recept voor knackepizza

Knäckepizza: makkelijk recept voor thuis en in Zweden

Ik vind boodschappen doen in Zweden altijd een feestje. Ik geniet ervan om rond te kijken en te zoeken naar producten die ik thuis nooit in huis heb en die ik graag wil uitproberen. Toen we tijdens onze wintersportvakantie in Värmland voor het eerst boodschappen gingen doen, zag ik meteen al iets liggen dat ik wilde proberen: bodems voor knäckepizza van Leksands. Ik herinnerde me meteen dat er, toen wij in Leksand waren, een knäckepizza-stalletje bij de fabriekswinkel stond. De verpakking leek heel erg op een gewone verpakking van die grote, ronde knäckebrods, maar dan was de stapel minder hoog. Dat komt doordat er minder in zitten (4 stuks), maar ook omdat deze ronde knäckebrods dunner zijn – en daardoor geschikter als bodem voor een pizza. Het recept voor knäckepizza stond op de verpakking, al week ik er wel iets van af. Het resultaat vind je hieronder.

Jouw eigen knäckepizza

Het leuke aan knäckepizza (en zelfgemaakte pizza in het algemeen) is dat je helemaal zelf bepaalt wat je er lekker op vindt. Je kiest gewoon jouw favoriete combinatie van:

 • groente
 • fruit (volgens sommigen heerlijk, anderen vinden het echt niet kunnen op pizza)
 • kruiden (wij zijn gek op basilicum en knoflook)
 • vis (tonijn doet het goed op pizza, maar zelf vind ik ansjovis altijd erg lekker)
 • vlees (bijvoorbeeld plakjes salami)
 • kaas (geraspte kaas, plakjes mozzarella of iets anders)
recept voor knackepizza

Ons recept voor knäckepizza

Omdat we op vakantie waren, moe waren van het skiën en tussen de middag ook al warm hadden gegeten, hielden wij het heel simpel:

 1. Eerst verwarmde ik de oven voor op 200 graden.
 2. Terwijl de oven opwarmde, sneed ik de groente. We hadden champignons (die sneed ik in plakjes) en cherrytomaatjes (die halveerde ik).
 3. Ik smeerde de bodem in met pastasaus.
 4. Daarop legde ik de groente.
 5. Daarover strooide ik geraspte kaas.
 6. 10 minuten in de oven en klaar was de pizza! Precies genoeg tijd om de volgende alvast klaar te maken om de oven in te gaan.
knackepizza

Lekker op vakantie in Zweden of thuis

Wij vonden knäckepizza een makkelijk vakantierecept; ideaal als je een vakantiewoning in Zweden hebt met een oven. Als we met de caravan naar Zweden gaan, hebben we meestal een klein oventje mee. Daarin zouden we eventueel puntjes knackebröd van Leksand kunnen beleggen als pizza. Dat is ook iets wat je kunt doen als je thuis knäckepizza wilt maken, maar niet van die grote ronde knäckebrods kunt vinden. Dan zou je een bakplaat met bakpapier kunnen beleggen met de puntjes knäckebröd van Leksands die je kunt kopen bij Albert Heijn (strak tegen elkaar) en dat dan beleggen met saus, groente en kaas. Lukt vast ook!

Heb jij wel eens knäckepizza gegeten?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.