magnus film

Magnus: documentaire over Noors schaakwonder Magnus Carlsen

Het is weer eens iets anders dan Nordic Noir: een documentaire over een Noors schaakwonder. De documentaire Magnus begint met beelden uit de jeugd van Magnus Carlsen en zijn vader, die vertelt dat er al op jonge leeftijd dingen opvielen aan zijn gedrag. Het leek wel alsof achter die starende blik voortdurend een supercomputer aan het draaien was. Aan de hand van privé-opnames en filmbeelden uit een periode van ruim 10 jaar leef je als kijker vervolgens mee met Magnus terwijl die volwassen en wereldberoemd wordt. Wij keken deze film trouwens hier online met ons Cinemember-abonnement. Als je deze film ook wilt bekijken, kun je zo’n abonnement 2 weken gratis uitproberen.

Magnus Carlsen als kind

Magnus Carlsen
Foto via September Film

In de documentaire zien we Magnus als een verlegen en motorisch onhandig jongetje. Hij heeft weinig aansluiting bij zijn leeftijdsgenootjes: als kleuter zit hij al vaak alleen, diep in gedachten verzonken. Zijn ouders Henrik en Sigrun maken zich zorgen over hem. Maar als ze merken dat hij erg geïnteresseerd is in getallen, komen ze op het idee om hem te leren schaken. Magnus is dan 5.

Het brein van Magnus

Dat schaken leert hij – gesteund door zijn ouders – op een andere manier dan gebruikelijk is: vanuit speelsheid, nieuwsgierigheid en fascinatie voor het schaken in plaats van vanuit discipline en structuur. Magnus moet niets van schaakcomputers hebben en wil zelf al het denkwerk doen. Het schaken lijkt zo in zijn natuur te zitten, dat zijn intuïtie zijn belangrijkste wapen is. Niemand begrijpt precies hoe hij met die aanpak toch de ‘Mozart van het schaakspel’ is geworden.

Dat was voor de filmmakers de belangrijkste reden om deze documentaire te maken: ze wilden onderzoeken hoe het brein van Magnus werkt. De uitkomst lijkt een combinatie van aangeboren talent en een uitstekend geheugen met veel creativiteit en aanleg. En dat is – zelfs als je geen schaker bent – fascinerend om te zien.

Magnus Carlsen
Foto: Catarina Caprino via September Film

Grootmeester op je 13e

Op zijn 13e is Magnus de jongste grootmeester ter wereld en neemt hij het zelfs op tegen de Russische schaaklegende Garry Kasparov. Maar zijn leven als schaakwonder is zeker niet makkelijk: Magnus wordt regelmatig niet begrepen en zelfs gepest. Als hij onder spanning staat, laat zijn intuïtie hem soms plotseling in de steek.

10 jaar later volgen we hem tijdens een kwalificatietoernooi voor het WK schaken. Het toernooi verloopt moeizaam. Magnus sluit zich volledig af en ligt met zichzelf in de knoop omdat zijn intuïtie hem weer in de steek lijkt te laten. De druk is enorm: van buitenaf, maar ook omdat hij de lat zelf zo hoog legt.

Hoe het precies afloopt, zal ik niet verklappen. Maar een middagje Noorse liedjes zingen met zijn gezin helpt in ieder geval wel om ervoor te zorgen dat hij de flow van het creatief schaken weer een beetje terugvindt. Die creativiteit blijft overigens niet beperkt tot het schaakspel, want we leren ook de humoristische kant van Magnus kennen en zien hem zelfs aan het werk als model.

Magnus Carlsen
Foto: Moskus Film via September Film

Kijk Magnus zelf

Magnus is een Noors en Engels gesproken film van regisseur Benjamin Ree en een productie van Moskus Film in samenwerking met VGTV, Main Island Production en Nordisk Film. De film werd op 19 januari 2017 door September Film uitgebracht in diverse Nederlandse bioscopen en is nu online te zien bij Cinemember. Met een gratis proefabonnement bij Cinemember kun je de film nu meteen bekijken.

Hieronder kun je alvast de trailer bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.