sonja the white film

Noorse film Sonja – the White Swan: kunstschaatsster en Hollywood-ster

De Noorse film Sonja – the White Swan gaat over het leven van de Noorse kunstschaatsster Sonja Henie (gespeeld door Ine Marie Wilmann). Er wordt Noors en Engels in gesproken en er zitten een paar bekende Noorse gezichten in voor wie van Noorse films en series houdt.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

De winnaar van de winactie is inmiddels bekendgemaakt op Facebook.

Het leven van Sonja Henie

Sonja Henie leidde nogal een turbulent leven. In de film zien we haar in verschillende fases: wanneer ze als klein meisje voor het eerst het ijs op stapt aan de hand van haar broer Leif (als volwassene een bekend gezicht uit de Noorse serie Occupied/Okkupert) en wanneer ze onder toezicht van haar vader (een welgestelde bonthandelaar, gespeeld door een bekend gezicht uit Kerst met Linus) haar eerste wedstrijd schaatst bijvoorbeeld.

Dan volgt Henies succesperiode als topsporter, die al vroeg begon. In 1924 nam ze op elfjarige leeftijd voor het eerst deel aan de Olympische Spelen. Op de Winterspelen van 1928 won ze op 16-jarige leeftijd Olympisch goud. In 1932 en 1936 pakte ze opnieuw goud. Naast haar Olympische successen werd Henie tien keer wereldkampioen (1927-1936) en zes keer Europees kampioen (1931-1936). Tot op de dag van vandaag heeft geen enkele vrouwelijke schaatsster solo zoveel Olympische en wereldtitels gewonnen.

Naar de VS

Na haar Olympische successen vertrok Henie samen met haar ouders uit Noorwegen naar de Verenigde Staten. Dat is waar het merendeel van de film zich afspeelt. We zien hoe ze na haar laatste Olympische goud het aanbod krijgt om te komen optreden in de VS. Daar gaat ze ijsshows doen, maar ze overtuigt Darryl F. Zanuck (de baas van Twentieth Century Fox) ook om een filmster van haar te maken.

Dankzij kaskrakers als One in a Million (1936), Thin Ice (1937), My Lucky Star (1938), Second Fiddle (1939) en Sun Valley Serenade (1941) werd Sonja Henie de bestbetaalde Hollywood-actrice en een van de rijkste vrouwen ter wereld. Al dat geld gebruikte ze om mensen naar haar pijpen te laten dansen, maar aan de andere kant waren er ook mensen die misbruik maakten van haar.

Henies karakter is apart om naar te kijken: zelfverzekerd, fanatiek en tegelijkertijd soms ook heel kinderlijk, zeker als ze een wedstrijdje doet met haar broer Leif. Of wanneer ze – al in de VS – naar bed wordt gebracht door haar moeder. Het fanatieke in Henie slaat soms door naar meedogenloos en zelfs gewetenloos: wordt het oorlog, dan regelt ze wel wat met Goebbels. Als de show maar doorgaat. Henie leeft echt voor de spotlights en in haar beleving draait de hele wereld om haar.

Foto met dank aan Film Incompany

Na de grote roem

Toch komt er een keerpunt. Henies uitspattingen met drank en mannen blijven niet onopgemerkt. Sonja wordt ouder en jong talent staat te trappelen om haar plaats in te nemen. In die moeilijke tijden komt ze erachter wie er echt om haar geeft en wie bij haar is om mee te profiteren van haar roem. “Als je wint, heb je vrienden…” Maar Henie maakt het mensen ook niet makkelijk om van haar te houden.

Uiteindelijk trouwt Henie voor de derde keer. Niet meer met een Amerikaan deze keer, maar met een Noor. Met hem keerde ze terug naar Noorwegen en ging ze zich bezighouden met kunst. In Oslo kun je hun Henie Onstad Kunstsenter bezoeken. In 1969 overleed Sonja aan leukemie aan boord van een vliegtuig tijdens een vlucht van Parijs naar Oslo, met haar man Niels aan haar zijde. Ze droomde tot op het laatste moment van een comeback.

Aan het einde van de film zijn ook wat echte beelden van Sonja Henie te zien. Dan wordt ook duidelijk hoe zorgvuldig deze zijn bestudeerd om de film zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken.

Bekijk de film Sonja Henie – the White Swan

Sonja Henie – the White Swan draaide vanaf 31 oktober 2019 in de Nederlandse bioscopen. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.