urtekram soft rose

Elke dag een Scandinavisch wellness-momentje: 5 tips van Urtekram

Wat is het lang geleden dat ik heb genoten van een dagje wellness! Ik kan zo genieten van het water, de warmte, de geuren… Voor mij is een dagje wellness echt een van de beste manieren om spanning kwijt te raken. Maar wat ik vaak vergeet, is dat je elke dag kleine wellness-momentjes voor jezelf kunt inbouwen. Vorige week kreeg ik van het Deense merk Urtekram 5 tips om elke dag een Scandinavisch spa-momentje te creëren met behulp van producten met hun nieuwe geur: Soft Wild Rose. Het was heerlijk en daarom deel ik deze tips graag met jullie.

Over Soft Wild Rose

Soft Wild Rose is een plantaardige en holistische lichaams- en haarverzorgings-collectie van Urtekram Nordic Beauty. De lijn bevat voedende aloë vera en shea-boter en heeft de warme, zachte geur van Damascus-rozen. De combinatie van natuurlijke ingrediënten zoals verzorgende rozenolie en het aromatherapeutische effect van de botanische geuren is perfect om niet alleen je huid en haar te verzorgen, maar ook een beetje ontspanning en mindfulness in je dagelijkse leven te brengen. De collectie bestaat (tot nu toe) uit:

 • Colour Preserve Shampoo (€7,99)
 • Colour Preserve Conditioner (€7,49)
 • Body Wash (€6,99)
 • Body Lotion (€9,99)
 • Hand Wash (€7,99)
 • Hand Cream (€6,49)

Alle producten zijn voor 99 tot 100% van natuurlijke oorsprong en vrij van parabenen, siliconen en synthetische conserveringsmiddelen. Niet alleen de producten zijn trouwens vrij van plastic, ook alle verpakkingen gemaakt van milieuvriendelijk plastic dat wordt gemaakt van suikerrietafval. Urtekram Nordic Beauty heeft het vegan keurmerk, een Zero Plastic Inside- en Ecocert-certificering. Goed voor mens en milieu dus.

urtekram soft rose
Foto: Urtekram via Triangle PR

Scandinavische wellness

Ter gelegenheid van de lancering van de Soft Wild Rose-collectie deelde de holistische beauty-expert Line Friis tips & tricks om elke dag een beetje mindfulness en Scandinavische wellness voor jezelf te creëren – met behulp van de Soft Wild Rose-collectie van Urtekram.

Tip 1: schuimen

Ik begin met een tip die ik zelf meteen in de praktijk ben gaan brengen. Misschien wist jij dit al, maar ik niet! Laat bij het haren wassen de shampoo, voordat je die op je haar doet, altijd eerst even opschuimen op je handen. Ik stond er verbaasd van hoeveel meer schuim je hierdoor krijgt. Het voelde echt alsof ik veel meer shampoo had genomen en ik had nu echt het gevoel dat het ruim voldoende was voor al mijn haren. (Een beetje shampoo ter grootte van een munt is dan ook echt genoeg.) Het schijnt ook nog eens beter te zijn voor je haar, onder andere omdat de shampoo zo makkelijker uit te spoelen is en er dus geen restjes achterblijven.

Je kunt dit opschuimen natuurlijk net zo goed met de body wash en hand wash doen.

urtekram soft rose
Foto: Urtekram via Triangle PR

Tip 2: ruiken

Nog een voordeel van het opschuimen: het aromatherapeutische effect van de warme geur van de Damascus-roos komt dan optimaal vrij. Neem de tijd om écht goed te ruiken en ervan te genieten. Laat de shampoo ook ongeveer een minuut intrekken, dan heb je veel langer plezier van de geur. Dit kun je natuurlijk ook doen met de body wash en de hand wash. De conditioner kun je zelfs als haarmasker gebruiken en de body wash kun je ook in bad doen.

Persoonlijk geniet ik er echt enorm van om ’s morgens eerst intensief te gaan sporten, dan te douchen met mijn favoriete Urtekram-producten (op dit moment wissel ik Soft Wild Rose af met Soothing Lavender) en me dan de rest van de dag lekker fit en fris te voelen en af en toe die lekkere geur nog te ruiken.

Een andere leuke tip van Line Friis vond ik om een bosje tijm, rozemarijn of lavendel onder je douchekop te hangen voor een heerlijke geur. Of strooi wat kruiden of bloemblaadjes op je badwater.

urtekram soft rose
Foto: Urtekram via Triangle PR

Tip 3: rekken

Iets wat je ook tijdens het haren wassen kunt doen om je douche uit te breiden tot een wellness-momentje, is hetvolgende:

 • Trek je haar strak naar achteren, alsof je een staart maakt. Door de lichte rek die je hierdoor via je haarwortels uitoefent op je schedelhuid, zou je rimpels kunnen tegengaan. Bovendien zou het volgens de principes van de craniosacraaltherapie ook ontspannend kunnen werken voor het hele lichaam.
 • Let erop dat je je schouders ontspannen houdt en niet optrekt richting je oren.
 • Laat je hoofd naar voren zakken, met je kin naar de borst. De rek die je nu in je nek voelt, kan helpen tegen hoofdpijn. Hoofdpijn aan de voorkant van je hoofd ontstaat namelijk (bijna) altijd in de nek.
 • Laat daarna je hoofd opzij zakken, met je oor naar je schouder. Doe dit links en rechts een tijdje en voel ook hier weer de rek.
 • Als intussen de rek bij je haarwortels losser gaat voelen, trek je dit weer wat strakker aan. Hiervoor kan het handig zijn om je haar in een knot te draaien.

Deze stretchoefening kun je natuurlijk ook buiten de douche doen, bijvoorbeeld als pauze tijdens een lange dag achter de laptop.

Tip 4: masseren

Iets wat je mooi kunt combineren met je haren wassen of het aanbrengen van de lekker geurende bodylotion of handcrème, is een massage. Een massage kan er zelfs voor zorgen dat je er beter uitziet: je stimuleert namelijk je bloedsomloop en zorgt ervoor dat ook de kleine haarvaatjes aan de oppervlakte van je huid goed doorbloed raken. Dat is goed voor de vernieuwing van je huid én geeft je een gezonde gloed. Ook voor je hoofdhuid en haar is een massage tijdens het haren wassen positief.

Massages voor je handen

Een massage kun je heel klein houden. Doe bijvoorbeeld eens een handmassage als je voelt dat je wel een ontspannende pauze kunt gebruiken. Hiervoor kun je de volgende stappen doorlopen:

 • trek je vingers één voor één achterover. Deze rek werkt ook door in de arm.
 • beweeg de vingers van je ene hand op en neer tussen de vingers van je andere hand voor een stevige massage tot op het bot. Hier komt de lekkere handcrème van Urtekram goed van pas.
 • wiebel je polsen los
 • tussen je duim en wijsvinger zit een drukpunt dat je kunt masseren om dingen los te laten. Het is zelfs zo krachtig, dat je dit niet moet doen als je zwanger bent. Dan kan het namelijk weeën opwekken.
 • een ander krachtig punt zit aan de binnenkant van je pols, net onder je hand, niet in het midden maar net iets richting je pink. Hier moet je niet echt op drukken, maar je kunt er gewoon je vinger op leggen. Line Friis heeft ervaren dat dit een krachtige manier is om bij stress je hartslag omlaag te brengen.

Massages voor je hoofd

Ook voor de schedel kan een massage heel fijn zijn. Vergeet ook je nek en je kaak niet. Als je vaak hoofdpijn hebt aan de zijkant van je hoofd, ontstaat die vrijwel zeker in je kaak. Nog een paar voorbeelden, bijvoorbeeld voor tijdens het haren wassen:

 • Een gerichte massage net boven het oor werkt gunstig op je lever en galblaas en zou kunnen helpen om boosheid, irritatie en frustratie los te laten.
 • Om je schedelhuid en haarwortels te masseren, strengel je je vingers in elkaar en plaats je ze vlak achter je voorhoofd boven op je hoofd. Daarna maak je een knedende beweging van buiten naar binnen met je handpalmen, waarbij je je handen na elke knedende beweging steeds een stukje naar achteren verplaatst.

Massages voor je voeten

Een voetmassage kan een hele fijne manier zijn om je werkdag duidelijk af te sluiten en je vrije tijd goed te beginnen. Trek je schoenen uit, was je voeten en masseer ze met een lekker ruikende bodylotion van Urtekram. Als je ervoor zorgt dat je fris de deur uit gaat voor je werk, waarom dan niet met datzelfde frisse gevoel beginnen aan je vrije tijd?

Complete lichaamsmassage

Als je echt de tijd hebt, kies dan voor een complete lichaamsmassage. En volgens Line Friis zou je dat eigenlijk elke ochtend en avond moeten doen: ‘s morgens dynamisch en met meer druk om energie van te krijgen en ’s avonds ontspannend.

 • Begin bij je voeten en maak rechte, strijkende bewegingen op de ‘rechte stukken’ en rondjes bij de gewrichten.
 • Doe zo ook je armen: vanaf je handen omhoog. Maak voor een optimaal effect met je hand een draaiende beweging terwijl je omhoog strijkt. (Heb je vroeger wel eens van iemand ‘prikkeldraad’ gekregen op je onderarm? Zo dus, maar dan met één hand.) Bij spijsverteringsproblemen kun je er baat bij hebben om je elleboog extra aan te pakken, want aan de binnenkant van de elleboog zit een drukpunt dat werkt op de spijsvertering.
 • Door altijd vanaf de uiteinden richting het hart te werken, stimuleer je een goede energieflow in het lichaam.
 • Over je buik kun je rondjes draaien met je handen. Doe dit met de klok mee, dan beweeg je namelijk met de natuurlijke spijsvertering mee.
 • Strijk op de borst van binnen naar buiten, richting de lymfeklieren bij je oksels.
 • Voor een snelle opkikker tussendoor kun je een paar keer op de zijkant van je handpalm ‘slaan’, of op de borst kringetjes draaien richting de oksel.

Tip 5: ademen

De laatste tip is ook een hele krachtige – en makkelijk in te passen in het dagelijks leven. Line Friis vertelde dat je ongeveer 70% van de gifstoffen in je lichaam kwijtraakt door uit te ademen. Inademen daarentegen bezorgt ons maar liefst 90% van alle energie die we hebben. Goed ademen is daarom belangrijk voor heel veel dingen, ook voor een mooie huid. Daarnaast masseer je met diep in- en uitademen je organen.

Het is dus een goed idee om jezelf er meerdere keren per dag aan te herinneren om eens even echt diep in en uit te ademen. Om te voorkomen dat je het vergeet, kun je dit koppelen aan een andere handeling die je meerdere keren per dag uitvoert, zoals je handen wassen. Als je tijdens het handen wassen vijf keer diep in- en uitademt, heeft je zenuwstelsel daar urenlang plezier van. En vergeet niet je een lekker ruikende handzeep te gebrujiken, deze goed op te schuimen en tijdens het wassen of aanbrengen van je handcrème nog wat te rekken en masseren hè?

Hier is Urtekram verkrijgbaar

Soft Wild Rose van Urtekram Nordic Beauty is onder andere verkrijgbaar bij De Online Drogist en Holland & Barrett. Eerder schreef ik al over mijn favorieten Soothing Lavender, Spicy Orange Blossom en Wild Lemongrass – die vind je daar ook. Meer informatie over alle producten vind je op urtekrambeauty.com.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.