Noorse film Blind Spot (Blindsone): keiharde werkelijkheid

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Een film die je naar de keel grijpt. Dat is de Noorse film Blind Spot die vanaf 23 april 2020 online te zien is – in plaats van in de bioscoop. Je mag best weten dat ik, nadat het scherm op zwart ging, een flinke huilbui kreeg. Geen feelgood-film dus, maar wel ontzettend knap gemaakt op een manier die je het verhaal in trekt en de boodschap wreed in je gezicht wrijft.

Het verhaal van de film Blind Spot

Aan het begin van de film lijkt er vooral weinig bijzonders te gebeuren. Het meisje Tea kleedt zich na haar handbaltraining om en loopt naar huis met een vriendin. Ze praten wat over andere meisjes, make-up en huiswerk. Dan komt Tea thuis in wat overkomt als een warm gezin. Ze maakt een boterham, kijkt wat tv, wast zich en schrijft iets in haar dagboek. Er zitten geen sprongen in de tijd: je loopt als het ware realtime met Tea mee. Saai, zou je bijna denken. Maar als kijker houd je je adem in – wat gaat er toch gebeuren?

Wisselend perspectief

En dan opeens is alles anders. Nu lopen we niet meer met Tea mee, maar met Tea’s moeder Maria (intens vertolkt door Pia Tjelta). We rijden – nog steeds zonder sprongen in de tijd – achter de ambulance aan naar het ziekenhuis. Daar switcht het perspectief nog een paar keer, naar de verpleegkundige die Maria opvangt bijvoorbeeld. Zo krijg je – tussen al het leed door – ook een beeld van wat mensen in de zorg aan emoties over zich heen krijgen. Naast de lichamelijke zorg die ze verlenen, zijn ze ook veel bezig met psychologische hulpverlening. Je zal maar een hysterische moeder moeten kalmeren, een vader (Anders Baasmo Christiansen uit Beyond Sleep/Nooit meer slapen) moeten bellen met slecht nieuws, of moeten melden dat je niet weet of iemands (klein)dochter zal blijven leven of niet…

noorse film blind spot
Foto met dank aan September Film

Verborgen leed

Als het scherm uiteindelijk op zwart gaat, blijven veel vragen onbeantwoord. Maar één ding is duidelijk: Tea’s leven was niet wat het aan het begin van de film leek te zijn. Wat regisseur Tuva Novotny (regisseur van Britt-Marie was hier en als actrice bekend uit onder andere Nobel, de Maria Lang Mysteries en Borg/McEnroe) op zo’n indringende wijze weet neer te zetten, is dat het ophouden van de schone schijn vaak een tweede natuur is van mensen met psychologische problemen. Het is hun manier om te kunnen blijven functioneren en om de mensen van wie ze houden geen verdriet te doen. Want hoe vertel je dat je je eigenlijk al jaren vreselijk voelt, hoe lief iedereen ook tegen je is? En dus zet je je vrolijke gezicht op en lijkt het voor de buitenwereld alsof je prima functioneert. Of, zoals Tea’s moeder steeds zegt, zelfs gelukkig bent.

Heb je het moeilijk? Praat erover!

Hoe het precies met Tea ging en hoe het afloopt, wordt niet duidelijk. Maar na het zien van deze film zou ik één ding wel willen uitschreeuwen. Als je je psychologische problemen met niemand (meer) deelt, lijkt het misschien alsof je je omgeving daarmee ontziet. Maar er helemaal alleen mee omgaan maakt dat ze nog moeilijker om te dragen. Het leed dat daaruit kan voortvloeien, is vele malen groter. Dus heb je het moeilijk? Praat erover! En als je er echt niet met je naasten over kunt of wilt praten, zoek dan ergens anders hulp. De website Hey, het is oké is daarvoor een goed beginpunt. Je bent echt niet alleen!

Kijk Blind Spot zelf

Blind Spot (Blindsone) is vanaf 23 april 2020 online te streamen. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *