Noorse serie Exit: zwarte komedie over de financiële wereld

Liefhebbers van Noorse humor opgelet: er is een nieuwe en mogelijk interessante zwarte komedie. De internationaal bekroonde Noorse serie Exit zit vol met grove humor en bekende namen. Hij is nu te streamen op lumiereseries.com en te bestellen op dvd.

Deels waargebeurd

De Noorse serie Exit laat zien hoe decadent het eraan toegaat aan de top van de Noorse financiële wereld. Hopelijk is het een en ander wat aangedikt, maar de serie is wel degelijk gebaseerd op waargebeurde verhalen van Noorse topinvesteerders. De schokkende decadentie die uit deze verhalen naar voren komt fascineerde het Noorse publiek zodanig, dat de serie ongekende online kijkcijfers scoorde.

Noorse serie Exit
Afbeelding met dank aan Lumière

Waar gaat de Noorse serie Exit over?

Vier schatrijke vrienden – Adam, William, Henrik en Jeppe – lijken een perfect leventje te hebben. We zien ze vooral tegen een achtergrond van strakke villa’s, glimmende wolkenkrabbers en zonnige jachthavens.

Toch wil het succesvolle viertal niets liever dan ontsnappen aan hun dagelijkse leventje, waarin verplichtingen vanuit zowel hun privé- als zakelijke leven steeds zwaarder gaan wegen. Hun enorme vermogen biedt volop ontsnappingsmogelijkheden. Combineer dat met een aanleg om moeiteloos te kunnen liegen en je komt terecht in een wereld vol extreme uitspattingen.

Noorse serie Exit
Afbeelding met dank aan Lumière

Die wereld vol luxe en leugens heeft een duidelijk duister kantje. Want hoe lang kunnen ze blijven toegeven aan hun groeiende hang naar geweld, drugs en seks zonder hun voortbestaan als miljonairs en gezinshoofden in gevaar te brengen?

Acteurs uit de serie

De vier stinkend rijke vrienden worden gespeeld door Jon Øigarden (22 Juli, Mammon, Norsemen, Wisting, Varg Veum), Pål Sverre Hagen (Ragnarok), Simon J. Berger (Hidden, Box 21, Modus, Conspiracy of Silence, Beck, Johan Falk, Arne Dahl) en Tobias Santelmann (Grenseland, Out Stealing Horses, Acquitted).

Behalve de vier vrienden zijn in deze serie ook rollen weggelegd voor Ine Willman (uit Dag en Sonja: The White Swan), Agnes Kittelsen (ook uit Dag en uit Between Us) en Rolf Lassgård (ook uit Dag, maar natuurlijk ook uit heel veel Zweedse series en films).

Kijk de serie Exit zelf

De Noorse serie Exit bestaat uit 8 afleveringen van een half uur. Hij is nu te streamen op lumiereseries.com en te bestellen op dvd. Als ik onderstaande beelden bekijk, moet je in ieder geval geen teer zieltje zijn om deze serie te kunnen waarderen. Maar dat zijn we ook wel weer gewend van Noorse humor…

Nu ook Exit seizoen 2

En nu is er ook een tweede seizoen van deze Noorse serie over de vier decadente bankiers. Hierin krijgt Adam lucht van een overname in de zalmindustrie, waarna hij zijn vrienden meesleept in handel met voorkennis. Intussen neemt zijn vrouw Hermine het heft in eigen handen: ze smeedt een pact met Adams aartsvijand Beskow (Rolf Lassgård) en diens rechterhand (Sofia Helin). William keert terug uit het afkickcentrum en zet Celine op straat. Henrik staat doodsangsten uit na een trip in Afrika, terwijl Jeppe zijn ouders met elkaar probeert te verzoenen.

Exit 2 gaat verder en dieper in op de schaduwzijde van het leven van de Noorse nieuwe rijken. De corruptie van de vier multimiljonairs wordt steeds duidelijker en hun elitaire levenswijze als vader van jonge kinderen steekt steeds schriller af tegen hun drang naar seks, drugs en geweld. Ook in hun respectloze houding naar anderen doen ze er nog een schepje bovenop. Kortopm: de criminele chaos is compleet.

In vergelijking met ‘Exit’ lijkt ‘Wolf of Wall Street’ wel ‘Shaun het schaap’

The Times

Een wat luchtigere kijk op het Noorse financiële wereldje krijg je in de serie The Oil Fund.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.