Deense gin

Scandinavische gin: heb je deze al geproefd?

Wist je dat ze in Scandinavië ook lekkere gin kunnen stoken? Tijdens mijn reis naar de Lofoten kreeg ik tot mijn verbazing op één plek een uitgebreide keuze aan verschillende gin & tonics aangeboden. Die kwamen uit Noorwegen, maar ook in Zweden, Denemarken en (vooruit, we nemen ze even mee in dit overzichtje) Finland maken ze lekkere gin. Een paar voorbeelden van Scandinavische gin vind je hieronder. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Let op: geen 18, geen alcohol!

Zweedse gin: Hernö Gin

In Zweden hebben zelfs een nationale gin & tonic-dag: Svenska Gin & Tonic-dagen (#svenskagtdagen). Het Zweedse gin-merk Hernö Gin prikte 20 april voor die dag. Het was namelijk op 20 april 2001 dat Jon Hillgren in het zonnetje voor het huis zat dat hij net had gekocht met zijn vrouw en besloot zijn droom te volgen: een eigen ginstokerij beginnen. Speciaal om de Zweedse gin & tonic-dag te vieren, deelt Hernö Gin een paar lekkere recepten om je eigen favoriete mix te maken.

Hernö Gin & Tonic

De Hernö Gin & Tonic is in 2016 bij de International Wine and Spirit Competition uitgeroepen tot World’s best Gin & Tonic. Om hem zelf te maken, heb je 50 ml Hernö Gin, een premium tonic en een schijfje citroen nodig. Vul een glas met ijs en schenk daar eerst de gin en dan de tonic over. Neem niet te veel tonic: maximaal twee delen tonic op één deel gin. Garneer de G & T met wat citroenschil. Je kunt er ook nog wat peper in doen om de kruidige smaak van Hernö Gin optimaal tot uitdrukking te laten komen.

gin uit zweden
Foto: Hernö Gin

Hernö Old Tom & Tonic

De Hernö Old Tom Gin & Tonic is in 2020 uitgeroepen tot World’s best Gin & Tonic bij de International Wine and Spirit Competition. Om de bekroonde G & T zelf te maken, volg je bovenstaand recept, maar dan met 50 ml Hernö Old Tom Gin.

zweedse gin
Foto: Hernö Gin

Gin & Tonic met Espresso Martini, geserveerd als Tom Collins

Deze cocktail is bedacht door de Zweedse barman Emil Åreng. Hij kwam op het idee om drie klassieke cocktails met elkaar te combineren: de Gin & Tonic, de Espresso Martini en de Tom Collins. Het resultaat is echt het proberen waard. Neem 50 ml Hernö Gin, 30 ml espressosiroop, 20 ml citroensap en tonic. Vul een glas met ijs en schenk daar eerst de gin in. Voeg de espressosiroop en het citroensap toe. Schenk dan de tonic erover.

Let op: je kunt de espressosiroop zelf maken door 5 dl koffie en 5 dl suiker te laten inkoken tot siroop en dit dan in de koelkast te zetten. Dat is alles!

scandinavische gin
Foto: Hernö Gin

Pink Gin & Tonic

Deze cocktail is niet echt roze, al kan de garnering met aardbei wel zorgen voor een roze gloed. Deze fruitige Gin & Tonic maak je met 50 ml Hernö Pink BTL Gin en 100 ml premium Indian tonic. Schenk de gin en de tonic in een glas vol ijs en garneer met plakjes aardbei.

gin uit zweden
Foto: Hernö Gin

Artisan Gin & Tonic

In de Artisan Gin & Tonic wordt de kruidige smaak benadrukt met een garnering van Chartreuse Verte. Je zou het bizar kunnen noemen, maar ook briljant. Proef zelf maar. Neem 50 ml Hernö Artisan Ten Gin, 100 ml premium tonic en 5 ml Chartreuse Verte. Vul een glas met ijs en schenk eerst de gin, dan de tonic (maximaal twee delen op één deel gin) en als laatste de Green Chartreuse erin.

zweedse gin
Foto: Hernö Gin

Ik heb natuurlijk meteen even gekeken of Hernö Gin ook in Nederland verkrijgbaar is. En dat is inderdaad zo!

Deense gin van Sønderborg Distillery

Ook in Denemarken maken ze gin. Tijdens de World Gin Awards 2021 in het Verenigd Koninkrijk is de Deense Sønderborg Distillery zefs als winnaar uit de bus gekomen in de categorie London Dry. Dat kwam niet als een complete verrassing, want de destilleerderij is de afgelopen twee jaar al twaalf keer in de prijzen gevallen. Het moge duidelijk zijn: de lekkerste Deense gin wordt gemaakt in Zuid-Jutland!

Met slechts 30 vierkante meter is Sønderborg Distillery een van de kleinste distilleerderijen van Denemarken. Ook is het bedrijf nog vrij jong: het bestaat pas sinds 2018. Maar dat weerhield de makers van deze 100% biologische gin er dus niet van om tijdens de World Gin Awards 2021 in het Verenigd Koninkrijk in de categorie London Dry de titel beste gin van Denemarken binnen te slepen. Een paar weken eerder won Sønderborg Distillery bij de Nordic Spirit Awards ook al een gouden medaille voor de biologische Sønderborg Gin. In totaal won Sønderborg Distillery de afgelopen twee jaar al twaalf prijzen voor drie premium gins.

Deense gin
Foto: Sonderborg Distillery via Visit Denmark

Drink je geen alcohol? Ook dan heeft Denemarken iets lekkers voor je. In Noord-Jutland wordt de eerste alcoholvrije gin ter wereld gebrouwen: de Herbie Virgin. Zo kan iedereen meeproosten. Skål!

Pluk je eigen smaakmakers

Gin wordt in Scandinavië – net als in Nederland – steeds populairder de laatste jaren. De drank wordt op smaak gebracht met plantaardige ingrediënten, zoals bloemen, kruiden en zaden. En wat extra leuk is: je kunt met gin ook heel makkelijk je eigen variant maken. Of je nu op vakantie bent in Scandinavië of gewoon in Nederland bent, je kunt gewoon in de natuur op zoek gaan naar verse ingrediënten om zelf aan je gin toe te voegen. Maak bijvoorbeeld verschillende varianten en organiseer zo je eigen gin-proeverij!

Meer Scandinavische gin

Andere merken Scandinavische gin om in de gaten te houden, zijn:

Noorse gin:

Deense gin:

Finse gin:

Heb jij al een favoriete Scandinavische gin?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.