sons of denmark film

Rechts-extremisme en terrorisme in Deense film Sons of Denmark

Wat doet het met je als je voortdurend te horen krijgt dat je tuig bent dat niet welkom is? Als je bang bent dat je moeder, je broertje, je vrouw of je zoontje wel eens zouden kunnen worden aangevallen door extremisten als jij niet thuis bent? En als er iemand aan de macht dreigt te komen die jou en iedereen met een immigratie-achtergrond het land uit wil zetten? Dat beklemmende, wanhopige gevoel probeert de film Sons of Denmark (Danmarks sønner) over te brengen. En wat mij betreft slaagt de film daar behoorlijk goed in.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Twee verhalen, één achtergrond

In de film volgen we eerst de 19-jarige Zakaria (gespeeld door Mohammed Ismail Mohammed). Zijn vader is overleden in Irak en zijn moeder is met hem en zijn kleine broertje gevlucht naar Denemarken. Daar dachten ze veilig te zijn. Maar na een terroristische aanslag in Kopenhagen in 2024 (de film speelt één jaar later) lijken alle mensen met een immigratie-achtergrond over één kam te worden geschoren met terroristen.

Zakaria leeft met hatelijke leuzen die met varkensbloed in zijn omgeving worden neergeklad. Kijkend naar de wereld om zich heen – bedreigingen in Denemarken, kinderen die omkomen in Syrië, de herinnering aan zijn jeugd in Irak – wil hij iets doen. Maar wat? De gedumpte varkenskoppen en haatdragende leuzen wegwerken voelt ontoereikend. Dan ontmoet hij Hassan, die hem wel wil inzetten om van een rechts-extremistische politicus af te komen die in Denemarken aan de macht dreigt te komen. Hij wil alle immigranten het land uit zetten – ook als ze er al tientallen jaren wonen. Dat moet koste wat het kost voorkomen worden.

film Sons of Denmark
Afbeelding: Windmill Film Distribution met dank aan The Publicity Company

Hoeveel haat kun je verdragen?

Maar het zijn niet alleen beïnvloedbare jongvolwassenen die radicaliseren. Want hoeveel haat kun je verdragen voordat je je gedwongen voelt om terug te slaan? Dat zien we bij Malik (gespeeld door Zaki Youssef), een medewerker van de Deense veiligheidsdienst die voor zijn werk dagenlang leden van de rechts-extremistische beweging Danmarks sønner afluistert. De ongeremde vreemdelingenhaat die hij op die manier voorbij hoort komen, raakt hem diep. Hij maakt zich zorgen om zijn vrouw en kind. Logisch, want de extreem-nationalistische leider Martin Nordahl (gespeeld door Rasmus Bjerg) lijkt bij de verkiezingen een ruime meerderheid te gaan behalen. Wat gaat dat betekenen voor Malik en zijn gezin?

De situatie deed me denken aan onderstaand filmpje, dat ik toevallig een paar dagen voordat ik Sons of Denmark zag op Instragam voorbij had zien komen. Het gaat erover dat veel moslims in Denemarken zich blijkbaar zo onveilig voelen, dat ze een plan B hebben voor als ze het land ooit moeten verlaten.

https://www.instagram.com/p/B7g4178CkBI/?igshid=na5brlswiumz

En als dit in Denemarken zo is, hoe zit dat dan in Nederland? Is dit onze nabije toekomt – een steeds verder gaande verharding tussen verschillende bevolkingsgroepen? En wat is dan de oplossing? Van het beeld dat deze film schept, werd ik in ieder geval niet vrolijk. Maar Sons of Denmark biedt zeker stof tot nadenken.

Hier kun je Sons of Denmark zien

Sons of Denmark draaide vanaf 20 februari 2020 in de Nederlandse filmhuizen. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.