Zweedse kaastaart

Västerbottensostpaj: recept voor Zweedse kaastaart

Heb je in Zweden wel eens zo’n lekker stukje Västerbottensostpaj gegeten? Deze Zweedse kaastaart smaakt eigenlijk altijd, maar wordt in Zweden vooral gegeten tijdens kräftskiva oftewel de rivierkreeftenfeestjes tegen het einde van de zomer. Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de Västerbottensost. Dit is een harde kaas uit Noord-Zweden, die je een beetje kunt vergelijken met Parmezaanse kaas. De Zweden vinden Västerbottensost de crème de la crème onder de kazen. En het goede nieuws is: je kunt zo’n taart best makkelijk zelf bakken. Hieronder vind je een recept voor deze nazomerklassieker van Ingrid Hofstra, auteur van het boek Het lekkerste uit Zweden.

Recept voor Zweedse kaastaart (Västerbottensostpaj)

Met dit recept bak je een Västerbottensostpaj voor 6-8 personen. De bereidingstijd is ongeveer anderhalf uur.

Ingrediënten voor het deeg

  • 180 g bloem
  • 125 g koude boter
  • 1 ei

Ingrediënten voor de vulling

  • 3 eieren
  • 250 ml room (27% vet)
  • 100 ml melk
  • 250 g geraspte kaas (Västerbottensost of als je die niet hebt Parmezaanse kaas)
  • zout en peper

Voor de garnering

Zweedse kaastaart
Foto: Ingrid Hofstra met dank aan de uitgever

Bereiding

  • Begin met het maken van het taartdeeg. Meng de bloem met de boter met een mixer. Voeg het ei toe en mix tot het samenkomt.
  • Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier, haal het bovenste vel papier weg en leg het deeg op de andere kant in een taartvorm met losse bodem met een diameter van 25 centimeter. Verwijder het andere vel bakpapier.
  • Snijd het overhangende deeg weg met een mes. Zet in de koelkast en laat 30 minuten rusten.
  • Verhit de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte). Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg en bak de bodem 10-15 minuten in de oven.
  • Maak nu de vulling door de eieren, room en melk in een kom te mengen. Meng de kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de vulling in de taartvorm en bak 30-40 minuten in het midden van de oven, of totdat de vulling een goudbruine kleur heeft.
  • Serveer met sour cream, löjröm en bieslook.

Boek Het lekkerste uit Zweden

Dit recept is afkomstig uit het boek Het lekkerste uit Zweden van internationaal culinair reisfotograaf Ingrid Hofstra, die inmiddels zelf in Zweden woont. Er staan 60 recepten in van zowel bekende Zweedse klassiekers als verrassende streekgerechten. Zo tover je thuis een heerlijke smörgåsbord of fika op tafel en vier je feestdagen met de gerechten die daar in Zweden bij horen, zoals semlor en saffraanbroodjes. In het boek staan niet alleen mooie foto’s van de gerechten, maar ook van Zweden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.