Zweeds kookboek en recept voor Zweedse kaneelbroodjes

Op 16 januari 2024 verschijnt er een nieuw Zweeds kookboek: Het lekkerste uit Zweden. Met 60 recepten is dit kookboek dé culinaire bucketlist als je de Zweedse keuken wilt leren kennen of (als je die al goed kent) in huis te halen om er nog vaker van te kunnen genieten. Als voorproefje op dit kookboek mag ik de komende weken alvast een paar recepten met jullie delen. We beginnen met iets voor bij de Zweedse fika: een recept voor Zweedse kaneelbroodjes.

Kookboek Het lekkerste uit Zweden

Behalve recepten voor bij de Zweedse fika bevat Het lekkerste uit Zweden ook ideeën voor een smörgåsbord (de boterhamtafel), en voor lekkernijen die bij bepaalde feestdagen horen, zoals semlor voor op ‘vette dinsdag’ en saffraanbroodjes voor met St. Lucia. Je vindt in dit kookboek zowel haring, eier- en rodebietensalade als kaneelbroodjes en haverkoekjes. Alle Zweedse culinaire toppers staan erin, van koolgratin tot aardbeientaart. Ook heb je met dit kookboek basisrecepten voor jam, tuinkruidensaus en knackebröd in huis. Behalve mooie foto’s van de gerechten bevat het boek ook prachtige sfeerfotografie van Zweden en informatie over het land, de keuken, de ingrediënten en de culinaire tradities.

 Het lekkerste uit Zweden is geschreven door auteur, receptontwikkelaar en culinair reisblogger Ingrid Hofstra, die in 2023 met haar gezin naar Zweden emigreerde. Ze laat in woord en beeld zien wat de keuken van Zweden voor haar zo speciaal maakt, ook heeft ze heel veel van de wereld gezien.

Foto: Ingrid Hofstra via Park Uitgevers

Recept voor Zweedse kaneelbroodjes (kanelbullar)

In deze blogpost mag ik Ingrids recept voor Zweedse kaneelbroodjes uit het kookboek alvast met je delen. Het recept is goed voor 12 kaneelbroodjes en de totale bereidingstijd is 1 uur en 35 minuten.

Kaneelbroodjes worden in Zweden al sinds 1920 gebakken, maar ze werden pas echt populair in de jaren 50 van de 20e eeuw, toen de ingrediënten betaalbaar werden voor het grote publiek. Tegenwoordig eet de gemiddelde Zweed maar liefst 316 kaneelbroodjes per jaar. Er is zelfs een speciale feestdag voor: in 1999 riep de Zweedse Raad van Thuisbakkers 4 oktober uit tot Kanelbullens dag (kaneelbroodjesdag). Zelfgebakken zijn kaneelbroodjes natuurlijk het lekkerst. En als je ze zelf bakt, kun je ze meteen in je favoriete vorm rollen, knopen of wikkelen.

Nodig voor het deeg

  • 550 g bloem + extra voor het uitrollen
  • 100 g suiker
  • ½ theelepel zout
  • 5 g kardemomzaadjes (zonder peul), gevijzeld
  • 250 ml water
  • 100 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 25 g verse gist

Vulling

  • 113 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 200 g bruine suiker
  • snufje zout
  • 1½ eetl. Ceylon-kaneel
  • 2 eetlepels room

Extra nodig

  • olie (om in te vetten)
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • parelsuiker (ter garnering)

Bereiding

Begin met het maken van het deeg:

  • Meng bloem, suiker, zout en kardemom in de kom van je mixer.
  • Voeg het water en de boter toe en verkruimel de gist boven de kom. Mix 15 minuten op lage snelheid.
  • Het deeg moet egaal zijn en niet meer aan de zijkanten van je kom kleven.
  • Haal het deeg uit de kom, kneed het een paar keer op een schone werkbank en leg in een met olie ingesmeerde kom, met daaroverheen vershoudfolie. Zet tenminste 8 uur (of het liefst een nacht) in de koelkast.

Bereid dan de vulling:

  • Smelt de boter op middelhoog vuur. Blijf de pan met boter ronddraaien totdat de boter een goudbruine kleur krijgt en zet het vuur uit.
  • Giet in een kom en laat iets afkoelen.
  • Meng de suiker, het zout en de kaneel in een aparte kom en giet bij de boter samen met de room. Roer goed.
  • Als het goed is houd je een beetje vulling over straks. Maar ik maak altijd liever iets te veel dan te weinig.

Zo maak je de kaneelbroodjes:

  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven werkbank uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 40 centimeter. Het deeg moet zo’n 5 millimeter dik zijn.
  • Smeer de vulling dun en egaal erover uit, tot aan alle randen. Het makkelijkst is het om in het midden een rij met vulling in hoopjes te leggen en vandaar naar boven en beneden te werken.
  • Vouw het deeg in drieën. Vouw de bovenste helft naar het midden en de onderste helft daaroverheen.
  • Zorg dat de naad enigszins dichtgedrukt wordt en bestuif de werkbank opnieuw lichtjes.
  • Til met je hand het deeg stukje bij beetje op zodat het ontspant en loskomt van je werkbank.
  • Rol vervolgens voorzichtig het deeg uit over de breedte en daarna rustig stukje bij beetje in de lengte zodat je een rechthoek krijgt van 30 bij het liefst minimaal 25 centimeter. Rol niet te lang door, want dan scheurt je deeg en komt de vulling eruit.
  • Snijd reepjes van ongeveer 1½ centimeter dik, die 60-80 gram wegen.
  • Pak een reepje, pak beide uiteindes vast en tik zachtjes op je werkblad zodat het uitrekt.
  • Twist de reepjes en wikkel twee keer om je vingers.
  • Knoop het uiteinde door het door het midden van de wikkel heen te halen.
  • Leg de rolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Rijzen en bakken:

  • Leg een theedoek over de broodjes heen en laat ze 1-2 uur rijzen, totdat ze in grootte zijn verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Bestrijk de broodjes met geklutst ei, gemengd met 1 theelepel water en een klein snufje zout.
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak 10-15 minuten, totdat ze goudbruin van kleur zijn. Draai de bakplaat eventueel halverwege om zo een gelijkmatige kleur te krijgen.
  • Maak ondertussen een suikersiroop door 100 gram suiker met 100 milliliter water in een steelpan te laten koken. Voeg eventueel 1 theelepel vanille-extract toe.
  • Bestrijk de broodjes zodra ze uit te oven komen meteen met een laagje siroop en bestrooi ze met parelsuiker.

Laat ze afkoelen – maar niet te lang. Warm zijn de broodjes het allerlekkerst.

Meer recepten?

Nog veel meer van dit soort lekkere Zweedse recepten vind je in Het lekkerste uit Zweden (ISBN 978 90 6404 284 9). Dit Zweedse kookboek verschijnt op 16 januari 2023 bij Fontaine Uitgevers en heeft 192 bladzijden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

  1. Hoi Sandra,
    Dank je wel voor het recept. Ga het zeker proberen. Heb ze al 2x eerder gemaakt op 4 oktober. 1e jaar waren ze fototechnisch geschikt maar niet te eten ha ha, 2e jaar fototechnisch nog iets beter en de smaak was prima… De kunst is om ze luchtig en met genoeg smaak te krijgen en dat is een uitdaging, anders neem je een hap in een meelbal 🙂
    Ik ben benieuwd naar dit recept
    Groetjes Céline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.