Huisje van Landal op de Marker Wadden

Overnachten op de Marker Wadden: als op een Zweeds eiland

Even weg in eigen land en toch het Scandinavië-gevoel beleven – dat kan als je gaat overnachten op de Marker Wadden. Daar hebben Natuurmonumenten en Landal GreenParks namelijk een natuurbeleving gecreëerd die wel heel erg doet denken aan de rust en ruimte in Zweden. Je slaapt er namelijk op een verder bijna onbewoond eiland, met alleen het gefluit van de vogels om je heen. En IKEA zorgde voor het Zweedse sfeertje ín de vakantiewoningen.

Wat zijn de Marker Wadden?

De Marker Wadden zijn een nieuwe eilandengroep in het Markermeer in Flevoland. Dit initiatief van Natuurmonumenten is een van de grootste natuurherstelprojecten in Europa. Door de bouw van dijken en dammen in het Markermeergebied was het plaatselijke ecosysteem verstoord en gingen de vis- en vogelstand sterk achteruit. Met zand, klei en slib uit het Markermeer werd een eilandengroep aangelegd. Zo ontstond nieuwe leefruimte voor vogels, vissen en andere dieren, zoals rietlandschap om in te broeden en zuurstofrijk water om in te zwemmen. De gevolgen op de lange termijn moeten natuurlijk nog blijken, maar eerste tekenen van herstel van het ecosysteem zijn al duidelijk zichtbaar.

Meer natuur dan mens

De Marker Wadden zijn dus aangelegd ten bate van de natuur. Recreatie is bijzaak en alleen het Haveneiland (dat zelfvoorzienend is wat betreft water en elektriciteit) is toegankelijk voor publiek. Daar kun je dus een dagje komen wandelen (daarover lees je hier meer) of misschien zelfs blijven slapen. De rest van de Marker Wadden is alleen voor de vissen, vogels en andere dieren en planten bedoeld. Een on-Nederlandse verdeling die mij wel een beetje aan dunbevolkte regio’s in Scandinavië doet denken.

Overnachten op de Marker Wadden

In de havenkom van het Haveneiland zijn met hout uit de eigen bossen van Natuurmonumenten vier energieneutrale eilandhuisjes gebouwd. Landal GreenParks verhuurt ze voor korte verblijven laat de volledige huuropbrengsten ten goede komen aan de verdere ontwikkeling van de natuur en onderzoek in dit nieuwe natuurgebied.

Huisje van Landal op de Marker Wadden

Behalve de vier eilandhuisjes heeft de kleine nederzetting ook een eilandpaviljoen voor de ontvangst van bezoekers, een paar gebouwtjes voor beheer en toezicht, en een onderzoekstation. Verder verblijf je hier echt op een bijna onbewoond eiland, midden in de natuur. Je zult dus ook je eigen boodschappen moeten meenemen voor tijdens je verblijf, want in het paviljoen kun je wel een kopje koffie drinken, maar geen diner bestellen. Een supermarkt of zelfs een minimarkt is er ook niet op het eiland.

Scandinavische inrichting

Om het Scandinavische gevoel van al die rust, ruimte en natuur nog eens te versterken, zijn de eilandhuisjes circulair ingericht door IKEA. Design, comfort en duurzaamheid gaan hierbij hand in hand. IKEA heeft bij de styling van de huisjes gekozen voor de kleuren van het zand, de lucht en de begroeiing van de eilanden. Natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, hout en rotan versterken het natuurgevoel nog eens.

Huisje van Landal op de Marker Wadden

Een paar voorbeelden van het duurzame aspect van de inrichting zijn:

  • De deuren van de keukenkasten zijn gemaakt van gerecyclede pet-flessen.
  • Energiezuinige keuzes en slimme oplossingen zorgen voor een minimale impact op het milieu. Zo wordt de elektriciteit opgewekt door zonnepanelen en geeft een stoplicht in de woning aan hoeveel stroom je ter beschikking hebt. Kraanwater wordt opgepompt uit de grond, maar kan (nog) niet gedronken worden – al wordt daar wel aan gewerkt. Voor drinkwater is er een watertank.
  • IKEA onderhoudt de inrichting om zo de levensduur van de meubels te verlengen.

Alle rust en ruimte

Tijdens je verblijf op de Marker Wadden heb je prachtige uitzichten. Je ervaart er een enorme rust – net zoals ik die vaak in Scandinavië ervaar. En toch ligt deze mooie plek midden in Nederland. Je bent er dus zo. Het lijkt me een ideale plek om bijvoorbeeld te ontprikkelen na een drukke periode, of om in alle rust aan een boek of een ander project te werken. Tussendoor kun je dan heerlijk wandelen over de aangelegde wandel- en vlonderpaden – kijk hier maar. Of neem plaats in de uitkijktoren of een van de vogelobservatiehutten en geniet van al het leven dat zich al heeft verzameld op deze nieuwe eilanden.

Huisje van Landal op de Marker Wadden

Boek een huisje op de Marker Wadden

Lijkt dit jou ook zo geweldig? Dan vind je hier meer informatie over de eilandhuisjes op de Marker Wadden.

Ik werd uitgenodigd om de Marker Wadden te bezoeken voor Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.