schaaltje van Marimekko

De opvallende kleuren en patronen van Marimekko uit Finland

Naast Iittala, waarover ik laatst al schreef, is er nog een wereldberoemd Fins designmerk dat ik niet ongenoemd kan laten: Marimekko. Je kent Marimekko waarschijnlijk wel van de stoffen met vrolijke printjes en kleuren. Maar Marimekko is meer. Het wordt zelfs wel het eerste echte lifestylemerk ter wereld genoemd. Je kunt bij Marimekko terecht voor stoffen, kleding, tassen en mode-accessoires, maar ook voor interieurartikelen voor keuken, bad-, bed- en woonkamer. Na thuiskomst uit Helsinki besloot ik me eens te verdiepen in het verhaal achter Marimekko.

Marimekko in Helsinki
Marimekko in Helsinki

De vrouw achter Marimekko

Het verhaal van Marimekko begint in 1949. Toen richtte Viljo Ratia in Helsinki een klein textielbedrijf op met de naam Printex. Zijn vrouw, Armi Ratia, had grootse plannen met het bedrijf. Zij werd later de oprichter van Marimekko, maar eerst verzamelde ze voor Printex jonge kunstenaars om zich heen om opvallende prints te ontwerpen.

Omdat de verkoop nog wat te wensen over liet, organiseerde ze in 1951 een modeshow, met Riitta Immonen als modeontwerper. Dat was een groot succes en een paar dagen later werd Marimekko opgericht. De eerste winkel zou een jaar later volgen.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

De idealen van Marimekko

Maar Marimekko was niet alleen een kledingmerk: er kwamen ook interieuraccessoires. Eigenlijk stond (en staat) Marimekko voor een complete manier van leven. Armi Ratia liet zelfs Marikylä (Marimekko Village) bouwen, waar medewerkers samen konden wonen, ontwerpen en testen.

In 1953 kwam Vuokko Eskolin-Nurmesniemi bij Marimekko. Zij vond dat vrouwen vrij moesten kunnen bewegen in hun kleding. In plaats van strakke mantelpakjes maakte ze ruim vallende ontwerpen zoals het unisex Jokapoika-shirt met de Piccolo-streepjes.

Behalve vrij kunnen bewegen zie je de volgende idealen terug in de ontwerpen van Marimekko:

 • Creatief durven zijn met patronen en kleuren;
 • Niet trendy, maar tijdloos;
 • Functioneel in plaats van ‘fancy’;
 • Niet doen alsof, maar oprecht leven: jezelf zijn, je gevoel volgen in plaats van de laatste mode en je persoonlijkheid laten zien;
 • De schoonheid in het alledaagse leven zien.

Logo en internationale bekendheid

In 1954 kreeg Marimekko het huidige logo, dat is gebaseerd op de eenvoud van de letters op Olivetti-typmachines. Het merk werd ook buiten Finland steeds bekender. Dat was onder andere dankzij de volgende ontwerpers en ontwerpen:

 • Maija Isola: meer dan 500 patronen waaronder Kivet (stenen), Lokki (zeemeeuw), Kaivo (bron) en Unikko (klaproos)
 • Annika Rimala: patronen zoals Puketti (boeket), Keidas (oase), Tarha (tuin), Pallo (bal) en Peltomies (boer). Annika Rimala wilde kleding ontwerpen voor iedereen, ongeacht geslacht of leeftijd. In 1968 ontstond zo de succesvolle kledinglijn met streepjes, die staan voor gelijke rechten voor iedereen: Tasaraita.
 • Ristomatti Ratia, een zoon van Armin. Hij ontwierp canvas tassen zoals Olkalaukku (schoudertas) en Matkuri (reiziger).
schaaltje van Marimekko
Schaaltje met Unikko-motief

Marimekko na 1979

Na de dood van Armi Ratia in 1979 volgden onzekere jaren. Maar het merk bleef vernieuwende ontwerpen voortbrengen, zoals de populaire gebreide ontwerpen van Marja Suna en de klassieke kaarsenstandaard Kivi (steen) van Heikki Orvola.

In 1991 zorgde de komst van Kirsti Paakkanen voor een nieuwe bloeiperiode. Ze stelde nieuwe designers aan zoals Jaana Parkkila, Jukka Rintala, Mika Piirainen, Erja Hirvi (Lumimarja), Antti Eklund (Lisko) en Ritva Falla (zakelijke dameskleding).

Nu zijn klassiekers zoals Unikko populairder dan ooit. Je komt ze niet alleen in Helsinki of Finland, maar echt overal tegen. Ook komen er nog steeds nieuwe ontwerpen bij, zoals:

 • Juhannustaika (Midsummer magic) van Aino-Maija Metsola
 • Bottna (bodem) van Anna Danielsson
 • Oiva/Siirtolapuutarha-serviesgoed  van Sami Ruotsalainen en Maija Louekari
 • Sukat makkaralla-glaswerk van Anu Penttinen
 • Konkkaronkka-bestek van Mari Isopahkala
 • De Hehkuva-lantaarn en Valoisa-lamp van Harri Koskinen

In Helsinki wordt meer dan een miljoen meter stof per jaar geproduceerd. En net als in Marimekko Village zijn design en print nog steeds onder één dak gevestigd. Dat bevordert een goede samenwerking, de creativiteit en innovatie, vinden de mensen achter dit wereldberoemde Finse merk.

Marimekko in Helsinki
Marimekko in Helsinki

Mijn Marimekko-favorieten

In tegenstelling tot Iittala heb ik van Marimekko geen museum kunnen bezoeken in Helsinki. Ook heb ik (nog) geen spullen van Marimekko in huis. Ik had dan ook minder gevoel met dit merk. Maar nu ik meer weet over de achterliggende gedachte van Marimekko, ben ik wel enthousiast geworden. Hoewel ik nog lang niet jarig ben, ging ik eens voorzichtig op zoek naar welke Marimekko-ontwerpen ik best zou willen hebben. Dit zijn mijn favorieten:

 • Unikko, zoals deze schaal. Unikko kan ook zonder rood heel mooi zijn, dat zie je aan deze kom.
 • Räsymatto zoals deze serveerschaal.
 • Sääpäiväkirja, zoals deze mok. Dit ontwerp oogt echt heel anders dan de andere.
 • Oiva, zoals deze theepot. Wat kan eenvoud toch mooi zijn.
 • Deze Koppa-serveerschaal met leren band vind ik ook heel bijzonder!
 • En hoewel ik met mijn twee linkerhanden niets met stoffen kan, vind ik dit patroon echt prachtig: Kaivo.

Wat zijn jouw Marimekko-favorieten?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

9 reacties

 1. Ooh, ik hou-ou van Marimekko. Heb ooit weleens vintage stof van ze gevonden **liefde**. Bij Emma B in Utrecht vind je veel Marimekko, tip voor de volgende keer?

 2. Marimekko ken ik al tientallen jaren! Als student woonde ik boven een Marimekko-zaak en de eigenaar was onze huisbaas! In één van de grotere steden in de Randstad.Soms hielp ik mee in de winkel, was erg leuk. Mijn smaak is het meestal niet, maar ik zie er vaak wel het creatieve van in!
  De doelstellingen onderschrijf ik beslist! Ha en god dag!

 3. Ik liep in de jaren 80 al in Marimekko jurken ; mijn gevoel erbij was precies datgene wat je schrijft over het ontwerp kleurig en niet strak, sprak mij aan ! Lien

 4. Ik heb nog vintage stoffen van Maromekko zoals bijv. De kip en haan en nog een prachtige schort jas uit de jaren 60. Onze vroegere buurman was de eerste importeur van Maromekko in Nederland en ons huis was gevuld.met Maromekko.❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.