nordic film festival

Noordelijk Film Festival 2023: welke films ga jij zien?

Hoera, het Noordelijk Film Festival is van start gegaan. En komend weekend gaan wij weer heerlijk een dagje Scandinavische films kijken in Friesland. Het thema van de 43e editie van het Noordelijk Film Festival (dit jaar van woensdag 8 tot en met zondag 12 november) is Thuis en wij hebben thuis al onze keuze aan films uitgepuzzeld. Hieronder vertel ik je welke Scandinavische films wij gaan bekijken. Zie ik jou misschien ook in Leeuwarden?

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Over het Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival is een filmfestival in Leeuwarden dat over het algemeen elk jaar plaatsvindt rond het tweede weekend van november. Daarbij heeft Stadsschouwburg De Harmonie vele jaren als festivalhart gediend, maar waren ook filmtheater Slieker Film (in het Fries Museum) en Pathé Leeuwarden festivallocaties. Maar het totale programma strekt zich ook uit tot buiten Leeuwarden: tot De Lawei in Drachten en De Koornbeurs in Franeker. Het festival is met ongeveer 20 duizend bezoekers in vijf dagen een van de grootste regionale filmfestivals van Nederland.

Openingsfilm Fallen Leaves

Een van de films die wij gaan bekijken, is de Finse film Fallen Leaves, dit jaar de openingsfilm van het Noordelijk Film Festival.

Fallen Leaves ging eerder dit jaar in première op het filmfestival van Cannes, waar de film in de prijzen viel. Harmen Huizenga, een van de drie leden van het programmateam van het Noordelijk Film Festival, was hierbij aanwezig. ,,Een geweldige belevenis”, kijkt hij terug. ,,Kaurismäki is geen fan van de rode loper, camera’s en pers, maar toch gaf hij acte de présence en hij maakte er gelijk een komische show van. De toon was gezet en tijdens de filmvertoning steeg de energie in de zaal tot grote hoogte.”

,,Fallen Leaves is dan ook een tot in de puntjes uitgevoerde droog-komische film. Een tikkeltje tragisch, melancholisch en toch ook romantisch; een unieke mix zoals alleen Kaurismäki dat kan”, vervolgt Harmen. ,,Ik ben heel blij dat wij deze film, die pas in december in de Nederlandse filmhuizen is te zien, als openingsfilm kunnen presenteren.”

We zijn benieuwd!

Noordse focus

Het Noordelijk Film Festival heeft traditiegetrouw als belangrijke programmalijn de Noordse Focus. Maar het is wel even opletten als je specifiek op zoek bent naar Scandinavische en Finse films. Het festival is namelijk een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa: van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische staten. Naast de Noordse Focus zijn er verschillende zijprogramma’s, zoals livemuziek, verschillende film & food-evenementen en schoolvertoningen.

Andere programmalijnen

Verder zijn de honderd vertoningen (films, documentaires en een aantal series) onderverdeeld in de programmalijnen Nederlands Eigenzinnig, Noorderkroon, Human Nature (voorheen EcoCinema) en Junior. Nieuw dit jaar is Memmetaal, een programmalijn met films uit zogenaamde kleine taalgebieden. Rondom dit thema is een panelgesprek met filmmakers en beleidsmakers. Zij gaan in op de vraag waarom er zo weinig films volledig in het Fries gemaakt worden.

Eerdere ervaringen met het Noordelijk Film Festival

Ik zou zeker aanraden om, als het kan, naar Friesland af te reizen om het festival aan den lijve mee te maken. Wij deden dat zelf in 2021 voor het eerst en het was een geweldige ervaring. We woonden de première van de Noorse serie Furia bij en kregen daarbij een superinteressante toelichting van de bedenker en maker van deze serie (daar lees je hier iets over). De achtergrondinformatie die hij deelde, zorgde voor een zoveel diepere kijkervaring. Daarnaast was de hele festivalsfeer in het zalencomplex echt gezellig.

In 2022 zijn we dus weer gegaan. We bekeken toen in één dag 4 films:

  • Rose (Denemarken)
  • Turist (Zweden)
  • Sick of myself (Noorwegen)
  • En Triangle of Sadness van Ruben Östlund

Het was een geweldige dag. Het meest genoten we van de eerste film, die uiteindelijk ook de publieksprijs won. Maar ook Turist en Triangle of Sadness vond ik erg de moeite waard. Alleen Sick of myself vonden we wat minder.

Tussendoor haalden we een hapje en een drankje in de lounge. De catering was prima in orde en het was er erg gezellig. Aan het einde van de avond was er ook live muziek.

Dit gaan we dit jaar bekijken

Dit jaar hebben we behalve Fallen Leaves gekozen voor de Estse film Smoke Sauna Sisterhood (hoewel wij de saunacultuur vooral kennen van onze reizen naar Finland).

En we gaan naar And the King Said What a Fantastic Machine.

Er draaien zoveel films op het Noordelijk Film Festivals, dat ik ze onmogelijk allemaal kan noemen. Daarvoor kun je beter het complete programma op de website bekijken. Ik ben benieuwd welke films jou aanspreken! Hier vind je alle informatie over tickets. Zie ik je daar?

Overnachten in Leeuwarden

Is Leeuwarden voor jou niet naast de deur? Maak er een weekendje van! Dat deden wij vorig jaar ook. We boekten een nachtje in Westcord Hotel WTC in Leeuwarden en dat beviel uitstekend. We konden bij dit hotel gratis parkeren, dus we zetten de auto daar aan het begin van de dag al neer. In ongeveer een kwartier liepen we van het hotel naar De Harmonie, waar alle films die wij gingen bekijken draaiden.

Na afloop – het was toen tegen middernacht – liepen we in een kwartiertje weer terug naar het hotel. Het was heel fijn om meteen in bed te kunnen rollen en niet nog helemaal naar huis te moeten rijden. De kamer was lekker donker en stil en het uitgebreide ontbijt de volgende ochtend was de kers op de taart. Dit was zeker voor herhaling vatbaar!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.