Scandinavisch cafe Fika Amsterdam

Fika Amsterdam: even pauze op z’n Zweeds

Wist je dat je ook in Amsterdam een fika kunt houden op z’n Zweeds? Voor een kopje koffie met iets lekkers (of een lekker ontbijtje of een gezellige lunch) kun je namelijk terecht bij Fika aan de Ten Katestraat. In deze lunchroom in Oud-West kun je van alles bestellen, waaronder Zweedse kaneelbroodjes.

Van groentekraam naar café

In dit artikel las ik dat Youcef, de initiatiefnemer van Fika Amsterdam, al heel lang een bekendheid is in Oud-West. Daar heeft hij namelijk al dertig jaar een grote groente- en fruitkraam, op de Ten Katemarkt (bij Fika voor de deur). Veel van de ingrediënten die worden gebruikt voor wat je bij Fika Amsterdam kunt bestellen, komen van deze markt: groente en fruit natuurlijk uit de kraam van Youcef en brood van bakkerij Straathof.

Geen echte Zweedse kaart

De naam Fika wil niet automatisch zeggen dat de kaart van Fika vol staat met Zweedse gerechten. Bij Fika Amsterdam gaat het meer om het idee van even de tijd nemen voor een pauze om rustig een kopje koffie (of iets anders) te drinken, liefst met iets lekkers erbij. Zoals je als Scandinaviëfan ongetwijfeld weet, gaat het hierbij niet alleen om wat je eet en drinkt, maar minstens net zo goed om quality time met familie, vrienden of collega’s, of juist om even uit de drukte stappen en rust vinden – en dat kan ook heel goed in je eentje.

Scandinavisch cafe Fika Amsterdam

Wel Zweedse kaneelbroodjes

Wil je toch graag iets Scandinavisch bestellen (zoals ik) dan zijn er in ieder geval kaneelbroodjes. Maar Fika Amsterdam staat ook bekend om de lekkere belegde broodjes die je er kunt bestellen.

(Wil je toch liever meer keuze in echte Scandinavische gerechten? Dan vind je hier een overzicht van andere Scandinavische cafés en restaurants in Nederland.)

Scandinavisch cafe Fika Amsterdam

Mensen kijken of werken

Wat je ook bestelt, terwijl je ervan geniet kun je lekker mensen kijken, want de Ten Katemarkt staat dus (6 dagen per week) voor de deur. Maar Fika lijkt me ook een fijne hele plek om te werken – of om gewoon even bij te kletsen met je vriend(inn)en natuurlijk.

Nog een Fika Amsterdam?

Op de website van Fika Amsterdam wordt ook nog een tweede vestiging van Fika in Amsterdam aangekondigd, aan het Mercatorplein in De Baarsjes. Dit staat er echter al een tijdje en ik ben nog niet wezen kijken of deze tweede vestiging inmiddels ook echt geopend is.

Ben jij er al geweest?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.