Fjallraven Abisko Trail Fleece

De Fjällräven Abisko Trail Fleece: ideaal voor een herfstwandeling

Toen ik deze week ging wandelen, was het duidelijk merkbaar dat de herfst eraan komt. Zeker als je ’s morgens bijtijds gaat lopen – wat ik meestal doe – zijn de temperaturen al flink lager dan we de laatste tijd gewend waren. Voor mij is dit echt de tijd van lekkere vesten. Mijn Abisko Trail Fleece van Fjällräven komt dus goed van pas. Extra voordeel: als het later op de ochtend toch opwarmt, past hij makkelijk in een (kleine) tas.

Wandelen met een Zweeds gevoel

Het is even wennen: we gaan met zijn allen minder naar het buitenland dan normaal. Zelf zouden we dit jaar naar Zweden op vakantie gaan, onder andere om lekker te wandelen. Omdat Zweden tijdens de zomervakantie van onze kinderen ‘op oranje’ bleef staan, kon dat niet doorgaan. Dus dwaal ik tijdens het wandelen in Nederland maar af en toe in gedachten af naar Zweden. Dan stel ik me voor dat ik door de Zweedse bossen loop of langs zo’n mooi Zweeds meer.

Fjallraven Abisko Trail Fleece
Was ik maar in Zweden…

Nationaal park Abisko

Ik vind het dan ook extra leuk dat mijn Abisko Trail Fleece is genoemd naar een schitterend stukje Zweden: nationaal park Abisko. Dit nationale park ligt in Zweeds Lapland en staat al jarenlang boven aan mijn bucketlist. Helaas lukte het in 2020 dus weer niet om er eindelijk eens naartoe te gaan.

In de zomer kun je in nationaal park Abisko prachtig (en dankzij de middernachtzon dag en nacht) wandelen door de arctische bossen. In de winter is het een toplocatie om het noorderlicht te zien (bijvoorbeeld in het Aurora Sky Station) en allerlei winterse activiteiten te ondernemen. Niet zo gek dus dat het een van de bekendste nationale parken in Zweden is en dat het Abisko Bergstation (een soort herberg 250 km boven de poolcirkel) al meer dan 100 jaar bestaat. De plaats Abisko is bovendien het beginpunt van de 440 km lange Kungsleden.

Fjallraven Abisko Trail Fleece
Even genieten van de frisse ochtendlucht

Warm en toch compact

Als je wel eens in het najaar in Zweden hebt gewandeld, weet je dat het daar nog meer dan in Nederland belangrijk is om genoeg warme kleren bij je te hebben. Op de fjäll kan het opeens een stuk frisser zijn en ook na een spontane duik in een meer is het fijn om snel te kunnen opwarmen.

Nou duik ik in Nederland meestal niet spontaan in de recreatieplas, maar ook hier kan de temperatuur tijdens een wandeling wisselen. Dan is het fijn om een vest te hebben dat je warm houdt, maar dat ook compact en lichtgewicht genoeg is om moeiteloos mee te dragen als de temperatuur hoger is en je het wilt uittrekken.

Materiaal van de Abisko Trail Fleece

De Abisko Trail Fleece is gemaakt van twee verschillende polyester stoffen – een mengeling van nieuw en gerecycled materiaal. Die mengeling houdt je goed warm als het aan het begin van je wandeling nog fris is, of warmt je op als je onderweg toch bent afgekoeld.

Tegelijkertijd is het materiaal licht en compact. Zeker als je het vest oprolt, neemt het maar heel weinig ruimte in. Je kunt het dus makkelijk uitdoen als je merkt dat het niet meer nodig is.

Fjällräven vest en heuptasje
Net niet zo compact dat hij in mijn heuptasje past, maar het scheelt niet veel

Behalve dun (en hierdoor ook soepel) voelt het vest ook lekker zacht aan. De capuchon, schouders en borst zijn gemaakt van rechtgebreid polyester fleece met een zachte, geborstelde binnenkant. De zijkanten, onderkant en onderste deel van de mouwen zijn gemaakt van een lichtere fleece stof met rasterstructuur. Hierdoor ventileert de stof goed. Ook wordt vocht afgevoerd en droogt de stof snel, wat fijn is als je onderweg toch begint te transpireren of een buitje tegenkomt (of het vest aantrekt na toch zo’n frisse duik).

Fjallraven Abisko Trail Fleece
Hier kun je de rasterstructuur goed zien – en het Zweedse vlaggetje natuurlijk

Een ander voordeel van het compacte materiaal is dat je de Abisko Trail Fleece ook goed als tussenlaag kunt dragen. Het model sluit goed aan op je lichaam en je kunt er makkelijk nog een jas overheen doen zonder dat het propperig wordt.

Handige extra’s

Daarnaast heeft de Abisko Trail Fleece een paar handige extra’s waarvoor ik meteen viel toen ik erover las. Het opvallendste extraatje is de opening achter in de capuchon waardoor je je haar naar buiten kunt steken. Dit lijkt misschien raar als je er zelf geen last van hebt, maar ik heb zelf nogal dik haar en een paardenstaart kan in een capuchon vervelend in de weg zitten of de capuchon naar achteren duwen. Dankzij deze opening kan ik, als ik bijvoorbeeld op een winderige plek koude oren krijg, de capuchon goed sluitend om mijn hoofd dragen om warm te blijven.

Fjallraven Abisko Trail Fleece

Daarnaast heeft het vest drie zakken: twee diepe steekzakken aan de zijkanten (ook lekker om je handen in te warmen) en nog een extra borstzak. Alle drie hebben ze een rits, zodat je onderweg niets verliest. En allemaal hebben ze een leren labeltje met een piepklein Fjällräven-vosje erop. Dat laatste heeft niks met de functionaliteit te maken natuurlijk, maar ik hou wel van die details (en van het vosje).

Tussen T-shirt en trui

Ik denk dus dat ik de dit vest nog vaak zal dragen voordat het tijd wordt om mijn Scandinavische wollen trui te gaan dragen tijdens wandelingen.

Kleuren en prijzen

De Abisko Trail Fleece is er in een heren- en damesversie en in de kleuren Flame Orange, Dusk (dit is de kleur die je op de foto’s ziet), Black en Deep Forest. Op de website van Fjällräven kun je alle kleuren goed vergelijken. Voor de actuele verkoopprijzen kun je ook even kijken bij Bever of bol.com.

Ik kreeg dit vest om een review op Scandinavisch Leven te kunnen schrijven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.


Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.