Noordelijk Film Festival 2022: Rose wordt publiekswinnaar

Het Noordelijk Film Festival was weer geweldig. Van 9-13 november 2022 kon je in Noord-Nederland komen genieten van de mooiste Noordelijke films. Daarbij kun je denken aan Scandinavische films, maar ook bijvoorbeeld aan een film over de ijzige kou op het noordelijk halfrond. Een avontuur in het filmische Noorden dus!

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Over het Noordelijk Film Festival

Het Noordelijk Film Festival is een filmfestival in Leeuwarden dat over het algemeen elk jaar plaatsvindt rond het tweede weekend van november. Daarbij heeft Stadsschouwburg De Harmonie vele jaren als festivalhart gediend, maar waren ook filmtheater Slieker Film (in het Fries Museum) en Pathé Leeuwarden festivallocaties. Maar het totale programma strekt zich ook uit tot buiten Leeuwarden: tot De Lawei in Drachten en De Koornbeurs in Franeker. Het festival is met ongeveer 20 duizend bezoekers in vijf dagen een van de grootste regionale filmfestivals van Nederland.

Faces of the North

Het Noordelijk Film Festival heeft traditiegetrouw een Noordse Focus. Maar het is wel even opletten als je specifiek op zoek bent naar Scandinavische en Finse films. Het is een uitgebreide filmexpeditie door een breed Noord-Europa: van IJsland, via Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland tot aan de Scandinavische landen en de Baltische staten. En in 2022 was er extra veel aandacht voor de diversiteit en rijkheid van de noordelijke filmcultuur onder het motto Faces of the North.

Zijprogramma en specials

Naast de Noordse Focus zijn er verschillende zijprogramma’s, zoals livemuziek, verschillende film & food-evenementen en schoolvertoningen. Daarnaast was er in 2022 onder andere een winterspecial met beelden van uitzonderlijk koude winters uit het Fries Film en Audio Archief.

EcoCinema

Het Noordelijk Film Festival wil ook een steeds groener festival zijn. Het heeft zich ten doel gesteld om waar mogelijk de eigen footprint te reduceren en wil ook graag het publiek inspireren met nieuwe inzichten. Die groene en duurzame voornemens worden onderstreept met het nieuwe verdiepingsprogramma EcoCinema. Hierin worden films getoond die inzichten bieden in onderwerpen als klimaatverandering, vervuiling en het duurzamer en beter omgaan met de aarde. Deze films worden gecombineerd met inleidingen of debatten met lokale partners.

Ook online

Het Noordelijk Film Festival vond in 2022 net als in 2023 in een hybride vorm plaats: naast het sfeervolle filmfestival was er ook een online aanbod.

Mijn ervaringen met het Noordelijk Film Festival

Maar ik zou zeker aanraden om, als het kan, zelf naar Friesland af te reizen om het festival aan den lijve mee te maken. Wij deden dat zelf in 2021 voor het eerst en het was een geweldige ervaring. We woonden de première van de Noorse serie Furia bij en kregen daarbij een superinteressante toelichting van de bedenker en maker van deze serie (daar lees je hier iets over). De achtergrondinformatie die hij vertelde, zorgde voor een zoveel diepere kijkervaring. Daarnaast was de hele festivalsfeer in het zalencomplex echt gezellig.

In 2022 zijn we dus weer gegaan. We bekeken toen in één dag 4 films:

 • Rose (Denemarken)
 • Turist (Zweden)
 • Sick if myself (Noorwegen)
 • En Triangle of Sadness van Ruben Östlund

Het was een geweldige dag. Het meest genoten we van de eerste film, die uiteindelijk ook de publieksprijs won. Maar ook Turist en Triangle of Sadness vond ik erg de moeite waard. Alleen Sick of myself vonden we wat minder.

Tussendoor haalden we een hapje en een drankje in de lounge. De catering was prima in orde en het was er erg gezellig. Aan het einde van de avond was er ook live muziek.

Andere Scandinavische em Finse films op het festival

Er draaiden zoveel films op het Noordelijk Film Festivals, dat ik ze onmogelijk allemaal kan noemen. Daarvoor kun je beter het complete programma op de website bekijken. Maar ik wil er wel een paar uitlichten die mijn persoonlijke interesse wekten:

 • The woodcutter story (Fins)
 • Girls, girls, girls (Fins)
 • The Last Ones (Fins)
 • Hatching (Fins)
 • Quake (IJslands)
 • Beautiful Beings (IJslands)
 • The North Sea (Noors)
 • Sick Of Myself (Noors)
 • Everybody hates Johan (Noors)
 • Rose (Deens)
 • Speak No Evil (Deens/Nederlands)
 • The Kingdom Exodus (Deens, van Lars von Trier)
 • Turist (van Ruben Östlund)
 • So Damn Easy Going (Zweeds)
 • Triangle of Sadness (van Ruben Östlund)
 • Comedy Queen (Zweeds)
 • Mini-Zlatan en oom Bestie (Zweeds)

Ik ben benieuwd welke films jou aanspreken! Hier vind je alle informatie over tickets (ook voor online).

Overnachten in Leeuwarden

Is Leeuwarden voor jou niet naast de deur? Maak er een weekendje van! Dat deden wij ook. We boekten een nachtje in Westcord Hotel WTC in Leeuwarden en dat beviel uitstekend. We konden bij dit hotel gratis parkeren, dus we zetten de auto daar aan het begin van de dag al neer. In ongeveer een kwartier liepen we van het hotel naar De Harmonie, waar alle films die wij gingen bekijken draaiden.

Na afloop – het was toen tegen middernacht – liepen we in een kwartiertje weer terug naar het hotel. Het was heel fijn om meteen in bed te kunnen rollen en niet nog helemaal naar huis te moeten rijden. De kamer was lekker donker en stil en het uitgebreide ontbijt de volgende ochtend was de kers op de taart. Dit was zeker voor herhaling vatbaar!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.