fika nijmegen smorrebrod

Smørrebrød en cider bij FIKA in Nijmegen

Ik wilde al een tijdje naar Nijmegen om op bezoek te gaan bij FIKA. Dat we tijdens ons weekendje Nijmegen langs wilden bij dit Scandinavische lunchcafé, stond dus wel vast. Hoogste tijd voor een fika bij FIKA in Nijmegen!

Wat is ‘fika’?

Fika is de Scandinavische gewoonte om tijd te maken voor koffie met iets lekkers erbij. Dat moment, of het nu thuis is, op het werk of op een vrije dag buiten de deur, wordt fika genoemd. Fika is zo’n begrip geworden, dat je bijna zou gaan denken dat ze in Scandinavië niet veel anders doen dan koffiepauze houden. Dat zal wel meevallen, maar het is wel een feit dat in Scandinavische landen meer koffie wordt gedronken dan in alle andere landen.

Inspiratie uit Scandinavische steden

FIKA is dus een ideale naam voor een plek waar je in Scandinavische sferen kunt komen koffiedrinken. Oprichter Carlijn Evers nam dat Scandinavische thema mee uit de Scandinavische steden waar ze graag komt. Dat begon een paar jaar geleden, toen ze voor het eerst in Kopenhagen was. Ze viel meteen voor de stad met zijn vooruitstrevende, trendsettende sfeer en vriendelijke mensen. Bovendien genoot Carlijn van het winkelen, het Scandinavische design en het lekkere eten en drinken in Kopenhagen. Eigenlijk ontstond het idee achter FIKA toen al, tijdens die trip naar Kopenhagen.

Carlijn had de smaak te pakken en bezocht ook Oslo en Stockholm, waar ze diezelfde pluspunten tegenkwam. Dat in Stockholm op elke hoek van de straat wel een leuke lunchroom of koffiebar zit, gaf haar nog meer inspiratie. In Scandinavië is het heel populair om buiten de deur te gaan lunchen – logisch dus dat er zoveel leuke lunchplekjes zijn.

De inspiratie uit Kopenhagen, Stockholm en Oslo nam ze mee naar Nederland, waar ze lunchcafé FIKA begon. Voor het interieur en het menu gebruikte ze haar Scandinavische indrukken als de rode draad. Dat Scandinavië nu helemaal in is, heeft er misschien wel aan bijgedragen dat FIKA in Nijmegen zo snel populair is geworden. Maar het was niet de reden voor Carlijns keuze voor juist een Scandinavische lunchroom. Dat was toch echt dat gevoel dat ze kreeg in Scandinavië zelf.

FIKA in Nijmegen

Een zondagse lunch bij FIKA

Wij stapten tijdens ons weekendje Nijmegen op zondagmiddag tegen lunchtijd binnen bij FIKA. De lichte ruimte was goed gevuld met gasten en minimalistisch ingericht met veel natuurlijke materialen en pastelkleuren. Vintage meubelen en strakke grafische prints vormden samen een fijn geheel.

FIKA in Nijmegen

Smørrebrød en meer

Maar hoe mooi ik Scandinavisch design ook vind, ik hou nog meer van de Scandinavische keuken. Gauw op de menukaart kijken dus. Daar troffen we volop bekende dingen, zoals kanelbullar (kaneelbroodjes), Zweedse gehaktballetjes met cranberrysaus en het polarbrod waar onze kinderen in de vakanties altijd zakken vol van leeg eten.

Het viel nog niet mee om te kiezen. Eén ding had ik wel al snel besloten: de soepen, salades en open tosti’s liet ik deze keer voor wat ze waren: ik ging voor het smørrebrød. Een lange lijst met belegopties liet ons de keuze om 1, 2 of 3 van die rijkelijk belegde boterhammen te bestellen. Mijn man en ik bestelden er ieder twee en onze oudste dochter nam er één. Al die prachtige smørrebrødjes deelden we, zodat we er vijf konden proeven:

  • Zweedse garnalensalade met dille, crème fraîche, ei en foreleitjes
  • Gerookte Noorse zalm met groene aspergepunten en dillesaus
FIKA in Nijmegen
Bijna te mooi om op te eten
  • Ossenworst met ei, truffelmayonaise en rode ui
  • Warme geitenkaas met, biet, walnoot en honing
  • Gemarineerde mozzarella met venkelzaad, basilicum, cherrytomaat en balsamicostroop
FIKA in Nijmegen

Onze jongste twee kozen voor een kindertosti en het polarbrod met drie soorten beleg, waarbij er keuze is uit hagelslag, pindakaas, jam, kaas en serranoham. Erg fijn dat er ook gerechten voor (jonge) kinderen op de kaart staan. Hoe geweldig wij het smørrebrød ook vonden, onze jongste kinderen maak je hier gewoon heel erg blij mee.

FIKA in Nijmegen
Onze kinderen zijn gek op polarbrod

Drankjes in FIKA-stijl

Het is bijna niet mogelijk om dat prachtige smørrebrød te overtreffen met drankjes, maar toch waren onze drankjes zeker net zo de moeite waard. Op de kinderkaart staat onder andere ranja met vruchtjes en dat zag er niet alleen mooi uit, maar viel ook prima in de smaak. Ik koos voor alcoholvrij naturfrisk gingerbeer en dronk ook nog een flesje Somersby Cider with a taste of Blackberry. Dat smaakte naar vakantie, want als we in Zweden kamperen, drinken we ook vaak cider. Lekker!

FIKA in Nijmegen
Die glazen… Mooi!

Ook een fika bij FIKA?

Ons bezoekje aan FIKA was dus zeker voor herhaling vatbaar. Er stonden nog zoveel dingen op de kaart die ik ook wel had willen proeven! En als het dan ook nog eens naar vakantie smaakt…

Wil je ook komen proeven? Je vindt FIKA aan de Van Broeckhuysenstraat 5 in Nijmegen. Kijk voor de openingstijden en de menukaart op de website van FIKA of volg FIKA op Facebook.

Wij werden uitgenodigd om te komen eten bij FIKA voor mijn blog.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.