urtekram denemarken

Getest: verzorgingsproducten van Urtekram uit Denemarken

De laatste jaren gebruik ik steeds meer natuurlijke verzorgingsproducten. Ik was de naam Urtekram daarbij al een paar keer tegengekomen en wilde nu ook wel eens wat verzorgingsproducten van dit Deense merk proberen. Het viel nog niet mee om te kiezen. Wat een lekkere geuren! Ik bestelde een paar producten – waarbij ik me erg moest inhouden om niet nog veel meer te bestellen – en dit zijn mijn ervaringen en wat weetjes die ik over dit merk te weten kwam.

De oorsprong van Urtekram

De basis voor Urtekram werd gelegd in 1972, toen bijna niemand nog nadacht over biologische producten en fair -trade-handel. Toch besloten Lisbeth Damsgaard en Ronnie McGrail in Kopenhagen een kruidenwinkel oftewel Urtekram (naar het oude Deense woord urtekræmmer voor kruidenverkoper) te beginnen, waarmee ze Denemarken groener en bewuster wilden maken. In het begin trok hun benadering, waarbij natuur, eenvoud, puurheid en duurzaamheid centraal stonden, alleen een kleine groep eco-liefhebbers. Maar al snel groeide de winkel uit tot een flinke onderneming die een veel breder publiek wist te bereiken.

In de jaren 90 werden biologische producten snel populairder in Denemarken. Supermarktketen Coop vond zelfs dat biologische producten de norm moesten worden en daar speelde Urtekram natuurlijk graag op in. Zo groeide het bedrijf weer verder. Biologische voeding en voeding zonder lactose of gluten gingen een belangrijk deel uitmaken van de bedrijfsvoering.

Tegenwoordig is Urtekram International A/S met zo’n 150 medewerkers en 1100 producten de grootste biologische groothandel van Scandinavië. De voedingsmiddelen worden vooral verkocht in Scandinavische landen, de verzorgingsproducten in 36 landen wereldwijd. Urtekram wil nog steeds pionier zijn op het gebied van natuurlijke producten en ontwikkelt elk jaar 80 tot 100 nieuwe producten. Het hoofdkantoor van Urtekram is gevestigd in Mariager in Noord-Denemarken.

Producten en geuren van Urtekram

Ik ben me er de laatste jaren steeds bewuster van geworden dat je niet alleen moet opletten wat je via je mond binnenkrijgt, maar ook wat er via je huid je lichaam in komt. Ik heb daarom al wat natuurlijke verzorgingsproducten geprobeerd, maar nog niets van Urtekram. Hoogste tijd om eens (online) te gaan shoppen.

Het assortiment dat ik vond, is erg uitgebreid. Bij mijn keuze liet ik me leiden door welke producten ik op dat moment nodig had en welke geuren me aantrokken. Hierbij kwam ik uit op de shampoo Nordic Birch en de deodorantroller en douchegel Nordic Berries. Andere dingen die ik in de toekomst graag zou willen proberen, zijn bijvoorbeeld de tandpasta met eucalyptus, douchegel Brown Sugar en shampoo met kamille of rozemarijn.

Urtekram uit Denemarken

Urtekram heeft ook speciale producten voor baby’s en kinderen en voor mensen die allergisch zijn voor toegevoegde geurtjes.

Als een warme knuffel

Toen mijn bestelde producten werden bezorgd, voelde dat echt als een cadeautje voor mezelf. Natuurlijk zit het compleet tussen mijn oren, maar ik vind het gewoon extra leuk als dingen (dus ook verzorgingsproducten) uit Scandinavië komen. Het Deense woord kram betekent blijkbaar niet voor niets knuffel, want mijn warme douche met mijn nieuwe shampoo en douchegel voelde heerlijk. Ik vind de geuren Nordic Birch en Nordic Berries ook lekker fris (en daardoor ben ik alleen nog maar nieuwsgieriger geworden naar de andere geuren die ik al had gezien).

Een andere meevaller was dat de deodorantroller goed beviel. Ik heb namelijk bij heel veel deodorantsoorten last van flinke huidirritatie na gebruik. Na heel veel proberen was ik daarom al jaren blijven steken bij die ene deodorant die ik kon vinden die geen irritatie veroorzaakte. Maar die bevat dus wel allerlei chemicaliën die ik eigenlijk liever niet elke dag op mijn huid spuit… Bij de deodorantroller van Urtekram heb ik nergens last van, dus dat is voor mij echt een vondst.

Plantaardige verpakkingen

De producten van Urtekram zijn niet ‘naked’ (zoals veel producten bij Lush bijvoorbeeld). Er zit dus wel een verpakking omheen – van glas, metaal of plastic. Op dit moment is Urtekram bezig met een omschakeling naar plantaardige verpakkingen van suikerriet. In 2019 zal al 85% van alle producten in een plantaardige fles of tube worden geleverd.

Het door Urtekram gebruikte papier en karton is afkomstig van duurzame bosbouw en ook de printmaterialen zijn duurzaam en bevatten geen chemicaliën of zware metalen. Op elke verpakking staat aangegeven hoe je die het beste kunt recyclen. Weet je niet precies wat een recycle-logo betekent, dan kun je dat terugvinden op de website van Urtekram.

Ook kun je op de website meer informatie vinden over wat het biologische keurmerk van Urtekram precies inhoudt. Dit heeft betrekking op de ingrediënten, het productieproces en de verpakkingen.

Verkrijgbaarheid Urtekram in Nederland

Zelf ben ik naar de Holland & Barrett gegaan om wat verzorgingsproducen van Urtekram te kopen. Later zag ik dat ze bij De Online Drogist ook heel veel producten van Urtekram hebben – en nog vriendelijk geprijsd ook.

Ik kon natuurlijk niet meteen alles van Urtekram testen. Hier vind je nog een review van de Cellulite scrub, Body Milk, Cream Wash en Deo Crystal van Urtekram. Later testte ik nog de producten uit de Rise & Shine-reeks van Urtekram. En mijn nieuwste favoriete geur van Urtekram is die met gemberbloesem.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.