britt marie was hier

Voetbal en opnieuw beginnen in de Zweedse Film Britt-Marie was hier

Je leven leven – hoe doe je dat? Dat vraagt Britt-Marie zich af in de Zweedse film Britt-Marie was hier (Britt-Marie var här). Aan het begin van de film krijgen we een duidelijk beeld van hoe ze dat de afgelopen 63 jaar heeft gedaan: met veel rust, reinheid en regelmaat. En met de nadruk op reinheid. Want schoonmaken kan Britt-Marie als de beste. Maar wat als er opeens een enorme vlek op je keurige leventje blijkt te zitten? (Deze film is u online te zien bij Cinemember en ook verkrijgbaar op dvd)

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

film Britt-Marie was hier
Afbeelding met dank aan September Film

Alles wordt anders

Als de man voor wie Britt-Marie 40 jaar lang zo keurig heeft gezorgd zelf opeens niet zo keurig blijkt te zijn, wordt alles anders – ook al blijft Britt-Marie wel heel netjes de rust zelve. Maar hoe leef je je leven als alles opeens zo anders is? Ook daar heeft ze een antwoord op: En dag i taget, Britt-Marie. Dag voor dag…

Voetbal als metafoor

Britt-Marie begint op 63-jarige leeftijd opnieuw met het leven van haar leven. En toch heeft dat nieuwe begin ook wel weer een beetje te maken met haar man. Hij zei altijd al dat voetbal een metafoor voor het leven was – iets waar Britt-Marie nooit iets van begrepen heeft. Maar nu ze opeens voetbalcoach is (ook al denkt iedereen de hele tijd dat ze een grapje maakt), blijkt daar toch wel iets in te zitten. Liverpool is er bijvoorbeeld een geweldig voorbeeld van dat je nooit moet opgeven. Alles kan altijd nog een wending krijgen – of het nu een wedstrijd is, of het leven. Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen.

Van Fredrik Backman

Britt-Marie was hier is oorspronkelijk een boek van Fredrik Backman, net als Een man die Ove heet – een film die ik echt geweldig vond. Ik moet toegeven dat deze film mij minder diep raakte en af en toe – vooral met die flashbacks naar Britt-Maries zus – zelfs een beetje voelde als meer van hetzelfde. Dat zal bij de boeken achter beide films vast veel minder het geval zijn. Ik lees in diverse reviews namelijk dat bij het verfilmen veel uit het boek verloren is gegaan – een veelvoorkomend maar helaas noodzakelijk kwaad als je een boek gaat verfilmen. Toch is Britt-Marie was hier een fijne film om naar te kijken als je een hart hebt voor (amateur)voetbal of misschien zelf wel op een punt in je leven staat dat je helemaal opnieuw moet beginnen.

De film Britt-Marie was hier is nu verkrijgbaar bij bol.com en direct online te streamen bij Cinemember. Bekijk hier alvast de trailer:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.