design house stockholm

Scandinavisch design voor de tuin: strak design en schattige vogelhuisjes

Vorig jaar zijn wij begonnen aan een grote klus waarvan ik nooit had gedacht dat ik hem zo leuk zou vinden. We besloten onze rommeltuin die vooral bestond uit een fietsenhok, een trampoline en een schommel stapsgewijs te gaan ombouwen naar een tuin die leuk is voor mens en dier (zoals bijen en vlinders). Inmiddels zijn we een jaar verder en geniet ik enorm van mijn schommelstoel, de frambozen uit de tuin en de vogels die op bezoek komen. En er is zelfs plek voor een beetje Scandinavisch design voor in de tuin – al zou dat nog best wat meer mogen wat mij betreft.

Vlinders, bijen en vogels

Een van onze belangrijkste wensen was om een tuin te maken die aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en vogels. Daar kozen we onze planten dan ook op uit. Jammer alleen dat de vlinderstruik de eerste zomer niet overleefde – dit jaar maar een nieuwe poging.

Verder kochten we een vogelhuisje dat ook als voederhuisje gebruikt kan worden – en hier kun je lezen wie er als eerste hun intrek namen.

zweeds vogelhuisje en voerhuisje

Hier vind je deze vogelhuisjes en er is ook een insectenhotel in dezelfde stijl.

scandinavisch design voor de tuin
Foto: Wildlife Garden AB

Welke planten – en waar?

Om te kijken met welke planten we de bijen en vlinders vooral blij zouden maken, raadpleegde ik verschillende websites, zoals deze tips voor een bijenvriendelijke tuin en Tuinieren voor vlinders. Op basis daarvan maakten we een rondje door het tuincentrum en zetten we de eerste planten en struiken in de tuin.

Tot nu toe hebben we eigenlijk alle planten in de volle grond staan. Maar voor op balkons, daktuinen en betegelde tuinen zijn er ook mooie Scandinavische plantenpotten te vinden. Deze plantenpotten van het Deense merk Ferm Living zijn geschikt voor binnen en buiten. 

Geen zin in zo’n druk tuincentrum? Er is ook een online plantenwinkel die plantjes bij je thuis bezorgt.

Maar ook bij IKEA vind je mooie plantenbakken.

ikea plantenbak
foto IKEA-persportaal

Zelf vind ik deze manden van het Zweedse merk Korbo wel erg leuk voor buiten.

scandinavisch design voor de tuin
Foto met dank aan Nordic Nest

Eten in de tuin

Dit voorjaar is het zulk mooi weer dat we nu al buiten kunnen eten in de tuin. Wij hebben zelf ooit een mooie driepoot-barbecue meegenomen uit Zweden – ook al kun je ze tegenwoordig ook gewoon bij bol.com bestellen

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Tuinlampjes en vuurkorven

Als het dan ’s avond donker wordt, en misschien ook wel wat frisser, is het wel zo gezellig als je voor een beetje licht en eventueel warmte kunt zorgen. Deze tuinlampen en lampions van IKEA (SOLVINDEN) zien er wel heel gezellig uit.

Daarnaast is Eva Solo blijkbaar wel mijn merk (ook al kende ik het tot voor kort nog niet), want deze lampjes (die werken op verborgen zonnepaneeltjes) vind ik erg mooi.

scandinavisch design voor de tuin
Foto met dank aan Nordic Nest

Maar ook deze olielamp van Stelton uit Denemarken zie ik wel bij ons in de tuin staan.

scandinavisch design voor de tuin
Foto met dank aan Nordic Nest

Design House Stockholm (je weet wel, van die knoopkussens), heeft een mooi windlicht.

scandinavisch design voor de tuin
Foto met dank aan Nordic Nest

Opruimen in de tuin

Wat voor dit jaar op het programma staat – behalve natuurlijk het voortdurend bijhouden van de bestaande planten – is het opruimen van de ontsierende rommel die nog steeds achter in de tuin ligt. Er moet oude rommel afgevoerd worden en er moet een handige plek komen om tuingereedschap te bewaren. Ook slingeren er nog wat plantenpotten rond waarvan we moeten kijken of we ze willen bewaren of weggooien. Misschien een hoge kast voor harken etc. en een lage kast voor kleinere dingen – meteen handig om als werkblad te gebruiken?

ikea voor de tuin
KOLBJÖRN-kast van IKEA – foto IKEA-persportaal

Genoeg te doen dus – maar het is lekker werk en zeker als je daarna voldaan in je ‘nieuwe’ tuin kunt zitten.

Tuinmeubelen

Oh ja, dat zou ik bijna vergeten: wel zo fijn om ook nog ergens lekker te kunnen zitten. Het hangt er nogal vanaf of je plek hebt voor een uitgebreide loungeset, of een balkon met net genoeg ruimte voor een tafeltje en stoeltje. Maar er is altijd wel iets te verzinnen. Op deze inspiratiepagina van IKEA vind je heel veel tips over de inrichting van je tuin bij elkaar – van het kleinste balkon tot zelfs een compleet bed in de tuin.

ikea tuinmeubelen
TRANARÖ-bijzettafel/kruk – foto IKEA-persportaal

Meer handige en voordelige tuintips vind je op deze pagina van IKEA.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.