Cider uit Zweden en Denemarken: lekker fruitig en verfrissend

Written by Sandra van Bijsterveld

Tijdens onze vakanties in Zweden en Denemarken drinken we vaak cider, een alcoholische drank op basis van appels. Cider wordt ook wel appelwijn genoemd, maar je zou kunnen zeggen dat wijn van druiven wordt gemaakt en cider van appels. Na onze laatste vakantie wilden we wel eens wat meer weten over ons favoriete zomerdrankje in Zweden en Denemarken – en of we dat eigenlijk ook in Nederland kunnen kopen.

Hoe maken de Zweden en Denen cider?

Om cider te maken, worden de appels eerst tot pulp vermalen en dan uitgeperst tot sap (ook wel most of must genoemd). Daarna gaat het sap gisten, waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Afhankelijk van de gebruikte appelsoorten en de mate van filtering tussen het persen en het gisten hebben verschillende soorten cider verschillende kleuren. Meestal zit er ook koolzuur in cider. Appels vormen altijd de basis. maar er worden ook speciale ciders gemaakt met bijvoorbeeld peer, cranberry, druiven, kersen of frambozen.

Merken appelcider

Wij drinken vaak het eigen merk cider van de supermarkt waar we toevallig komen tijdens onze vakantie. Dat heeft trouwens een heel laag alcoholpercentage: zo’n 0,4%. Dat komt ons wel goed uit, want mijn man drinkt eigenlijk nooit alcohol en ik word er soms erg slaperig van.

Cider uit Denemarken

Maar er zijn ook wereldberoemde merken ciders – onder andere uit Scandinavië. Deze ciders hebben vaak een alcoholpercentage van rond de 4%. Hieronder vind je enkele bekende en minder bekende cidermerken.

Herrljunga (Zweden)

Behalve de supermarktciders van eigen merk die we regelmatig drinken, kiezen we in Zweden vaak ook voor Herrljunga. Deze bevatten geen of heel weinig alcohol (0,9%) en dat verklaart waarom de flessen gewoon in de Zweedse supermarkten mogen staan.

Herrljunga Cider AB (toen nog Herrljunga Saft & Vinfabrik) werd in 1911 opgericht door pastoor Oskar Svenberg, die maar moeilijk aan communiewijn kon komen voor zijn diensten. Daarom ging hij het zelf maar produceren en verkopen aan andere kerken.

In 1945 nam de familie Branmark het over en zij runnen het bedrijf nog steeds. Naar aanleiding van een reisje van Bertil Branmark en zijn zoon Sture naar Engeland startte de familie in 1969 met de productie van cider.
Nu is het een van de best verkochte cidermerken van Zweden (in de herkenbare groene fles).

Herrljunga verkoopt behalve cider ook sap, bronwater en nog steeds communiewijn. Deze smaken cider zie ik op de website van Herrljunga:

  • Original äpplecider (ook eko en zonder toegevoegde suiker)
  • Päroncider (ook eko en zonder toegevoegde suiker)
  • Flädercider
  • Anno 69 Äppelcider
  • Anno 87 Päroncider

Somersby (Denemarken)

In Nederland vind je nog wel eens cider van Somersby uit Denemarken, bijvoorbeeld bij Scandinavische cafés en restaurants. De cider van Somersby werd voor het eerst gebotteld tijdens een geweldige Deense appeloogst in 2008. Inmiddels is het merk verkrijgbaar in zo’n 50 landen wereldwijd. Er komen steeds meer smaken bij. Met een beetje geluk vind je ze bij de Gall & Gall of de Jumbo (in de buurt van het bier) en bij Ciderstore.nl kun je een proefset met verschillende smaken bestellen.

fika nijmegen smorrebrod
Somersby Blackberry bij FIKA in Nijmegen

Op de website van Somersby zie ik de volgende smaken staan:

  • Apple en Apple 0,0%
  • Pear
  • Ederflower & Lime
  • Blackberry
  • Blueberry
  • Red Rhubarb
  • Mango & Lime
  • Watermelon
  • Sparkling Rosé
  • Sparkling White
  • Sparkling Spritz

Bij de plaatselijke Jumbo vond ik ik de Sparkling Rosé, dus die ga ik maar eens proeven. (Update: goedgekeurd 🙂 )

Somersby cider

Skål Cider (Zweden)

Op de website van Skål (wat proost betekent in het Zweeds) zie ik twee smaken staan, die me erg lekker lijken:

  • FOREST BERRIES met bessen uit de Zweedse bossen
  • STRAWBERRY & LIME met die lekkere Zweedse aardbeien en frisse limoen

Kopparberg (Zweden)

In 1882 sloegen 36 brouwers de handen ineen en richtten in de Zweedse plaats Kopparberg Kopparbergs Bryggeri op. In 1930 werd voor het eerst ook cider gemaakt behalve bier. Vanaf 1988 kwam de productie van bier en cider stil te liggen, maar in 1994 maakte de brouwerij een nieuwe start onder leiding van Peter Bronsman en zijn broer Dan-Anders Bronsman. Het traditionele ciderrecept werd afgestoft en dit zorgde zelfs voor een opleving van de populariteit van cider in Zweden. Nu is Kopparberg verkrijgbaar in meer dan 30 landen en geen enkele perencider wordt wereldwijd zoveel verkocht als die van Kopparberg. Ook was Kopparberg de eerste ter wereld die een Frozen Fruit Cider maakte.

De smaken cider die ik bij Kopparberg zie, zijn:

  • Sweet Apple, Naked Apple
  • Pear (ook alcoholvrij)
  • Mixed Fruit (ook alcoholvrij)
  • Strawberry & Lime (ook alcoholvrij)
  • Wildberries
  • Elderflower & Lime
  • Blueberry & Lime
  • Rosé
  • Rhubarb
  • Cherry
  • Passionfruit (ook Light)
  • Summer Fruits Light

Je kunt de ciders van Kopparberg bestellen bij Ciderstore.nl.

Rekorderlig (Zweden)

Rekorderlig maakt sinds 1996 cider van met behulp van een waterbron bij Vimmerby. Tegenwoordig wordt het gemaakt door Åbro Bryggeri.

Smaken die ik zie, zijn:

  • Mango-Raspberry
  • Wild Berries
  • Strawberry Lime
  • Passionfruit

Ook de ciders van Rekorderlig vond ik bij Ciderstore.nl.

Mokaï (Denemarken)

Mokaï is een merknaam van CULT, dat 1998 is opgericht door nachtclubeigenaar Brian Sørensen. Hij wilde vooral drankjes maken waardoor zijn gasten nog wat langer zouden blijven hangen in de club. Hij begon met energiedrank, die uit de garage van Brians vader in Aarhus werd geproduceerd. Nu heeft CULT allerlei drankjes, waaronder dus ook cider van Mokaï.

Smaken van Mokaï zijn:

  • Elderflower
  • Pink Apple
  • Strawberry & Lime
  • Apricot

Ook Mokaï kwam ik tegen bij Ciderstore.nl.

Brännland (Zweden)

Brännland Cider is een beetje een buitencategorie cider. Zij maken namelijk sinds 2010 cider van appels die in het koele klimaat van Noord-Zweden groeien. Ze zijn gevestigd in de buurt van Umeå in de regio Västerbotten.

Na twee jaar experimenteren concludeerden ze bij Brännland dat die appels het beste geschikt waren om ijscider te maken – een ijswijn, maar dan van appels. Het recept hiervoor is afkomstig uit Quebec in Canada. IJscider mag alleen zo heten als bij de productie gebruik is gemaakt van natuurlijke kou. En dan is een noordelijke locatie dus gunstig.

Om deze ijscider te maken, gebruikt Brännland nu een mix van appels uit Noord-Zweden en Zuid-Zweden. Toevoegingen zijn uit den boze en het alcoholpercentage ligt uiteindelijk hoger dan bij de ciders die ik eerder heb genoemd. Bij de meeste ciders die ik vond, lag het alcoholpercentage rond e 4%, bij Brännland tussen de 7 en 13 procent.

Kivik, hoofdstad van het appelrijk

Wil je meer te weten komen over appelcider? Dan kun je onder andere terecht in ‘appelhoofdstad’ Kivik in Zuid-Zweden. In de omgeving van dit vissersdorpje liggen honderden appelboomgaarden, waar meer dan 70 verschillende appelsoorten worden geteeld. De bodem en het klimaat hier zijn er perfect voor.

Bij Kiviks Musteri van de familie Åkesson kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de appel en natuurlijk ook appelsap en appelcider proeven. In het laatste weekend van september vindt in Kivik een festival plaats om de appeloogst te vieren. Op de grote appelmarkt kun je dan proeven van de oogst. Daarnaast zijn er allerlei optredens, prijsuitreikingen en avtiviteiten. Zo wordt er elk jaar een schilderij van 35.000 appels gemaakt.

Om te bewaren op Pinterest:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *