Scandinavisch overnachten op de Marker Wadden

Even weg in eigen land en toch het Scandinavië-gevoel beleven – dat kan als je gaat overnachten op de Marker Wadden. Daar heeft Natuurmonumenten samen met Landal GreenParks namelijk een natuurbeleving gecreëerd die wel heel erg doet denken aan de rust en ruimte in Zweden. IKEA zorgde voor het Scandinavische sfeertje in de vakantiewoningen.

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden zijn een nieuwe eilandengroep in het Markermeer in Flevoland. Dit initiatief van Natuurmonumenten is een van de grootste natuurherstelprojecten in Europa. Door de bouw van dijken en dammen in het Markermeergebied was het plaatselijke ecosysteem verstoord en gingen de vis- en vogelstand sterk achteruit. De nieuwe eilandengroep moet deze schade herstellen en de eerste tekenen daarvan zijn al gesignaleerd.

Het is de bedoeling dat de Marker Wadden uitgroeien tot een grote eilandengroep van 10.000 hectare. De eilandengroep wordt aangelegd met zand, klei en slib uit het Markermeer. Zo ontstaat nieuwe leefruimte voor vogel, vissen en andere dieren, zoals rietlandschap om in te broeden en zuurstofrijk water om in te zwemmen.

Meer natuur dan mens

De Marker Wadden zijn dus aangelegd ten bate van de natuur. Recreatie is bijzaak en alleen het Haveneiland (dat zelfvoorzienend is wat betreft water en elektriciteit) is toegankelijk voor publiek. De rest van de Marker Wadden is alleen voor de vissen, vogels en andere dieren en planten bedoeld. Een on-Nederlandse verdeling die mij wel een beetje aan dunbevolkte regio’s in Scandinavië doet denken.

Overnachten op de Marker Wadden

In de havenkom van het Haveneiland zijn met hout uit de eigen bossen van Natuurmonumenten vier energieneutrale eilandhuisjes gebouwd. Landal GreenParks verhuurt ze voor korte verblijven laat de volledige huuropbrengsten ten goede komen aan de verdere ontwikkeling van de natuur en onderzoek in dit nieuwe natuurgebied.

overnachten op de marker wadden
Foto © Twycer via Landal newsroom

Behalve de vier eilandhuisjes heeft de kleine nederzetting ook een eilandpaviljoen voor de ontvangst van bezoekers, gebouwtjes voor beheer en toezicht, en een onderzoekstation. Verder verblijf je hier echt op een onbewoond eiland, midden in de natuur.

Scandinavische inrichting

Om het Scandinavische gevoel van al die rust, ruimte en natuur nog eens te versterken, zijn de eilandhuisjes duurzaam ingericht door IKEA. Design, comfort en duurzaamheid gaan hierbij hand in hand. IKEA heeft bij de styling van de huisjes gekozen voor de kleuren van het zand, de lucht en de begroeiing van de eilanden. Natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, hout en rotan versterken het natuurgevoel nog eens.

ikea woonkamer landal marker wadden
Foto © Twycer via Landal newsroom

Een paar voorbeelden van het duurzame aspect van de inrichting zijn:

  • De deuren van de keukenkasten zijn gemaakt van gerecyclede pet-flessen (hier lees je meer over IKEA-producten van gerecyclede materialen).
  • Energiezuinige keuzes en slimme oplossingen zorgen voor een minimale impact op het milieu.
  • IKEA zal de inrichting onderhouden om zo de levensduur van de meubels te verlengen.
ikea slaapkamer landal marker wadden
Foto © Twycer via Landal newsroom

Hier lees je meer over de inrichting van de eilandhuisjes en vind je tips om hetzelfde natuurgevoel thuis te creëren.

Alle rust en ruimte

Tijdens je verblijf op het Haveneiland heb je prachtige uitzichten en kun je heerlijk wandelen over de aangelegde wandel- en vlonderpaden. Ook zijn er een uitkijktoren en vogelobservatiehutten neergezet, zodat je vogels kunt spotten zonder ze te verjagen. Ik ben wel al eens langs de Marker Wadden gevaren toen ze nog in aanleg waren, maar hoop er gauw eens echt te gaan wandelen. En als het even kan, blijf ik een nachtje slapen in Scandinavische sferen.

Hier vind je meer informatie over de eilandhuisjes op de Marker Wadden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.