Scandinavische keukeninspiratie: snijden, kruiden en proosten

Hou je van Scandinavische invloeden – ook in je keuken? Dan kunnen we elkaar een handje geven. Ik houd van Scandinavisch lekkers en in de loop der jaren heeft mijn keuken zich gevuld met steeds meer Noord-Europese designspulletjes, zoals het Marimekko-kommetje waaruit ik ontbijt, de espressokopjes en waterkan van Eva Solo die ik bij de hand houd tijdens het werken en de peper- en zoutmolens van het Deense merk Menu die ik gebruik bij het koken. Maar er blijft altijd wel iets te wensen over. Daarvan houd ik een lijstje bij, zodat ik altijd iets te vragen heb met mijn verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid. Want dit zijn echt cadeaus waar ik jarenlang dagelijks plezier aan beleef. Wat ik de laatste tijd voor moois voor in je ‘Scandinavische’ keuken tegenkwam, zet ik hieronder op een rijtje.

Het begint allemaal met snijden

Veel van mijn favoriete gerechten (of het nu om mijn ontbijt, lunch of diner gaat) beginnen met het snijden van verse ingrediënten. Je zou dus kunnen zeggen dat goede messen de basis vormen van je keuken. Zijn er dan ook Scandinavische keukenmessen?

Trigono van Stelton

Jawel. Trigono is een messencollectie die is ontworpen door de Deense ontwerper Simon Kalmer. Deze keukenmessen zijn niet alleen heel praktisch, maar staan ook nog eens mooi in je keuken. In het messenblok is plaats voor een broodmes, een koksmes, een Santoku-mes, een uitbeenmes en een schilmesje. De unieke gewichtsbalans en de driehoekige vorm van het handvat van de messen zorgen voor een stevige, comfortabele grip voor elke hand. Dit typische ontwerp zie je ook weer terug in het messenblok waarin je messen klaar staan voor dagelijks gebruik.

Trigono messen Stelton
Foto: Stelton via Home Comfort Press

De Trigono-messen zijn gemaakt van Japans Chroom 18.. Dit is een bijzonder duurzaam roestvrij staal, waardoor de Trigono messen jarenlang scherp blijven. Het staal is ook bestand tegen vlekken van zure voedingsmiddelen, waardoor de satijnglanzende buitenkant behouden blijft. Chroom 18 heeft een perfecte balans tussen duurzame hardheid en een zachtheid die makkelijk te slijpen is. Het resultaat: scherpe messen die makkelijk te onderhouden zijn.

De ontwerper van de messen en het messenblok, Simon Kalmer (1976), studeerde af aan de Aarhus School of Architecture met als hoofdvak Industrieel Ontwerpen. De afgelopen jaren is Simon als zelfstandige werkzaam geweest op het gebied van ontwerp, productontwikkeling en productie. Simons baseert zijn creatieve proces op de functie van materialen en zijn duidelijke gevoel voor eenvoudig en tijdloos design.

CHOP-IT van RIG-TIG

RIG-TIG uit Denemarken heeft de populaire snijplankenset CHOP-IT. Die is er nu ook in een nieuwe kleurencombinatie met een zwarte, een zandkleurige en een witte snijplank. De drie kleuren van de snijplanken maken het gemakkelijk om verschillende soorten etenswaren gescheiden te houden. De neutrale tinten zorgen ervoor dat ze in elke keuken passen. De snijplanken zitten in een praktische en stijlvolle houder, die een minimum aan ruimte inneemt op het aanrecht. De slimme houder is ook ontworpen om te gebruiken voor het verzamelen van gesneden groenten of afval.

chop-it van rig-tig
Foto: RIG-TIG via Home Comfort Press

CHOP-IT is ontworpen door Jens Fager, die industrieel ontwerp studeerde aan de TUAD University in Japan. Hij vervolgde dit met een master in interieurontwerp en meubelontwerp aan Konstfack University College of Arts, Crafts and Design in Stockholm. Fager opende in 2008 zijn eigen studio in Stockholm, waar hij werkte aan alles van grootschalige interieurconcepten tot kleine functionele gereedschappen. Daarbij werkte hij onder andere samen met Absolut Vodka en ontwierp hij reeksen lampen, meubels en bestek. Omdat Jens Fager een culinaire achtergrond heeft, was zijn samenwerking met RIG-TIG een natuurlijke stap. Jens Fager heeft voor RIG-TIG tot nu toe MIX-IT, DRY-IT, CHEESE-IT, SLICE-IT en CHOP-IT ontworpen.

Kruiden maar!

Wat begint met snijden, eindigt vaak met op smaak brengen. Ook dat kun je best doen met een vleugje Scandinavië – kijk maar eens hieronder.

CHEFFY van RIG-TIG

Versgemalen zout en peper zijn de finishing touch van de meeste gerechten. Zoals ik al schreef, gebruik ik daar zelf mijn peper- en zoutmolen van Menu voor. Maar RIG-TIG heeft ook een mooi stel. De CHEFFY zout- en pepermolen heeft een klassiek design met rechte lijnen, waardoor het een decoratief element is bij het fornuis en stijlvol past bij elke tafelsetting. Met zijn gestroomlijnde groeven en afgeronde bovenkant biedt CHEFFY een ergonomische grip en een gemakkelijke maling. Hij is makkelijk bij te vullen en kan zowel grof als fijn malen. Het maalmechanisme is keramisch (CrushGrind® met 25 jaar garantie) en daardoor bijzonder duurzaam.

cheffy van rig-tig
Foto: RIG-TIG via Home Comfort Press

Het design van CHEFFY is van Renaud Defrancesco, een in Zwitserland gevestigde meervoudig bekroonde productontwerper. Zijn studio werkt met internationale merken door te experimenteren met materialen en grenzen op te zoeken. Defrancesco analyseert graag hoe we met objecten verbonden zijn. Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van vakmanschap en technologische innovatie en integreert bewust design. Sinds hij in 2017 zijn studio lanceerde, is het altijd zijn doel geweest om met slimme details bruikbare en duurzame producten voor het dagelijks leven te maken. Renaud is afgestudeerd aan ECAL en heeft geëxposeerd op toonaangevende designbeurzen en musea zoals het Design Museum in Holon en de Biënnale van Architectuur en Design in Venetië.

Kruiden van MILL & MORTAR

Zelf probeer ik spaarzaam te zijn met zout en ben ik dus altijd op zoek naar andere smaakmakers. Ik ben een groot fan van MILL & MORTAR, de specialist op het gebied van fijne specerijen uit Denemarken. Hiermee kun je alles spicen en pimpen, van je diner tot een lekker drankje. Het doel van Mill & Mortar is om je kennis te laten maken met de vele verbazingwekkende verhalen die kruiden te vertellen hebben, en om je inspiratie en de beste ingrediënten te geven om je eten en drinken op smaak te brengen.

Je herkent de luxe specerijen van MILL & MORTAR aan het zwarte blikje. De collectie bestaat uit de klassieke kruiden, exclusieve pepers, fusion-kruidenmixen, exotische kruiden en luxe gearomatiseerde zoutsoorten. Maar ook voor de liefhebbers van zoetigheid zijn er allerlei originele afwerkingen, zoals gesuikerde framboosjes en de mooiste glitters om van iedere cake of taart een juweeltje te maken. Hipper dan hip zijn de latte spices, waarmee je volgens de laatste trend kruiden toevoegt aan je koffie, melk of chocoladedrank.

Wat denk je van Cabbage Karma: een biologische kruidenmix voor kool- en groentegerechten. De kruidenmix bevat koriander, venkelzaden, sumak, look, zwarte peper, citroentijm en olie van sinaasappelschil. Perfect om elk koolgerecht af te maken, of het nu rauw, gebakken, gegrild of gefermenteerd is. Deze blend van Mill & Mortar is gebruiksklaar en kan zowel in de warme als koude keuken gebruikt worden om alle soorten kolen en broccoli op smaak te brengen.

Ook interessant zijn (ook al probeer ik dus niet te veel zout te gebruiken) de Finishing Salts. Die geven elk gerecht kleur, smaak en textuur. Ze zijn gebaseerd op de fijnste zoutvlokken die voorzichtig geoogst worden uit zogenaamde salina’s. Het zout wordt gewonnen uit ondergrondse bronnen in Alicante in Spanje, een gebied dat al sinds de middeleeuwen bekendstaat om de zoutwinning. De beheerder van zoutboerderij La Fortuna laat zich inspireren door zijn omgeving en mixt de zouten met smaken en mineralen uit de omgeving, wijn, citrus, zeewier en rook. De Finishing Salts kunnen ook au naturel op tafel of in een zoutmolen worden gepresenteerd. De blikjes van MILL & MORTAR staan mooi op tafel en de kleine zoutvlokken laten je gerechten er nog lekkerder uitzien en smelten in de mond.

mill and mortar zeezout
Foto: MILL & MORTAR via Home Comfort Press

Eetbare bloemen van ADD:WISE

Iets anders bijzonders uit Scandinavië om je gerechten mee op smaak te brengen, zijn de eetbare bloemen van het Zweedse merk ADD:WISE. Die naam kwam tot stand door de slogan “When you add something to your life, do it wisely.” De producten van ADD:WISE geven elk gerecht dan ook iets extra’s, biologisch en duurzaams – met een prachtige uitstraling. Wat denk je van:

  • Droomkruiden: kruiden met uitsluitend de beste en biologische basisingrediënten. Mix ze met olie en klaar is je marinade of rub. Maar je kunt ze ook mengen met yoghurt, sour cream of boter. Er zijn in totaal 11 verschillende mixen.
  • Eetbare bloemenstrooisels: cakes, taarten en desserts worden instagrammable en krijgen een perfecte finishing touch met de eetbare bloemenstrooisels en dessertkruiden. Hiermee creëer je wel heel bijzondere gerechten en drankjes. Je kunt kiezen uit de verrassende combinaties raspberry & choco, licorice & citrus, blueberries & cardamon, confetti en mallow & rose.
  • Olie en dressings: deze komen rechtstreeks van de boerderij. De combinatie van de natuurlijke ingrediënten zorgt voor een unieke smaaksensatie. Ze zijn verpakt in mooie glazen flesjes die zijn afgesloten met een kurk.
  • Daarnaast bevat het assortiment van ADD:WISE nog bijzondere zout & peper-mixen, limonades, siropen, marmelades en nog veel meer bijzonder lekkere producten.
blomsterstrossel karlek
Foto: ADD:WISE via Home Comfort Press

Tijd om te proosten

Is het tijd om aan tafel te gaan? Daar hoort natuurlijk een drankje bij. En wat is er lekkerder om een maaltijd mee af te sluiten dan een goede kop koffie? Ook hiervoor staan de Scandinavische designmerken voor je klaar. Kijk maar eens naar deze beauty’s.

Pilastro en COOL-IT

De Pilastro-collectie van Stelton is ontworpen door Francis Cayouette, die haar inspiratie haalde uit de elegante en functionele Art Deco-stijl. En dat is te zien! De collectie bestond al uit drinkglazen, serveerschalen en een wijnkoeler en is nu uitgebreid met een karaf.

karaf pilastro
Foto: Stelton via Home Comfort Press

De nieuwe Pilastro-karaf met bijbehorend glas heeft dezelfde geraffineerde uitstraling en strakke lijnen als de andere producten in de collectie. De karaf met het geribbelde oppervlak heeft een inhoud van 1 liter en wordt geleverd met een klein glas, dat ook dienst doet als dop. Je kunt er water in serveren, maar natuurlijk ook wijn of sap. De karaf is ook geschikt voor warme dranken.

Ontwerper Francis Cayouette (1969) studeerde industrieel design aan de universiteit van Montreal en richtte in 1999 in Kopenhagen studio Unit 10 Design op. Unit 10 Design werkt met verschillende Scandinavische en internationale merken in productdesign, interieurdesign en meubels.

Cayouette ontwierp ook waterfles COOL-IT voor RIG-TIG. De populaire COOL-IT is een stijlvolle en functionele karaf waarmee je altijd iets lekker kouds te serveren hebt. Met ijsblokjes, komkommerschijfjes, gember, limoen of munt ziet het er nóg lekkerder uit in deze karaf van helder glas. COOL-IT is de perfecte combinatie van design en functionaliteit: hij past perfect in de koelkastdeur en de slimme open/sluitfunctie werkt met een simpele duimbeweging. Je kantelt gewoon de dop omlaag om te schenken en weer omhoog om de karaf te sluiten.

cool-it roll-it van rig-tig
Foto: RIG-TIG via Home Comfort Press

Toch iets gemorst? Houd dan keukenrolhouder ROLL-IT van RIG-TIG bij de hand – die staat nog mooi bij de COOL-IT ook. De kleuren vormen een mooi contrast met de houder van rubberhout. Het verwisselen van de rol is eenvoudig en de groeven aan de onderkant zorgen voor goede grip.

Koffieset Collar

Meer zin in koffie? Daarvoor ontwierp het Italiaanse designduo Daniel Debiasi en Federico Sandri de Stelton Collar-collectie: een koffiemolen, espressomaker, melkkan en suikerpot, allemaal in roestvrij staal. De populaire koffiemolen is nu ook verkrijgbaar in staal in plaats van messing.

De Collar-koffiemolen is gebaseerd op de traditionele Italiaanse espressomaker en verenigt Italiaans vakmanschap met Scandinavische designesthetiek. Een goede kop koffie begint met de perfecte koffieboon en met de Collar-koffiemolen worden de bonen met de hand gemalen, een essentieel onderdeel van het proces als het gaat om het zetten van de perfecte espresso. Als je alvast wat extra koffiebonen maalt, kun je de gemalen koffie bewaren in het blikje met het bijbehorende deksel.

Stelton Collar
Foto: Stelton via Home Comfort Press

Daniel Debiasi (1981, Bolzano), afgestudeerd in Industrieel Ontwerpen aan de Politecnico di Milano, en Federico Sandri (1977, Verona), afgestudeerd in Industrieel Ontwerpen aan de IUAV University in Venetië, richtten in 2010 hun eigen ontwerpstudio op. Dit Italiaanse duo ontwerpt prachtige designobjecten, geïnspireerd door hun ruimtelijke, culturele en gedragsmatige observaties. Daniel Debiasi en Federico Sandri hebben behalve de Collar-serie ook de FROTHY-melkopschuimer en het HERBS-kruidenmes met snijplank van RIG-TIG ontworpen.

Koekje erbij?

Wil je ook nog zelf een koekje bakken voor bij de koffie? Gebruik dan de nieuwe deegroller en slimme bakmat van RIG-TIG. De BAKE-IT voorkomt dat het deeg aan je werkblad blijft kleven en is ovenbestendig tot 230 graden. Je kunt het deeg dus op de bakmat uitrollen en direct in de oven plaatsen. Geen extra afwas en niet het risico dat je baksels bij het verplaatsen kapotgaan. Op de bakmat zijn centimeters en ringen in verschillende maten geprint, zodat je er ook makkelijk de perfecte ronde pizza’s of broden op kunt uitrollen.

BAKE-IT van rig-tig
FotoL RIG-TIG via Home Comfort Press

De mat is ook nog geschikt voor de vaatwasser. Zodra beide delen schoon zijn, hoef je de bakmat alleen nog maar om de deegroller te rollen en vast te maken met het elastiek. Zo blijven de onderdelen netjes bij elkaar en nemen ze weinig ruimte in beslag in de keukenla.

Een andere leuke baktip vind je in deze blogpost: een bakvorm die meteen dienst doet als meeneemdoos en dienblad om het lekkers op te serveren. En hij ziet er ook nog mooi uit!

Wat heb jij voor Scandinavisch in je keuken?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Ik ga akkoord met het privacybeleid.