eva solo plantenpot

Eva Solo: een van mijn favorieten in Scandinavisch design

Ik heb al een tijdje een oogje op de producten van Eva Solo. De heldere, minimalistische ontwerpen van dit merk spreken me erg aan. Met mijn verjaardag greep ik mijn kans om iets van Eva Solo in huis te halen: ik kreeg twee espressokopjes en een karaf. Inmiddels is er tijdens onze vakantie in Denemarken een mooie plantenpot bijgekomen. En mijn verlanglijst met ontwerpen groeit en groeit… Tijd om eens iets meer te weten te komen over dit Deense designmerk!

Het verhaal achter Eva Solo

Eva Solo komt dus uit Denemarken en heeft een lange geschiedenis: het bestaat al sinds 1913. Een van de drie oprichtende CEO’s noemde het destijds naar zijn dochter Eva.

Vanaf het allereerste begin wilde Eva producten voor in de keuken maken die met de tijd mee gaan. Dat begon allemaal met simpel en praktisch keukengerei voor Scandinavische huisvrouwen. In 1949 trok het bedrijf de aandacht door een meelzeef te maken die tegelijkertijd een citruspers was. Onder het mom van Ja, maar… Ja! werd deze dubbele functionaliteit een groot succes: Ja, het is een meelzeef. Maar ja, het is ook een citruspers! Dit ‘ja, maar’-motto bleef centraal staan bij het maken van praktische én mooie ontwerpen, zoals in 1952 een snijmachine voor brood en vlees.

Toen vrouwen steeds vaker gingen werken, kwamen er producten die ervoor zorgden dat koken minder tijd zou kosten. Toen in de jaren 70 open keukens in de mode kwamen, moest keukengerei niet meer alleen functioneel zijn, maar er ook nog mooi uitzien in je keuken. Nou, dat is ze wat mij betreft zeker gelukt.

Eind jaren 70 ontwierp Ole Palsby (1935-2010) de Eva Trio-collectie, die bestond uit drie onderling te combineren reeksen potten en pannen van koper, gietijzer en aluminium. Dankzij hun professionele kwaliteit en de mogelijkheid om ze te stapelen werden ze een enorm succes.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Van Eva naar Eva Solo

Oorspronkelijk heette Eva Solo dus gewoon Eva. Eva Solo was in 1997 de naam van een nieuwe reeks losstaande (solo) hulpmiddelen voor in de keuken. Ze werden ontworpen door designerduo Tools Design (Claus Jensen en Henrik Holbæk). De Eva Solo-collectie werd zo’n succes dat Eva Solo in 2010 de bedrijfsnaam werd.

Innovatief en trouw

Op dit moment wordt Eva Solo gerund door Jan Engelbrecht – een zoon van dé Eva naar wie het bedrijf is genoemd. Eva Solo is nog steeds een flexibel bedrijf dat met de tijd blijft meegaan én blijft groeien. Om zichzelf te blijven uitdagen, lanceert het bedrijf elk half jaar een nieuwe collectie: in de lente en in de herfst.

Maar modern en innovatief zijn is niet het enige dat telt: ook de roots van het bedrijf blijven belangrijk. Hoewel de producten nu wereldwijd verkrijgbaar zijn, bevindt het hoofdkwartier zich nog steeds vlak bij Kopenhagen. Daar werken zo’n 60 medewerkers, die er samen voor zorgen dat de strakke, stijlvolle designs nog steeds in veel keukens staan te shinen.

Maar Eva Solo beperkt zich niet meer tot de keuken. Tegenwoordig zijn er niet alleen ontwerpen voor koken en serveren, maar ook voor wonen, baden en buiten.

Mijn favorieten van Eva Solo

Ik gebruik mijn aanwinsten van Eva Solo echt dagelijks en kijk er elke dag weer met veel plezier naar. Dit zijn ze:

Twee mooie espressokopjes met een siliconenhoesje waardoor het kopje minder heet wordt aan de buitenkant én minder snel uit je handen glijdt. Er zijn ook grotere koffiebekers in dit design.

Een kan voor warme en koude dranken met een slimme dop die niet lekt dankzij een siliconenring in dezelfde kleur als de espressokopjes. Tijdens het schenken gaat de deksel vanzelf open, om daarna ook vanzelf weer dicht te vallen. Zo handig!

eva solo servies

Een plantenpot die zichzelf water geeft. Dat werkt zo: het onderste bakje (van mat glas) bevat water en een draad die naar door een gat doorloopt naar de plantenpot erboven. Als de aarde van de plant droog wordt, trekt het water uit het onderste bakje door de draad naar de aarde in het bovenste bakje. Deze plantenpot kreeg een plekje in een hoekje van onze slaapkamer, waar ik niet zo makkelijk bij kom om water te geven. Zo hoef ik er minder vaak bij.

eva solo plantenpot

Hier vind je nog veel meer ontwerpen van Eva Solo. Wat zijn jouw favorieten?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.