Noordelijk Film Festival 2021: deze films kun je komen bekijken

Het Noordelijk Film Festival is weer bezig! Van 10-14 november 2021 kun je in Noord-Nederland komen genieten van de mooiste Noordelijke films. Daarbij kun je denken aan Scandinavische films, maar ook bijvoorbeeld aan een film over onze eigen Waddenzee. Een avontuur in het filmische Noorden dus!

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Different but familiar

Het thema van deze editie van het filmfestival is Different but familiar. Het festival is na afwezigheid in 2020 terug van weggeweest met een vertrouwd programma en in een vertrouwde omgeving, maar met een soms net iets andere invulling. Zo biedt het Noordelijk Film Festival dit jaar ook de mogelijkheid om enkele films online te bekijken, via de website. Na bestelling van je ticket krijg je dan een mail met een link om de film te bekijken. Deze link werkt eenmalig, alleen vanuit Nederland en alleen tijdens het festival.

Silence of the tides

Op de openingsavond van het Noordelijk Film Festival 2021 ontving Pieter-Rim de Kroon, de regisseur van Silence of the Tides, de Award for Special Contribution to Northern Cinema. Silence of the Tides laat de kijker het Waddengebied op een unieke manier beleven. Het is een intens cinematografisch portret, waarin de continue ‘ademhaling’ van het Waddengebied als organisch geheel centraal staat. De première van de film moest zes keer worden uitgesteld, maar nu is hij eindelijk op het grote doek te zien.

Scandinavische films op het Noordelijk Film Festival

Het volledige programma van het Noordelijk Film Festival 2021 is te vinden op de website van het filmfestival. Voor Scandinavische films moet je vooral het hoofdprogramma ‘Noordse Focus’ in het oog houden. Dit is een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa. Er staan dit jaar ruim dertig films uit met name Noorwegen, Zweden, Denemarken, IJsland en Finland, en enkele films uit Letland, Ierland, Nederland en de Faroër op het programma. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de bloedstollende Noorse spionagethriller The Spy/Spionen
  • het meeslepende sportdrama over Martin Bengtsson (Tigers/Tigrar)
  • en de a-typische Finse actie-thriller The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic

Maar ook in de programmalijn Eco Cinema is moois uit Scandinavië te zien. Wat denk je van:

  • Journey to Utopia, over een Noors gezin dat verhuist naar een zelfvoorzienende eco-gemeenschap
  • de Deense documentaire Making a Mountain, over een architect die ‘s werelds schoonste afval-tot-energiecentrale bouwt, inclusief skibaan op het dak

Rondom de films en documentaires vinden ook inleidingen, Q&A’s, muziekoptredens en quizzen plaats. Veel van de films die te zien zijn, worden in Nederland alleen vertoond op het Noordelijk Film Festival.

Op zaterdag 13 november 2021 beleeft de Noorse serie Furia zijn Nederlandse première op het Noordelijk Film Festival. Daar ben ik ook heel benieuwd naar.

In Leeuwarden, Franeker en Drachten

Het filmfestival is vijf dagen lang (van woensdag 10 november tot en met zondag 14 november) te zien in Leeuwarden (Stadsschouwburg De Harmonie, Slieker Film, Pathé en Neushoorn), Franeker (De Koornbeurs) en Drachten (De Lawei).

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.