Magnus: documentaire over Noors schaakwonder Magnus Carlsen

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Het is weer eens iets anders dan Nordic Noir: een documentaire over een Noors schaakwonder. Magnus Carlsen wist al heel jong dat hij wereldberoemd zou worden. En daarin stond hij blijkbaar niet alleen, want hij werd ook al heel lang met de camera gevolgd. Dat is wat de documentaire Magnus bijzonder maakt: privé-opnames en filmbeelden uit een periode van ruim 10 jaar, die de kijker laten meeleven terwijl Magnus volwassen en wereldberoemd wordt.

Magnus Carlsen als kind

Magnus Carlsen
Foto via September Film

In de documentaire zien we Magnus als een verlegen jongetje, dat op een dag besluit om wereldkampioen schaken te worden. Tegelijkertijd heeft hij het moeilijk omdat hij weinig aansluiting heeft bij zijn leeftijdsgenootjes. Als kleuter zit hij al vaak alleen, diep in gedachten verzonken. Zijn ouders Henrik en Sigrun maken zich zorgen over hem. Maar als ze merken dat hij erg geïnteresseerd is in getallen, komen ze op het idee om hem te leren schaken. Magnus is dan 5.

Het brein van Magnus

Dat schaken leert hij – gesteund door zijn ouders – op een andere manier dan gebruikelijk is: vanuit speelsheid, nieuwsgierigheid en fascinatie voor het schaken in plaats van vanuit discipline en structuur. Magnus moet niets van schaakcomputers hebben en wil zelf al het denkwerk doen. Niemand begrijpt precies hoe hij met die aanpak toch de ‘Mozart van het schaakspel’ is geworden.

Dat was voor de filmmakers de belangrijkste reden om deze documentaire te maken: ze wilden onderzoeken hoe het brein van Magnus werkt. De uitkomst lijkt een combinatie van aangeboren talent en een uitstekend geheugen met veel creativiteit en intuïtie. En dat is – zelfs als je geen schaker bent – fascinerend om te zien.

Magnus Carlsen
Foto: Catarina Caprino via September Film

Grootmeester op je 13e

Op zijn 13e is Magnus de jongste grootmeester ter wereld en neemt hij het zelfs op tegen de Russische schaaklegende Garry Kasparov. Maar zijn leven als schaakwonder is zeker niet makkelijk: Magnus wordt regelmatig niet begrepen en zelfs gepest.

10 jaar later volgen we hem tijdens een kwalificatietoernooi voor het WK schaken. Het toernooi verloopt moeizaam. Magnus sluit zich volledig af en ligt met zichzelf in de knoop omdat zijn intuïtie hem in de steek lijkt te laten. De druk is enorm: van buitenaf, maar ook omdat hij de lat zelf zo hoog legt.

Hoe het precies afloopt, zal ik niet verklappen. Maar een middagje Noorse liedjes zingen met zijn gezin helpt in ieder geval wel om ervoor te zorgen dat hij de flow van het creatief schaken weer een beetje terugvindt. Die creativiteit blijft overigens niet beperkt tot het schaakspel, want we leren ook de humoristische kant van Magnus kennen en zien hem zelfs aan het werk als model.

Magnus Carlsen
Foto: Moskus Film via September Film

Magnus in de bioscoop en op dvd

Magnus is een Noors en Engels gesproken film van regisseur Benjamin Ree en een productie van Moskus Film in samenwerking met VGTV, Main Island Production en Nordisk Film. De film werd op 19 januari 2017 door September Film uitgebracht in diverse Nederlandse bioscopen en is inmiddels ook online te streamen. Bekijk nu alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *