Rugzakken van Fjällräven: Kånken, Re-Kånken en meer

Het was mijn Fjällräven Barents Parka die me naar de Brand Store in Amsterdam bracht, maar daar werd mijn aandacht opgeslokt door de iconische rugzakken van dit Zweedse merk. Het begon zelfs ooit allemaal met een rugzak – en er komen nog steeds vernieuwende versies bij.

Hoe het allemaal begon

Åke Nordin, de oprichter van Fjällräven, vond het als 14-jarige jongen al heerlijk vond om buiten te zijn. In de loop der jaren ging hij niet alleen graag vissen in de buurt van Örnsköldsvik, maar ook kamperen in Midden-Zweden, kajakken rondom de eilanden voor de kust en op trektocht naar het noordelijkste puntje van Zweden. Onderweg was hij niet tevreden over de manier waarop de rugzakken uit die tijd als een plunjezak ergens bij je onderrug hingen, zodat je vanzelf voorover ging lopen.

Om het gewicht hoger en dichter bij de rug te houden, ontwikkelde hij een rugzakframe. Het eerste, v-vormige exemplaar timmerde hij in 1950 voor een bergwandeling in Västerbotten van hout in elkaar. Hij naaide er zelf een draagzak voor, die hij er met leren bandjes aan bevestigde. Het beviel goed: Åke kon een zwaardere last dragen en de ventilatie tussen zijn rug en de rugzak was veel beter. Åke’s rugzak met frame trok aandacht, mensen waren erin geïnteresseerd en zo begon hij tien jaar later in zijn geboorteplaats Örnsköldsvik zijn eigen bedrijf: Fjällräven.

Fjällräven Kanken

Kånken en Re-Kånken

Het rugzakverhaal van Fjällräven ging verder. Niet alleen veranderde het houten frame in een aluminium exemplaar, er kwam ook een compleet nieuw model dat een echte klassieker zou worden. Eind jaren zeventig bleek dat veel kinderen rugpijn kregen door de schoudertassen die toen in de mode waren. Om dit te voorkomen, ontwikkelde Åke Nordin een eenvoudige, lichte en duurzame rugzak die genoeg ruimte bood voor schoolspullen: Kånken. In 1978 werd Kånken in samenwerking met de Zweedse Scouting uitgebracht en het is nog steeds een van de populairste producten van Fjällräven.

Een speciale versie van de Kånken die mij zelf erg aanspreekt, is de Re-Kånken. Deze is helemaal gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Ook de Kånken Re-Wool is een mooie verduurzaamde versie. En er komen speciale versies uit zoals deze van kunstenares Moa Hoff.

Het Zweedse merk Primus maakte een drinkfles die precies in het zijvak van de Kånken past: de Klunken.

Nieuwe rugzakken

fjallraven ulo 23
Afbeelding met dank aan Image PR

Hoewel Fjällräven in de loop der jaren veel meer is gaan maken dan alleen rugzakken, zijn rugzakken nog steeds erg belangrijk voor het merk. Dit jaar verscheen er nog een nieuwe collectie rugzakken voor allerlei verschillende activiteiten. Hiervoor is exclusief voor Fjällräven een nieuw en duurzaam waterdicht materiaal ontwikkeld: Bergshell. Dit sterke, technische materiaal vind je onder andere terug in de volgende rugzakken:

Dat zijn mooie tassen! En allemaal met dat mooie vosje erop. Op dit moment staat de Re-Kånken Sunflower Yellow nog boven aan mijn verlanglijstje omdat het duurzame aspect me zo aanspreekt (net als bij de Re-wool-collectie van gerecyclede wol). Maar deze rugzakken ga ik zeker onthouden!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.