Ken je Ingrid Geel Nilsson van Northern Delight? Ingrid, die zelf is geboren en getogen in Zweden, is getrouwd met een Nederlander en woont sinds 1999 in Nederland. Sinds 2013 verzorgt ze met Northern Delight (onder andere) Scandinavische catering en kookworkshops.
- Heb je de gratis kalender met Scandinavische feestdagen al gedownload?
- Hier vind je nog meer gratis Scandinavische dingen en kortingsacties
- Hier vind je Scandinavische cafés en restaurants in Nederland en hier Scandinavische catering
- Ken je deze Scandinavische kookboeken al?
- Hier kun je Scandinavische kookworkshops volgen
- Koop hier je Scandinavische levensmiddelen en delicatessen

Vrijheid en variatie
Ingrid hield van jongs af aan al van koken en bakken. De vrijheid van koken en de mogelijkheid om steeds iets nieuws uit te proberen en creatief te zijn spraken haar altijd al aan. Toch koos ze in eerste instantie voor een opleiding in een andere hoek. Na een paar jaar in het bedrijfsleven gooide ze het roer om. Ze pakte haar koksopleiding op en rondde die met succes af.
Vegetarisch en biologisch koken
Tijdens haar studie deed ze ervaring op als kok in verschillende restaurants in Utrecht. Na haar opleiding werkte Ingrid mee aan het opzetten van vegetarisch & biologisch restaurant De Eetstee in Amersfoort. Daar werkte ze 5,5 jaar, waarvan 5 jaar als sous-chef. In die tijd kwamen de vele mogelijkheden uit de vegetarische keuken steeds meer in de belangstelling te staan.
Catering van Northern Delight
In 2013 richtte ze Northern Delight op. Daar legt Ingrid de nadruk op de Zweedse keuken. Ingrid vindt het een leuke uitdaging om de gasten te verrassen met de smaak en presentatie van haar gerechten. Ze verzorgt catering voor opdrachtgevers die vaak op zoek zijn naar gerechten met een Zweeds of Scandinavisch accent. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een feest of afscheidsborrel voor iemand die naar Zweden gaat verhuizen, tijdens de vakantiebeurs, voor talencursussen Zweeds en bij boekpresentaties.
Het leukste evenement waarvoor ze heeft mogen koken is een trouwerij van afgelopen zomer. Het Nederlandse stel ging trouwen en vlak daarna verhuizen naar Zweden. Het was dus een trouwfeest, maar tegelijkertijd ook een soort afscheidsfeest voor de grote verhuizing. Voor die bruiloft verzorgde Ingrid een Zweeds buffet. Het bruidspaar wist precies wat er op het menu moest staan: onder andere de bekende Zweedse gehaktballetjes. Ingrid slaagde er ook in om aan rendiervlees te komen voor een speciale stoofschotel. Het feest was een groot succes en alle gasten waren heel tevreden met het eten.
Scandinavische kookworkshops
Naast de catering geeft Ingrid kookworkshops waarbij deelnemers gerechten uit de Zweedse hartige en zoete keuken leren bereiden. Daar komen mensen op af die altijd op vakantie gaan naar Zweden, of van plan zijn dat te gaan doen. Ook volgen veel deelnemers een cursus Zweeds en zijn er mensen bij die meedoen uit algemene interesse in koken. Het valt haar op dat heel veel mensen interesse hebben in Zweden, maar als freelance kok geeft ze in opdracht van bedrijven ook kookworkshops vanuit allerlei andere invalshoeken: Thai, Italiaans, Tapas, kortom gerechten van over de hele wereld.
Zweden koken anders
Toch heeft Scandinavisch koken een speciaal plekje in haar hart. De Zweedse keuken is nu eenmaal haar ’thuiskeuken’. Toen ze naar Nederland kwam, realiseerde ze zich dat de Nederlandse en Zweedse keuken en culinaire tradities nogal verschillend zijn. Zo had ze het gevoel dat er in Zweden veel meer ‘echt’ gekookt wordt, dus minder uit pakjes en zakjes. Dat je al die pakjes en zakjes niet nodig hebt, wil ze graag doorgeven aan de deelnemers van haar workshops.
Elke keer als ze weer in Zweden is, verbaast ze zich over de hoeveelheid en verscheidenheid aan verse producten en droogwaren die je daar kunt krijgen. Een goed voorbeeld is quinoa: dat kon je tot een paar jaar geleden bijna niet krijgen Nederlandse supermarkten, terwijl in Zweden toen al zwarte, rode en witte quinoa in de supermarkt lagen.
Een ander verschil is dat er in Zweden veel vis wordt gegeten. Haring en zalm kennen we in Nederland natuurlijk ook wel, maar in Zweden worden die vissoorten op veel meer verschillende manieren bereid. Haar eigen favoriete Zweedse gerecht is gravad lax. Deze gepekelde zalm is heel makkelijk te bereiden, maar oh zo lekker. Je kunt het serveren als onderdeel van een buffet, maar ook als hoofdgerecht met nieuwe aardappelen in dillesaus. Gravad lax herinnert Ingrid echt aan thuis.

Seizoenen en feestdagen
Daarnaast leven de Zweden (en andere Scandinaviërs) nog meer met de seizoenen mee en maken ze gebruik van wat de natuur te bieden heeft, hoewel dat vanwege de duurzaamheid ook in Nederland wel steeds meer aandacht krijgt. In Zweden is het misschien ook wat makkelijker: daar kun en mag je nog bessen en paddenstoelen gaan plukken in het bos en dat wordt ook echt door jong en oud gedaan.Dan ben je dus automatisch al bezig met de seizoenen.
Een andere seizoensgebonden factor is dat de culinaire tradities van Zweden en de rest van Scandinavië bijna altijd verbonden zijn met bepaalde feestdagen. In Nederland zie je dat veel minder. De oorsprong van de gerechten die bij die feestdagen horen is natuurlijk afhankelijk van de producten die op dat moment in het jaar veel voorhanden zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan het kreeftfeest in augustus, dat te maken heeft met het feit dat er pas na een bepaalde datum kreeften gevangen mogen worden.
Terug naar ‘huis’: Skåne
Om de binding met Scandinavië vast te houden en nieuwe culinaire ideeën op te doen, gaat Ingrid zo’n twee keer per jaar naar Zweden. Als ze met de auto gaat, doet ze ook Denemarken aan. Haar familie woont in Zuid-Zweden (Skåne) en daar rijdt ze vaak langs de zuidkust naar dorpen en steden als Ystad, Kåseberga (waar een geweldige visrokerij zit), Kivik (waar veel appeldranken worden gemaakt) en Simrishamn. Hier kun je op veel plekken heerlijk vis eten. Voor een van de beste koffietafels van Skåne tipt Ingrid Kaffestugan Annorlunda bij Stenshuvud, vlak bij Kivik. Daar kun je voor een vast bedrag zo veel koekjes, cake en koffiebroodjes eten als je wilt. Bijkomend voordeel: de extra aangekomen kilo’s wandel je er zo weer af in het aangrenzende nationaal park Stenshuvud.
Voor een echte traditionele Skåne-ervaring moet je volgens Ingrid zeker naar een spettekaksbageri toe. Een spettekaka is grote ‘schuimtaart’ van ei, boter en suiker, die wordt gebakken op een draaiend spit, het liefst boven een open vuur. Er wordt steeds een nieuw laag op de draaiende taart gespoten en als hij klaar en koud is, wordt hij versierd met glazuur.
Denemarken en Noorwegen
In Denemarken is Ingrid gek op Kopenhagen. Volgens haar is er niks beters dan een assortiment smørrebrød en ‘en lille en’ (een Deens borreltje) als lunch. Natuurlijk zijn er in Nyhavn veel restaurants die smørrebrød serveren, maar ook de Gråbrødretorv is een leuk plein met verschillende restaurants. De sfeer in Kopenhagen is heel anders, veel opener en meer ‘Europees’, dan in het Zweedse Malmö aan de overkant van het water. Maar ook op Jutland heb je heel veel mooie plaatsen, zoals Sønderborg in het zuiden van Jutland, waar Ingrid ooit heerlijk vis at in de mooie haven.
In Noorwegen is Ingrid nog maar weinig geweest, dus daar kan ze niet zo veel over zeggen. Nog niet, want ze hoopt ooit op 17 mei (de nationale feestdag van Noorwegen) in Oslo te zijn om de grote feestelijkheden mee te maken. Wel heeft ze een leuk Noors kookboek met visrecepten, zoals ‘vis voor een prins’. Eigenlijk probeert ze in het buitenland altijd wel een kookboek te kopen met traditionele gerechten en leuke recepten. Maar ook kooktijdschriften zijn een bron van inspiratie.
Kookworkshop van Ingrid
En dan nu mijn ervaring met Ingrids kookworkshop. Ik had al eens geproefd van de heerlijke koekjes van Ingrid Geel Nilsson van Northern Delight, maar nu zou Ingrid me leren hoe ik zelf een paar bekende Zweedse gerechten kon maken. Samen met 7 andere deelnemers stapte ik de grote keuken binnen. Op zo’n professionele plek had ik nog nooit gekookt. Opeens herinnerde ik me dat ik twee linkerhanden heb en de zenuwen sloegen behoorlijk toe. Wat nou als ik iets zou laten mislukken?
Gelukkig was ik in hele goede handen bij Swedish Chef Ingrid. Zij en haar collega Aad van Ierland hadden alles uitstekend voorbereid en waren altijd in de buurt om te helpen. De andere deelnemers waren zo aardig om me af en toe even bij te staan of iets door de vingers te zien, zoals een citroenpitje dat mijn erwtensoep in was geglipt.
Blondies en colakoekjes
We begonnen met een welkomstdrankje met vlierbessen. Daarbij had Ingrid al iets lekkers voor ons gemaakt: ‘kolakakor’ en blondies met witte chocola en blauwe bessen.

Ieder een gerecht
Ingrid legde uit wat we zouden gaan doen. Ze had verschillende werkplekken gemaakt voor verschillende gerechten, waar met één of twee personen tegelijk aan kon worden gewerkt. Er lagen duidelijke recepten en alle ingrediënten en andere benodigdheden stonden klaar. We konden aan de slag.
My first knäckebröd
Terwijl de anderen aan de slag gingen met haring, zalm, västerbottenkaas en nog veel meer lekkers, stortte ik me op het knäckebröd. Eerst zorgen dat het goed zou rijzen en dan heel dun uitrollen was het devies. En dan, als het in de oven ligt, erbij blijven, want dan kan het ineens heel hard gaan. Helemaal vlekkeloos verliep het bakken deze eerste keer (mede door mijn zenuwen) helaas niet, maar het knäckebröd smaakte goed en ik heb helemaal zin gekregen om het vaker zelf te gaan maken. Nu alleen nog zo’n deegroller met stekels zien te vinden.

Erwtensoep op chic
Terwijl het deeg voor het knäckebröd lag te rijzen, kon ik verder met de erwtensoep op chic: Crème Ninon. Om het helemaal af te maken, serveerde Ingrid de soep later met wat slagroom en een scheutje prosecco. Champagne mag ook… Erwtensoep met champagne – dat moet je een keer geproefd hebben!

Aan tafel
Toen we allemaal uitgekookt waren, werden de gerechten als een buffet opgediend. Nu pas zag ik hoe mooi het er allemaal uitzag, bijvoorbeeld de prachtige quiche met västerbottenkaas en de radijsjes – wat krijgen die een lieve kleur als ze kort gekookt worden! Ook de tafel werd feestelijk gedekt en toen kon het proeven beginnen.
Voorgerecht
Het voorgerecht bestond uit die bijzondere erwtensoep met knäckebröd en kruidenboter, snelle gravad lax (gepekelde zalm) en ingelegde haring. Van dat laatste konden we twee keer genieten, want Ingrid had de haring al gemaakt en de haring die tijdens de workshop was gemaakt, kregen we mee naar huis.

Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht was er Janssons frestelse (een ovenschotel met Zweedse ansjovis en aardappel), järpar (ovale gehaktballen van heerlijk gekruid lamsgehakt – natuurlijk met vossenbessensaus), västerbottenquiche met cantharellen en geblancheerde peultjes, radijzen en wortelen.

Nagerecht
Iedereen die me kent, weet dat ik gek ben op desserts en ik had geluk. De vlierbloesempannacotta met kruipbramengelei en de saffraanovenpannenkoek met bramenjam en slagroom smaakten zo goed dat ik die waarschijnlijk als eerste ga proberen te reproduceren hier thuis.

Zelf doen
Krijg je hier ook zo’n zin van om Zweeds te gaan koken? Dan kun je meteen aan de slag. Ingrid heeft namelijk op haar website de lekkerste Zweedse recepten van Northern Delight al voor je klaarstaan. Bovendien vind je daar nu dus ook all
Ook een kookworkshop volgen?
Lijkt een kookworkshop van Ingrid je wel wat? Kijk dan op de website wanneer er weer eentje gepland staat.
Ik werd uitgenodigd om de kookworkshop te bezoeken voor mijn blog.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.
Dat lijkt me nu echt leuk! Helaas is aanstaande zondag een beetje kort dag. De ‘zoete’ workshop lijkt me ook leuk, maar dan zou ik vrij moeten nemen… Eens even over nadenken. Ga jij ook naar die zoete workshop Sandra?
Dat weet ik nog niet, maar hij is wel verleidelijk…
Het is nog even weg he.. 🙂