Hou je van Scandinavische invloeden – ook in je keuken? Dan kunnen we elkaar een handje geven. Ik houd van Scandinavisch lekkers en in de loop der jaren heeft mijn keuken zich gevuld met steeds meer Noord-Europese designspulletjes, zoals het Marimekko-kommetje waaruit ik ontbijt, de espressokopjes en waterkan van Eva Solo die ik bij de hand houd tijdens het werken en de peper- en zoutmolens van het Deense merk Menu die ik gebruik bij het koken. Maar er blijft altijd wel iets te wensen over. Daarvan houd ik een lijstje bij, zodat ik altijd iets te vragen heb met mijn verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid. Want dit zijn echt cadeaus waar ik jarenlang dagelijks plezier aan beleef. Wat ik de laatste tijd voor moois voor in je ‘Scandinavische’ keuken tegenkwam, zet ik hieronder op een rijtje.
- Heb je de gratis kalender met Scandinavische feestdagen al gedownload?
- Hier vind je nog meer gratis Scandinavische dingen en kortingsacties
- Bij deze Scandinavische woonwinkels kun je heel veel inspiratie opdoen (mooie foto’s!)
- Hier vind je Scandinavische woontrend
- En hier mijn favoriete Scandinavische designmerken
- Meer lezen? Bekijk dan ook deze boeken over Scandinavisch design
Het begint allemaal met snijden
Veel van mijn favoriete gerechten (of het nu om mijn ontbijt, lunch of diner gaat) beginnen met het snijden van verse ingrediënten. Je zou dus kunnen zeggen dat goede messen de basis vormen van je keuken. Zijn er dan ook Scandinavische keukenmessen?
Trigono van Stelton
Jawel. Trigono is een messencollectie die is ontworpen door de Deense ontwerper Simon Kalmer. Deze keukenmessen zijn niet alleen heel praktisch, maar staan ook nog eens mooi in je keuken. In het messenblok is plaats voor een broodmes, een koksmes, een Santoku-mes, een uitbeenmes en een schilmesje. De unieke gewichtsbalans en de driehoekige vorm van het handvat van de messen zorgen voor een stevige, comfortabele grip voor elke hand. Dit typische ontwerp zie je ook weer terug in het messenblok waarin je messen klaar staan voor dagelijks gebruik.
De Trigono-messen zijn gemaakt van Japans Chroom 18.. Dit is een bijzonder duurzaam roestvrij staal, waardoor de Trigono messen jarenlang scherp blijven. Het staal is ook bestand tegen vlekken van zure voedingsmiddelen, waardoor de satijnglanzende buitenkant behouden blijft. Chroom 18 heeft een perfecte balans tussen duurzame hardheid en een zachtheid die makkelijk te slijpen is. Het resultaat: scherpe messen die makkelijk te onderhouden zijn.
De ontwerper van de messen en het messenblok, Simon Kalmer (1976), studeerde af aan de Aarhus School of Architecture met als hoofdvak Industrieel Ontwerpen. De afgelopen jaren is Simon als zelfstandige werkzaam geweest op het gebied van ontwerp, productontwikkeling en productie. Simons baseert zijn creatieve proces op de functie van materialen en zijn duidelijke gevoel voor eenvoudig en tijdloos design.
Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.
CHOP-IT en CUT-IT van RIG-TIG
RIG-TIG uit Denemarken heeft de populaire snijplankenset CHOP-IT. Die is er nu ook in een nieuwe kleurencombinatie met een zwarte, een zandkleurige en een witte snijplank. De drie kleuren van de snijplanken maken het gemakkelijk om verschillende soorten etenswaren gescheiden te houden. De neutrale tinten zorgen ervoor dat ze in elke keuken passen. De snijplanken zitten in een praktische en stijlvolle houder, die een minimum aan ruimte inneemt op het aanrecht. De slimme houder is ook ontworpen om te gebruiken voor het verzamelen van gesneden groenten of afval.
CHOP-IT is ontworpen door Jens Fager, die industrieel ontwerp studeerde aan de TUAD University in Japan. Hij vervolgde dit met een master in interieurontwerp en meubelontwerp aan Konstfack University College of Arts, Crafts and Design in Stockholm. Fager opende in 2008 zijn eigen studio in Stockholm, waar hij werkte aan alles van grootschalige interieurconcepten tot kleine functionele gereedschappen. Daarbij werkte hij onder andere samen met Absolut Vodka en ontwierp hij reeksen lampen, meubels en bestek. Omdat Jens Fager een culinaire achtergrond heeft, was zijn samenwerking met RIG-TIG een natuurlijke stap. Jens Fager heeft voor RIG-TIG tot nu toe MIX-IT, DRY-IT, CHEESE-IT, SLICE-IT en CHOP-IT ontworpen.
Of kies voor snijplank CUT-IT snijplank van FSC-gecertificeerd Fiberwood (kunststof). Dit materiaal heeft veel voordelen: het is antibacterieel, maakt je messen niet bot en het kan in de vaatwasser. Ook kan de snijplank bij slijtage makkelijk worden geschuurd en geolied, net als bij hout. De CUT-IT snijplank is duurzaam en neemt met zijn eenvoudige ontwerp en slanke lijnen weinig plaats in. Het gat in de hoek is een kenmerkend designdetail dat het ook mogelijk maakt de snijplank aan een haakje op te hangen.
Het goed doordachte en minimalistische ontwerp is van Søren Refsgaard (geboren in 1977 in Denemarken). Hij studeerde in 2003 af aan Design Seminariet in Højer, Denemarken. Later datzelfde jaar richtte hij zijn eigen ontwerpstudio op in Kopenhagen. Zijn werk, dat sterk wordt beïnvloed door de Deense ontwerptraditie, is eenvoudig en wordt vaak gekenmerkt door een humoristische twist.
Kruiden maar!
Wat begint met snijden, eindigt vaak met op smaak brengen. Ook dat kun je best doen met een vleugje Scandinavië – kijk maar eens hieronder.
CHEFFY van RIG-TIG
Versgemalen zout en peper zijn de finishing touch van de meeste gerechten. Zoals ik al schreef, gebruik ik daar zelf mijn peper- en zoutmolen van Menu voor. Maar RIG-TIG heeft ook een mooi stel. De CHEFFY zout- en pepermolen heeft een klassiek design met rechte lijnen, waardoor het een decoratief element is bij het fornuis en stijlvol past bij elke tafelsetting. Met zijn gestroomlijnde groeven en afgeronde bovenkant biedt CHEFFY een ergonomische grip en een gemakkelijke maling. Hij is makkelijk bij te vullen en kan zowel grof als fijn malen. Het maalmechanisme is keramisch (CrushGrind® met 25 jaar garantie) en daardoor bijzonder duurzaam.
Het design van CHEFFY is van Renaud Defrancesco, een in Zwitserland gevestigde meervoudig bekroonde productontwerper. Zijn studio werkt met internationale merken door te experimenteren met materialen en grenzen op te zoeken. Defrancesco analyseert graag hoe we met objecten verbonden zijn. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van vakmanschap en technologische innovatie en integreert bewust design. Sinds hij in 2017 zijn studio lanceerde, is het altijd zijn doel geweest om met slimme details bruikbare en duurzame producten voor het dagelijks leven te maken. Renaud is afgestudeerd aan ECAL en heeft geëxposeerd op toonaangevende designbeurzen en musea zoals het Design Museum in Holon en de Biënnale van Architectuur en Design in Venetië.
Kruiden van MILL & MORTAR
Zelf probeer ik spaarzaam te zijn met zout en ben ik dus altijd op zoek naar andere smaakmakers. Ik ben een groot fan van MILL & MORTAR, de specialist op het gebied van fijne specerijen uit Denemarken. Hiermee kun je alles spicen en pimpen, van je diner tot een lekker drankje. Het doel van Mill & Mortar is om je kennis te laten maken met de vele verbazingwekkende verhalen die kruiden te vertellen hebben, en om je inspiratie en de beste ingrediënten te geven om je eten en drinken op smaak te brengen.
Je herkent de luxe specerijen van MILL & MORTAR aan het zwarte blikje. De collectie bestaat uit de klassieke kruiden, exclusieve pepers, fusion-kruidenmixen, exotische kruiden en luxe gearomatiseerde zoutsoorten. Maar ook voor de liefhebbers van zoetigheid zijn er allerlei originele afwerkingen, zoals gesuikerde framboosjes en de mooiste glitters om van iedere cake of taart een juweeltje te maken. Hipper dan hip zijn de latte spices, waarmee je volgens de laatste trend kruiden toevoegt aan je koffie, melk of chocoladedrank.
Wat denk je van Cabbage Karma: een biologische kruidenmix voor kool- en groentegerechten. De kruidenmix bevat koriander, venkelzaden, sumak, look, zwarte peper, citroentijm en olie van sinaasappelschil. Perfect om elk koolgerecht af te maken, of het nu rauw, gebakken, gegrild of gefermenteerd is. Deze blend van Mill & Mortar is gebruiksklaar en kan zowel in de warme als koude keuken gebruikt worden om alle soorten kolen en broccoli op smaak te brengen.
Ook interessant zijn (ook al probeer ik dus niet te veel zout te gebruiken) de Finishing Salts. Die geven elk gerecht kleur, smaak en textuur. Ze zijn gebaseerd op de fijnste zoutvlokken die voorzichtig geoogst worden uit zogenaamde salina’s. Het zout wordt gewonnen uit ondergrondse bronnen in Alicante in Spanje, een gebied dat al sinds de middeleeuwen bekendstaat om de zoutwinning. De beheerder van zoutboerderij La Fortuna laat zich inspireren door zijn omgeving en mixt de zouten met smaken en mineralen uit de omgeving, wijn, citrus, zeewier en rook. De Finishing Salts kunnen ook au naturel op tafel of in een zoutmolen worden gepresenteerd. De blikjes van MILL & MORTAR staan mooi op tafel en de kleine zoutvlokken laten je gerechten er nog lekkerder uitzien en smelten in de mond.
Eetbare bloemen van ADD:WISE
Iets anders bijzonders uit Scandinavië om je gerechten mee op smaak te brengen, zijn de eetbare bloemen van het Zweedse merk ADD:WISE. Die naam kwam tot stand door de slogan “When you add something to your life, do it wisely.” De producten van ADD:WISE geven elk gerecht dan ook iets extra’s, biologisch en duurzaams – met een prachtige uitstraling. Wat denk je van:
- Droomkruiden: kruiden met uitsluitend de beste en biologische basisingrediënten. Mix ze met olie en klaar is je marinade of rub. Maar je kunt ze ook mengen met yoghurt, sour cream of boter. Er zijn in totaal 11 verschillende mixen.
- Eetbare bloemenstrooisels: cakes, taarten en desserts worden instagrammable en krijgen een perfecte finishing touch met de eetbare bloemenstrooisels en dessertkruiden. Hiermee creëer je wel heel bijzondere gerechten en drankjes. Je kunt kiezen uit de verrassende combinaties raspberry & choco, licorice & citrus, blueberries & cardamon, confetti en mallow & rose.
- Olie en dressings: deze komen rechtstreeks van de boerderij. De combinatie van de natuurlijke ingrediënten zorgt voor een unieke smaaksensatie. Ze zijn verpakt in mooie glazen flesjes die zijn afgesloten met een kurk.
- Daarnaast bevat het assortiment van ADD:WISE nog bijzondere zout & peper-mixen, limonades, siropen, marmelades en nog veel meer bijzonder lekkere producten.
Vers van de pers
Toch liever kruiden met een smaak ‘vers van de pers’? Want citroen- of limoensap kan veel doen voor de smaak van je gerecht. Versgeperst is het effect het grootst. En met citruspers JUICY van RIG-TIG (te zien op de foto bij snijplank CUT-IT) heb je in een handomdraai versgeperst sap bij de hand. De geïntegreerde zeef in de schenktuit zorgt ervoor dat alleen het sap in je gerecht terechtkomt, terwijl pitjes en pulp achterblijven. Met zijn compacte ontwerp neemt hij niet veel ruimte in en dankzij het glanzende oppervlak aan de binnenkant zijn fruitresten daar makkelijk te verwijderen. Daarna kan de pers in twee delen in de vaatwasmachine.
JUICY is een ontwerp van Rasmus Halfdan Breck. Hij studeerde in 1992 af aan de Deense School voor Design met als hoofdvak meubelontwerp. Sindsdien is hij werkzaam als industrieel ontwerper. Van 1995 tot 2010 was hij partner en creatief directeur bij CPHDESIGN, dat in 2007 de Danish Design Award en de Red Dot award ontving. Sinds 2010 heeft Rasmus zijn eigen ontwerpstudio, RHBDESIGN, waar hij werk doet voor zowel Deense als internationale klanten.
Tijd om te proosten
Is het tijd om aan tafel te gaan? Daar hoort natuurlijk een drankje bij. Ook hiervoor staan de Scandinavische designmerken voor je klaar. Kijk maar eens naar deze beauty’s.
Pilastro
De Pilastro-collectie van Stelton is ontworpen door Francis Cayouette, die de inspiratie ervoor haalde uit de elegante en functionele Art Deco-stijl uit de jaren 20 van de 20e eeuw. Het resultaat in combinatie met de Scandinavische designtraditie is subtiel en elegant. Francis Cayouette (1969) studeerde industrieel design aan de universiteit van Montreal en richtte in 1999 in Kopenhagen studio Unit 10 Design op. Unit 10 Design werkt met verschillende Scandinavische en internationale merken in productdesign, interieurdesign en meubels.
Ondanks het elegante uiterlijk is de hele Pilastro-serie extreem duurzaam en robuust en kan daarom probleemloos dagelijks gebruik en reiniging in de vaatwasser doorstaan. De collectie bestond al uit drinkglazen, serveerschalen en een wijnkoeler en is nu uitgebreid met een karaf.
De nieuwe Pilastro-karaf met bijbehorend glas heeft dezelfde geraffineerde uitstraling en strakke lijnen als de andere producten in de collectie. De karaf met het geribbelde oppervlak heeft een inhoud van 1 liter en wordt geleverd met een klein glas, dat ook dienst doet als dop. Je kunt er water in serveren, maar natuurlijk ook wijn of sap. De karaf is ook geschikt voor warme dranken.
Pilastro-cocktailset
En wat denk je van deze cocktailset? Die bestaat uit een cocktailshaker, longdrinkglazen en XL-drinkglazen. Ze hebben dezelfde verfijnde en sobere designtaal als de rest van de Pilastro-serie: decoratief en tegelijkertijd toch eenvoudig. De vorm van de cocktailshaker is gebaseerd op de traditionele Manhattan-shaker, die uit drie delen bestaat: een container, een filter en een deksel. Het deksel met een inhoud van 2 cl is zo ontworpen dat het ook als maatbeker gebruikt kan worden. Weer zo’n mooi voorbeeld van hoe design en functie bij Scandinavisch design zo vaak hand in hand gaan. De combinatie van het geribbelde glas en het glanzende staal staat prachtig op een thuisbar. De lange, slanke longdrinkglazen kunnen behalve voor cocktails natuurlijk ook gebruikt worden als grote waterglazen, voor ijskoffie of voor warme koffie en thee. Daarnaast komt er dit voorjaar een nieuwe, grotere versie van het waterglas met een inhoud van 35 cl.
COOL-IT
Cayouette ontwierp ook waterfles COOL-IT voor RIG-TIG. De populaire COOL-IT is een stijlvolle en functionele karaf waarmee je altijd iets lekker kouds te serveren hebt. Met ijsblokjes, komkommerschijfjes, gember, limoen of munt ziet het er nóg lekkerder uit in deze karaf van helder glas. COOL-IT is de perfecte combinatie van design en functionaliteit: hij past perfect in de koelkastdeur en de slimme open/sluitfunctie werkt met een simpele duimbeweging. Je kantelt gewoon de dop omlaag om te schenken en weer omhoog om de karaf te sluiten.
Toch iets gemorst? Houd dan keukenrolhouder ROLL-IT van RIG-TIG bij de hand – die staat nog mooi bij de COOL-IT ook. De kleuren vormen een mooi contrast met de houder van rubberhout. Het verwisselen van de rol is eenvoudig en de groeven aan de onderkant zorgen voor goede grip.
PIP
Ook handige schenkkan PIP van RIG-TIG mag er zijn. Met zijn inhoud van 1,4 liter lest PIP gemakkelijk iedereens dorst en dankzij de twee te scheiden delen is de kan makkelijk schoon te maken. De kan is zo ontworpen dat hij in de koelkastdeur past. Het deksel van de kan, dat gemaakt is van siliconen, heeft een praktische open/dicht-functie die makkelijk met één hand te bedienen is. De geometrische vorm van de schenktuit en de beweging van de open/dicht-functie doen denken aan de snavel van een vogel – vandaar de naam PIP, wat Deens is voor het gepiep van een vogeltje.
Schenkkan PIP is geschikt voor koude dranken. Wat denk je van zelfgemaakte limonade met citroen, munt en/of gember?
Koffieset Collar
Meer zin in koffie? Daarvoor ontwierp het Italiaanse designduo Daniel Debiasi en Federico Sandri de Stelton Collar-collectie: een koffiemolen, espressomaker, melkkan en suikerpot, allemaal in roestvrij staal. De populaire koffiemolen is nu ook verkrijgbaar in staal in plaats van messing.
De Collar-koffiemolen is gebaseerd op de traditionele Italiaanse espressomaker en verenigt Italiaans vakmanschap met Scandinavische designesthetiek. Een goede kop koffie begint met de perfecte koffieboon en met de Collar-koffiemolen worden de bonen met de hand gemalen, een essentieel onderdeel van het proces als het gaat om het zetten van de perfecte espresso. Als je alvast wat extra koffiebonen maalt, kun je de gemalen koffie bewaren in het blikje met het bijbehorende deksel.
Daniel Debiasi (1981, Bolzano), afgestudeerd in Industrieel Ontwerpen aan de Politecnico di Milano, en Federico Sandri (1977, Verona), afgestudeerd in Industrieel Ontwerpen aan de IUAV University in Venetië, richtten in 2010 hun eigen ontwerpstudio op. Dit Italiaanse duo ontwerpt prachtige designobjecten, geïnspireerd door hun ruimtelijke, culturele en gedragsmatige observaties. Daniel Debiasi en Federico Sandri hebben behalve de Collar-serie ook de FROTHY-melkopschuimer en het HERBS-kruidenmes met snijplank van RIG-TIG ontworpen.
Koekje erbij?
Wil je ook nog zelf een koekje bakken voor bij de koffie? Gebruik dan de nieuwe deegroller en slimme bakmat van RIG-TIG. De BAKE-IT voorkomt dat het deeg aan je werkblad blijft kleven en is ovenbestendig tot 230 graden. Je kunt het deeg dus op de bakmat uitrollen en direct in de oven plaatsen. Geen extra afwas en niet het risico dat je baksels bij het verplaatsen kapotgaan. Op de bakmat zijn centimeters en ringen in verschillende maten geprint, zodat je er ook makkelijk de perfecte ronde pizza’s of broden op kunt uitrollen.
De mat is ook nog geschikt voor de vaatwasser. Zodra beide delen schoon zijn, hoef je de bakmat alleen nog maar om de deegroller te rollen en vast te maken met het elastiek. Zo blijven de onderdelen netjes bij elkaar en nemen ze weinig ruimte in beslag in de keukenla.
Een andere leuke baktip vind je in deze blogpost: een bakvorm die meteen dienst doet als meeneemdoos en dienblad om het lekkers op te serveren. En hij ziet er ook nog mooi uit!
Keukendesign van ferm LIVING
Ook het Deense merk ferm LIVING heeft mooie spulletjes voor in de keuken, zoals:
- De Inlay-lijn is een collectie accessoires van steen die zowel praktisch als mooi zijn. Ze vallen op dankzij de mengeling van twee tinten klei, die samen een grof, marmerachtig patroon vormen. Dit patroon is voor elk item uniek. Een glossy afwerking maakt het helemaal af. De Inlay-kop-en-schotel is perfect voor een kop koffie met een broodje als ontbijt, of thee met iets lekkers in de middag. De Inlay-pot is verkrijgbaar in twee maten. Je kunt hem gebruiken om droge etenswaren in te bewaren, maar ook op je bureau misstaat hij niet.
- De inspiratie voor de Ripple-lijn is afkomstig van de kleine, sierlijke glaasjes die in de Franse keuken van oudsher worden gebruikt om voorafjes en kleine desserts in te serveren. De vier mondgeblazen glazen die als set verkrijgbaar zijn, hebben een opvallend geribbeld oppervlak. Je kunt de glazen ook gebruiken als deksel op de Ripple-karaf. De Ripple-lijn is verkrijgbaar in de varianten Clear en Smoked Grey.
- Curvature is serie accessoires met een natuurlijke vorm. Ze zijn met de hand gemaakt van puur, massief messing met een matte afwerking. Het stevige materiaal vormt een mooi contrast met de vluchtige, speelse lijnen. Zo vormt Curvature een zachte en functionele toevoeging aan je slaapkamer, badkamer, hal of keuken. De Curvature-greep staat goed op elke deur of lade. Omdat ze met de hand zijn gemaakt, zijn de grepen allemaal uniek van vorm.
- De Oli-pot is gebaseerd op klassieke olijvenpotten. Deze glazen pot is multifunctioneel: je kunt hem gebruiken om eten in te bewaren, maar ook voor de sier, bijvoorbeeld met schelpen erin of als vaas. De Oli-pot is gemaakt van 100% gerecycled glas en is extra mooi dankzij de subtiele bubbeltjes die zijn toegevoegd door opzettelijk luchtbellen te laten zitten tussen de verschillende lagen mondgeblazen glas. De grote deksel van de pot kan ook als schaal worden gebruikt. Omdat ze zowel praktisch als decoratief zijn, zijn de Oli-potten ideaal voor in een keuken met open kasten en planken.
Je vindt de artikelen van ferm LIVING onder andere bij online Scandinavische woonwinkel Nordic Nest.
Wat heb jij voor Scandinavisch in je keuken?
De Scandinavische agenda die ik heb gemaakt is online verkrijgbaar bij bol.com en hier bij Edicola. Verder ligt hij in boekhandels in Nederland en België.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.