chocomel keukentafel van het noorden

Scandinavische verenigingen in Nederland: welke ken jij?

Ben je ook zo gek op Scandinavië? Dan vind je het vast jammer dat je niet altijd daar kunt zijn. Gelukkig zijn er ook manieren om in Nederland in Scandinavische sferen te blijven en jezelf helemaal op de hoogte te houden van alle nieuwtjes uit het noorden. Een van de manieren om dat te doen, is lid worden van een Scandinavische vereniging. Daarvan zijn er meerdere in Nederland. Deze heb ik tot nu toe kunnen vinden – laat het vooral weten als ik nog iets heb gemist!

Scandinavische Vereniging Twente

Ik begin dicht bij huis – voor mij dan. De Scandinavische Vereniging Twente is een vereniging voor liefhebbers van Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Lapland en IJsland. Op de website vind je onder andere een agenda met activiteiten (zoals lezingen en een midzomerviering), recepten, boekbesprekingen en je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief.

Scandinavische Vereniging Fryslân 

De leden van de Scandinavische Vereniging Fryslân delen een warme belangstelling voor Denemarken (incl. Groenland en de Færöer), Noorwegen (incl. Spitsbergen), Zweden, Finland en IJsland. Je kunt hier terecht voor Scandinavische taalcursussen, presentaties over culturele, historische en toeristische onderwerpen en gezamenlijke vieringen van feestdagen.

Scandinavische vereniging Groningen

Op de website van de Scandinavische vereniging Groningen vind je activiteiten, recepten en verenigingsblad Futhark.

Vereniging Nederland-Noorwegen

De leden van de Vereniging Nederland-Noorwegen zijn vooral Noorwegen-liefhebbers die in Nederland wonen, maar ook Noren die in Nederland wonen en Nederlanders die in Noorwegen wonen. De vereniging heeft een erg interessante en uitgebreide nieuwsbrief met de eigen activiteiten van de vereniging én nieuws over andere dingen die met Noorwegen te maken hebben.

Vereniging Nederland-Finland

De Vereniging Nederland-Finland organiseert vier keer per jaar een Fins evenement: het Lentefeest, het Midzomerfeest, het Kreeftenfeest en het Onafhankelijkheidsfeest. De vereniging wil Finnen en Nederlanders samen van de Finse cultuur laten genieten. Doelgroep is iedereen die hart heeft voor Finland, van Finnen die tijdelijk in Nederland verblijven tot iedereen die geïnteresseerd is in de Scandinavische landen en hun cultuur. Verenigingsblad Aviisi bevat verhalen over Finland en Nederlandse en Finse gezinnen.

Zweeds-Nederlandse vereniging

De Zweeds-Nederlandse vereniging organiseert bijeenkomsten en lezingen, en komt bijeen voor Zweedse feestdagen en herdenkingen. Het verenigingsblad heet Sverige Kuriren.

Svenska Klubben i Nederländerna

Deze Svenska Klubben i Nederländerna is een ontmoetingsplaats voor Zweden die in Nederland wonen. Of, zoals ze zelf zeggen: Ditt Sverige i Nederländerna.

Ik ben benieuwd: ben jij lid van een Scandinavische vereniging?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

6 reacties

 1. Hej, Ja, de Zweeds-Nederlandse vereniging, al jaren lid.

  Ik had 20 jaar lang een huis in Zweden. Nu dit jaar 2020 in het voorjaar helaas moeten verkopen. Ben bijna 82jr. (begin febr.) dus fysiek werd het reizen te zwaar.
  In 1961 voor het eerst naar Zweden gelift en later in 1974 toen de kinderen mee konden ieder jaar met vakantie naar Zweden. Het Zuiden trok ons nooit zo.
  We vroegen wel eens aan de kinderen of ze niet eens ergens anders naar toe wilden. Ze moeten tenslotte altijd met Pa en Ma mee. Nu commentaar, hoe we dat toch verzonnen. Dus mijn 2 kinderen zijn ook Zwedofiel.
  Ik heb ook echte Zweedse familie. Een broer van mijn grootvader ging in 1900 naar Zweden om te trouwen met een Zweedse vrouw. En daar de nazaten van. We hebben nog altijd kontakt met elkaar .

  Met Kerstmis had ik het erg moeilijk dat ik nu niet in Zweden zat. Ik hoop op het voorjaar. Ik wil nog een keer een hele grote reis naar NO-Noorwegen maken naar Kirkenes bij de Russiche grens. En dan verder langs de kust van de Barents Zee naar een heeeel klein plaatsje dat heet Hamningberg.
  Dat wordt voor mij een soort bedevaart. Mijn overleden vrouw vond dat zo’n mooie vakantie. We hadden daar ook kennissen. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
  Tot zo ver.
  Hjärtliga Hälsningar,
  Frans van den Berg.
  Alphen aan den Rijn.

 2. Weet iemand Deense verenigingen of clubs in Nederland?
  Rondom Amsterdam zou fijn zijn, maar verder mag ook. Ik wil graag m’n Deense spraak bijhouden 🙂
  Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.