Fjällräven begint de herfst goed met Tree-Kånken en 2 nieuwe jassen

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

Herfst – ik hou ervan! Van het frisse gevoel dat steeds meer in de lucht hangt, krijg ik alleen maar meer zin om naar buiten te gaan en te gaan wandelen of fietsen. En hoe veel ik ook van de zon houd, eerlijk gezegd vind ik het ook een heerlijk gevoel om weer eens een lekker vestje aan te trekken (al laat ik mijn Scandinavische wollen trui graag nog even in de kast hangen). Hoewel ik probeer om alleen nieuwe kleding te kopen als ik ook echt iets nieuws nodig heb, houd ik de nieuwe najaarscollectie van Fjällräven nieuwsgierig in de gaten. Want oh oh oh wat hebben ze weer een mooie nieuwe producten ontwikkeld. De Tree-Kånken bijvoorbeeld, gemaakt van een nieuwe, op hout gebaseerde stof. Maar ook de jassen voor het frisse najaar mogen er zijn.

Duurzaamheid centraal

Alleen iets nieuws kopen als je echt iets nieuws nodig hebt past in mijn voornemen om steeds duurzamer te gaan leven. Daarbij past ook dat ik als ik iets koop, ik het liefste kies voor iets dat lang meegaat. En natuurlijk het liefst van een bedrijf dat zelf ook bewust omgaat met het milieu. Dat betekent dat ik de afgelopen jaren steeds meer van low-budget naar wat prijzigere (merk)kleding ben gegaan. Liefst Scandinavisch, want ik merk toch wel dat het streven naar duurzaamheid en verantwoordelijk omgaan met de natuur, dieren en mensen daar over het algemeen hoog op de agenda staat, ook bij de productie van bijvoorbeeld outdoorkleding.

Dat geldt ook voor Fjällräven. Voor de herfst en winter van 2021 heeft dit Zweedse merk de collectie weer uitgebreid met nieuwe producten en innovatieve materialen die passen in het streven naar duurzaamheid. Fjällräven beschouwt duurzaamheid als een voortdurende ontwikkeling: processen en materialen kunnen altijd weer verder worden verbeterd. Alle producten worden ontwikkeld en beoordeeld met de nadruk op het minimaliseren van hun impact op het milieu en dat zal de komende jaren alleen maar steeds beter lukken, vermoed (en hoop) ik.

Hoe langer je een product draagt of gebruikt, hoe kleiner de ecologische voetafdruk wordt. Het komt dus goed uit dat Fjällräven zich in het 60-jarig bestaan van het merk altijd al heeft gericht op het creëren van duurzame en tijdloze producten die seizoenstrends overstijgen en jarenlang kunnen worden gedragen.

Daarnaast is het kiezen voor milieuvriendelijke materialen en productieprocessen een topprioriteit. Fjällräven besteedt veel tijd en geld aan de ontwikkeling van nog duurzamere materialen, waaronder een nieuwe, op hout gebaseerde stof die een belangrijke schakel kan vormen in het uitfaseren van op fossiele brandstoffen gebaseerde synthetische stoffen.

Tree-Kånken

Dankzij deze ontwikkeling heeft de populaire en wereldberoemde Kånken-rugzak er een nieuw broertje/zusje bij: de Tree-Kånken. Deze gloednieuwe versie is gemaakt van de op hout gebaseerde cellulosestof Pine Weave. Het model van de rugzak is een eerbetoon aan het allereerste ontwerp uit 1978. Het eenvoudige ontwerp van de Tree-Kånken is flexibel inzetbaar in een actief dagelijks leven. De rugzak heeft een reflecterend logo voor een goede zichtbaarheid in het verkeer en een groot voorvak voor spullen die je snel wilt kunnen pakken. Aan de riemen aan de voor- en onderkant kun je je yogamat of fietsverlichting vastmaken.

Fjallraven tree kanken
Foto: Fjällräven/Daniel Blom via Image PR

De Tree-Kånken is onder andere verkrijgbaar bij Bever en bol.com.

Expedition X-Lätt Jacket

Maar de Tree-Kånken is niet het enige nieuws van Fjällräven dit najaar. Na een succesvolle lancering van de op een echte klassieker gebaseerde Expedition Down-reeks in herfst/winter 2020, breidt Fjällräven deze collectie komende winter uit met een lichtere optie, die geschikt is voor mildere klimaten of herfstdagen. Dat klinkt goed, want hier in Nederland hebben we meestal geen jas voor extreem winterweer nodig. Dit zou dus wel eens een ideale jas kunnen zijn voor ons (soms toch best koude) kikkerlandje. Het Expedition X-Lätt Jacket heeft dezelfde duurzame eigenschappen als de rest van de kledinglijn. De lichtgewicht constructie is gemaakt van 100% gerecycled polyester met een PFC-vrije waterbestendige coating.

wollen trui van fjallraven
Foto: Fjällräven/Daniel Blom via Image PR

Wol blijft belangrijk

Naast alle nieuw ontwikkelde materialen blijft wol ook een belangrijk onderdeel vormen van de outdoorcollectie van Fjällräven. Wol is het meest functionele materiaal van de natuur en daardoor ideaal voor knusse truien en winterjassen. Maar ook in tassen en rugzakken kan wol goed van pas komen. Fjällräven gebruikt gelukkig al een tijd lang duurzame wol: van volledig traceerbare scheerwol tot gerecyclede en herwonnen wol. Een van de mooie nieuwe toevoegingen aan de outdoorkleding met wol is het Keb Wool Padded Jacket, waarin de herwonnen wol van Fjällräven voor het eerst wordt toegepast in de voering van een jas in de Trekking-categorie.

roze jas van fjallraven
Foto: Fjällräven/Daniel Blom via Image PR

Ik ben de afgelopen 1,5 jaar flink afgevallen en mijn huidige winterjas valt daardoor inmiddels wel heel ruim. Bovendien heb ik hele goede ervaringen met mijn winterjas van Fjällräven, die me warm hield in winters Noors Lapland. Ik ga deze nieuwe jassen uit Zweden dus zeker nog eens beter bekijken en wie weet wordt één ervan wel mijn nieuwe wandelmaatje deze winter en nog heel wat winters daarna.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *