Indringende Noorse film Barn: persoonlijk drama en politiek

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Er draait momenteel een Noorse film in Nederland die me zo aangrijpend lijkt, dat hij me doet denken aan de (ook Noorse) film Blind Spot/Blindsone. In beide films veroorzaakt de plotselinge dood van een kind veel persoonlijk drama. In Barn komt daar – aan de trailer te zien – ook nog een politieke invalshoek bij.

Het verhaal van Barn

Barn gaat over een ruzie op een school in Oslo die noodlottige gevolgen heeft. De 13-jarige Lykke slaat tijdens de pauze haar klasgenootje Jamie. Wat de aanleiding precies was, blijft onduidelijk omdat er – tegen de regels in – geen toezicht op de kinderen was. De gevolgen zijn in ieder geval vreselijk: de ouders van Jamie krijgen een telefoontje met het vreselijke bericht dat hij is overleden.

Schoolleiding, ouders en leerlingen moeten deze gebeurtenis zien te verwerken. Maar dat valt niet mee te midden van de stroom van beschuldigingen en speculaties die na het sterfgeval op gang komt. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen kijk op wat er is gebeurd. En wat is de verantwoordelijkheid van school en wat die van de ouders hierin? Of is dit misschien puur de minderjarige dader aan te rekenen?

En dan is er nog de politieke kant van dit persoonlijke drama. Lykke is de dochter van een parlementslid en Jamie was de zoon van een populistische politicus. Dit legt een extra laag op een toch al extreem gevoelige en gecompliceerde situatie die de onderlinge verhoudingen onder druk zet.

De film geeft een indrukwekkend beeld van het leven op een school en de wereld van dertienjarigen en hun ouders. Hoe kunnen zij verder leven met al die vragen, wraak- en schuldgevoelens?

Noorse film Barn
Afbeelding via Filmdepot

Acteurs in de film Barn

Tijdens het kijken naar de trailer viel mij zelf maar één bekend gezicht op: Henriette Steenstrup die ik kende als de alleenstaande moeder uit Ragnarok. Maar er bleken toch meer voor mij bekende Noorse acteurs in te zitten dan ik in eerste instantie door had, zoals:

Bekijk de film Barn zelf

Hier vind je de bioscoopagenda van Barn. De film is ook te streamen via Picl. Hier kun je nakijken of de film op dit moment te streamen is op Netflix of andere streaming-platformen.

Hier kun je alvast de trailer bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *