Noorse serie Furia

Thrillerserie Furia (Fury) neemt ons mee naar Oslo en Berlijn

Vanaf november 2021 kunnen we weer genieten van een spannende serie vol onverwachte wendingen. Het gaat om een Noorse serie met de naam Furia (Fury), een mix van een undercover-thriller en politiek drama. De Scandinavische serie speelt zich af in Berlijn, Oslo en het landelijke westen van Noorwegen. Dat belooft weer prachtige beelden. Furia is nu te streamen op myLum, vanaf 23 november 2021 verkrijgbaar op dvd en vanaf 27 november 2021 te zien op Canvas.

Het verhaal van Furia

Furia gaat over de jacht op een angstaanjagende extreemrechtse terreurcel. Undercoveragent Ragna (Ine Marie Willmann uit Exit) infiltreert in deze nationalistische subcultuur en moet daarbij alles op alles zetten om zichzelf nog in de ogen te kunnen kijken. Achter het oprukkende rechts-extremisme gaat een gevaarlijke wereld vol geweld schuil.

Ondertussen leidt Asgeir (Pål Sverre Hagen uit Exit), een ex- adrenalinejunkie en voormalig Special Operations-agent, een rustig leven nadat hij ontsnapt is uit de Russische onderwereld en een nieuwe identiteit heeft aangenomen. Om zijn dochters te beschermen, moet hij zijn echte identiteit geheim houden.

Een schokkende moord in een idyllisch Noors stadje brengt hun twee gespleten levens samen. Ragna en Asgeir raken verwikkeld in een race tegen de klok om een dreigende terroristische aanslag op Duitse bodem te voorkomen. Tegen de achtergrond van de hoofdsteden Oslo en Berlijn en het landelijke westen van Noorwegen werken ze samen om de extreemrechtse terreurcel op te rollen en hun eigen verdriet te verwerken.

Noorse serie Furia

Persoonlijke worstelingen en politiek

Furia is geschreven door Emmy-winnaar Gjermund Stenberg Eriksen, die ook tekende voor de Noorse serie Mammon. De serie combineert idyllische fjorden in Noorwegen met politieke strijd in het hart van Europa. Het verhaal zit vol met tegenstellingen en identiteitsworstelingen en is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De serie schotelt je menselijke drama’s uit alle lagen van de bevolking voor. Allemaal worden ze beïnvloed door een brede nationalistische tendens die zowel het plattelands- als stadsleven overspoelt, van lokale gemeenschappen tot de nationale en internationale politiek.

Gjermund Stenberg Eriksen over Furia

Op het Noordelijk Film Festival 2021 was Gjermund Stenberg Eriksen aanwezig bij de Nederlandse première van de serie Furia. Ik vond het erg interessant om hem te horen vertellen over het idee en de werkwijze achter de serie.

Zo vertelde Eriksen dat hij de kijkers iets wilde vertellen over het nationale trauma dat Noorwegen opliep door het drama op Utøya, maar dat fictie in zijn ogen een sterker middel is dan een documentaire. Mensen gaan namelijk over het algemeen alleen maar naar een documentaire kijken als ze al interesse in het onderwerp hebt, terwijl je met een serie als Furia ook mensen bereikt die gewoon op zoek zijn naar een spannend verhaal. Op die manier kon hij dus een breder publiek laten zien wat rechts-extremisme kan aanrichten, op kleine en op grote schaal.

Het duister in vol daglicht

Een duister onderwerp dus. Maar anders dan andere Scandinavische series is het in Furia meestal niet donker of grijs. Ook wordt er niet meteen een lijk gevonden. Nee, Eriksen neemt je allereerst mee naar een zonnig en idyllisch dorpje in Noorwegen, waar toeristen graag komen en Noren graag wonen. De natuurbeelden in deze serie zijn oogverblindend mooi. En op de een of andere manier is het alleen maar schokkender om er dan achter te komen welke gitzwarte sentimenten er spelen in deze hechte gemeenschap in de Noorse natuur. Maar zo is het, waarschuwt Eriksen. De gevaarlijkste individuen zijn niet degenen die het hardst schreeuwen of het engst uitzien, maar juist diegenen die het minst opvallen.

Komt er een seizoen 2?

Eriksen vindt dat je een seizoen van een serie als Furia vooral niet te lang moet maken. Daarom heeft seizoen 1 maar acht afleveringen en als er een seizoen 2 komt, zal dat er maar zes hebben. In seizoen 1 krijgen we in elke aflevering een nieuw aspect van een van de personages te zien.

Waar is Furia te zien?

Furia bestaat uit 8 afleveringen van 45 minuten. De thriller is vanaf 19 november 2021 te zien op myLum en vanaf 23 november 2021 verkrijgbaar op dvd. Vanaf 27 november is Furia ook te zien op Canvas.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hier kun je alvast de trailer bekijken:

Als je deze serie interessant vond, is Alt du elsker of Sons of Denmark misschien ook wel wat voor jou.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

 1. Hoi Sandra! Deze eerste delen gisteravond op Canvas inderdaad gezien en ik verheugde me vooral op de natuurbeelden van het prachtige westen van Noorwegen: de omgeving van Molde enz. wel bekend. Het fjordengebied daar is in deze serie inderdaad net zo oogverblindend als in het echt.
  Omdat bijna iedereen die een rol in deze serie speelt, wel een dubbele agenda heeft, vond ik het een geforceerde mix van thriller en politiek drama. Ik vind het ontzettend bedacht, dat is natuurlijk elke film en serie, maar het er ook zo dik bovenop liggen en slechts weinigen deugen, helaas.
  Dat het er in werkelijkheid ook zo kan zijn, is me bekend van Noorwegen. De patronen zijn dus realistisch. Voor mij toch te gewelddadig. Ik wist dat deze serie zou komen, maar toch knap hoe jij de mensen steeds weer op de hoogte houdt van het enorme aanbod uit het noorden. Lykke til!

 2. wat een mooie serie. Geweldige spelers en een afwisseling van liefde en oorlog. En een prachtig landschap ook. Kan niet wachten tot de volgende serie. Maar ik heb nog wel 1 vraagje. Wie zing het beginlied bij de start. Een vrouw met een hele mooie stem. Ik heb al overal gezocht maar niets kunnen vinden.
  Kunnen jullie mij helpen?
  Alvast bedankt,
  groetjes Ans

 3. Beste Ans,

  Wellicht lees je dit nog. Wij hebben de serie net helemaal gekeken en waren benieuwd of er nog een 2e seizoen van komt. Vandaar dat ik nu deze vraag zie.
  Het lied is;
  Masåva Furia / Jorda Rundt

  Met vriendelijke groet,

  Eelke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.