Scandinavische verenigingen in Nederland: welke ken jij?

Written by Sandra van Bijsterveld

Ben je ook zo gek op Scandinavië? Dan vind je het vast jammer dat je niet altijd daar kunt zijn. Gelukkig zijn er ook manieren om in Nederland in Scandinavische sferen te blijven en jezelf helemaal op de hoogte te houden van alle nieuwtjes uit het noorden. Een van de manieren om dat te doen, is lid worden van een Scandinavische vereniging. Daarvan zijn er meerdere in Nederland. Deze heb ik tot nu toe kunnen vinden – laat het vooral weten als ik nog iets heb gemist!

Scandinavische Vereniging Twente

Ik begin dicht bij huis – voor mij dan. De Scandinavische Vereniging Twente is een vereniging voor liefhebbers van Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Lapland en IJsland. Op de website vind je onder andere een agenda met activiteiten (zoals lezingen en een midzomerviering), recepten, boekbesprekingen en je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Scandinavische Vereniging Fryslân 

De leden van de Scandinavische Vereniging Fryslân delen een warme belangstelling voor Denemarken (incl. Groenland en de Færöer), Noorwegen (incl. Spitsbergen), Zweden, Finland en IJsland. Je kunt hier terecht voor Scandinavische taalcursussen, presentaties over culturele, historische en toeristische onderwerpen en gezamenlijke vieringen van feestdagen.

Scandinavische vereniging Groningen

Op de website van de Scandinavische vereniging Groningen vind je activiteiten, recepten en verenigingsblad Futhark.

Vereniging Nederland-Noorwegen

De leden van de Vereniging Nederland-Noorwegen zijn vooral Noorwegen-liefhebbers die in Nederland wonen, maar ook Noren die in Nederland wonen en Nederlanders die in Noorwegen wonen. De vereniging heeft een erg interessante en uitgebreide nieuwsbrief met de eigen activiteiten van de vereniging én nieuws over andere dingen die met Noorwegen te maken hebben.

Vereniging Nederland-Finland

De Vereniging Nederland-Finland organiseert vier keer per jaar een Fins evenement: het Lentefeest, het Midzomerfeest, het Kreeftenfeest en het Onafhankelijkheidsfeest. De vereniging wil Finnen en Nederlanders samen van de Finse cultuur laten genieten. Doelgroep is iedereen die hart heeft voor Finland, van Finnen die tijdelijk in Nederland verblijven tot iedereen die geïnteresseerd is in de Scandinavische landen en hun cultuur. Verenigingsblad Aviisi bevat verhalen over Finland en Nederlandse en Finse gezinnen.

Zweeds-Nederlandse vereniging

De Zweeds-Nederlandse vereniging organiseert bijeenkomsten en lezingen, en komt bijeen voor Zweedse feestdagen en herdenkingen. Het verenigingsblad heet Sverige Kuriren.

Svenska Klubben i Nederländerna

Deze Svenska Klubben i Nederländerna is een ontmoetingsplaats voor Zweden die in Nederland wonen. Of, zoals ze zelf zeggen: Ditt Sverige i Nederländerna.

Ik ben benieuwd: ben jij lid van een Scandinavische vereniging?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *