Introvert tegenover extravert in de Zweedse film Borg/McEnroe

Written by Sandra van Bijsterveld

Een paar jaar geleden las ik het boek Stil van Susan Cain. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen was de ondertitel.  Ik vond het een eye-opener, want ik was me er nooit bewust van geweest dat ik introvert ben. Ik dacht dat ik ‘gewoon’ verlegen was, sociaal onhandig misschien, onzeker of gewoon niet bijdehand genoeg. Daar baalde ik mijn hele leven al van, tot dit boek me liet begrijpen dat introverte en extraverte mensen ieder zo hun eigen kwaliteiten hebben. Waarom ik opeens over introvert en extravert begin? Dat komt door de Zweedse film Borg/McEnroe.

De Zweedse film Borg/McEnroe

In deze film staan de Zweedse tennisser Björn Borg en de Amerikaan John McEnroe tegenover elkaar, maar ook hun verschillende persoonlijkheden. En het is niet zo verbazingwekkend dat de Zweed de introverte kant vertegenwoordigt, en de Amerikaan de extraverte kant.

Film Borg McEnroe
Foto met dank aan September Film

Hét tennisduel van 1980

Ik was nog te jong in 1980 om me er iets van te herinneren. Maar hét tennisduel van dat jaar was blijkbaar dat tussen de 24-jarige Björn Borg (nummer één op de wereldranglijst en viervoudig Wimbledon-winnaar) en aanstormend talent John McEnroe (20).

Film Borg McEnroe
Foto met dank aan September Film

Borg was, dankzij zijn fenomenale tennis maar ook dankzij zijn ingetogen, vriendelijke uitstraling, erg populair. McEnroe daarentegen stond vooral bekend om zijn uitbarstingen op de tennisbaan.

Film Borg McEnroe
Foto met dank aan September Film

Wat hebben ze gemeen?

Toch hebben de twee tegenpolen in de film ook iets gemeen. Ze leven voor het tennissen en doen er alles aan om elke keer weer optimaal te presteren en natuurlijk te winnen. En ze zijn allebei speelballen van de media en commercie, die de rivaliteit tussen de twee maar wat graag uitvergroten.

Film Borg McEnroe
Foto met dank aan September Film

Voor Björn Borg eist al die druk inmiddels duidelijk zijn tol. Maar ook McEnroe raakt gefrustreerd door het gevoel dat niemand echt begrijpt hoe zijn leven als toptennisser in elkaar zit. Behalve misschien zijn tegenpool Borg… Wat nou als ze uiteindelijk alleen elkaar hebben om op te steunen en juist zelf hun eigen grootste tegenstander zijn? En oh ja: Wie van hen wint Wimbledon eigenlijk? (Sssst, niet verklappen!)

Ik ben in ieder geval van plan om naar de bioscoop te gaan om erachter te komen en om de twee tennislegendes beter te leren kennen. Inmiddels is de film ook verkrijgbaar op dvd en online te streamen. Hier kun je alvast de trailer bekijken:

4 thoughts on “Introvert tegenover extravert in de Zweedse film Borg/McEnroe

 1. Esther says:

  Ha, McEnroe is er in zijn eentje verantwoordelijk voor dat ik tennis niet leuk vind om te kijken. Zijn uitbarstingen verpestten het echt voor me!

  • Fem says:

   Vrouwentennis, mensen, vrouwentennis 😉 Ik ben wel benieuwd naar deze film!

   • Haha! Ik ben inmiddels geweest en hoewel sommige kritieken vernietigend waren, vond ik hem goed, mooi en spannend. Wat mij betreft een aanrader!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *