Beleef Scandinavië in de Achterhoek met Oetdoor

Wist je dat je in de Achterhoek een echte ‘Scandinavië Experience’ kunt beleven? Je kunt er genieten van een Zweedse fika en van het friluftsliv, koken op een kampvuurtje, relaxen in de wildernis-spa… Echt even terug naar de basis en genieten van het buitenleven dus – gewoon in Nederland. En je kunt er blijven slapen! Kortom, toen ik Oetdoor een paar weken geleden aantrof (dat was op Instagram), werd ik er meteen helemaal blij van. Vandaar dat ik deze mooie plek graag even met jullie deel.

Van beperkingen naar mogelijkheden

Manon, de oprichter van Oetdoor, kwam op dit idee toen ze vanwege corona tegen allerlei beperkingen op liep met haar reisorganisatie. “Jammer dat al dat outdoor-materiaal nu maar een beetje in de schuur ligt!” dacht ze. Ook de locatie in Nederland die ze had gehuurd voor haar reisorganisatie kon niet volledig gebruikt worden. Daaruit kwam de eerste activiteit voort: in de zomer van 2020, gewoon met een stel vrienden bij het kampvuur. Een micro-avontuur met koken op het kampvuur, een gitaar, wat biertjes… Er waren ook vrienden bij die normaal gesproken niet zoveel hadden met outdoor, maar die er nu dankzij de laagdrempeligheid (een paar uurtjes, dicht bij huis) wel kennis mee maakten. En ze waren enthousiast!

In november lag er een plan om hier meer van te maken. Daarna werd er een locatie gevonden: een veld op een bestaande recreatielocatie bij Lochem in de groene en gastvrije Achterhoek, waar de deur altijd ‘los is’ oftewel voor je open staat.

In maart 2021 was het zover: nu kon iedereen die dat wilde even ‘d’r oet’ bij Oetdoor. Het veld is getransformeerd in een gezellige locatie met Scandinavische bell-tenten, een hottub, een grill-hut, kampvuurplekken, een kookstuga en een festivalshelter. Het Oetdoor Camp wordt nog sfeervoller dankzij de lampjes, beplanting en zithoekjes met vuurschalen. Naast het veld ligt een zwemvijver en 400 meter verderop kun je op de Bolksbeek kanovaren of suppen.

Let op: sommige dingen zijn nu nog in ontwikkeling: vanaf 1 mei 2021 is alles helemaal in gebruik. Alle informatie vind je op de website van Oetdoor.

Outdoor-activiteiten

Gasten van Oetdoor kunnen gebruikmaken van allerlei outdoor-materialen, zoals:

  • kano’s
  • SUP-planken
  • fietsen en mountainbikes
  • buitenspelletjes

Ook worden er regelmatig outdoor-activiteiten georganiseerd op het Oetdoor Camp, zoals vlotten bouwen en een openluchtbioscoop.

Workshops van Oetdoor

Daarnaast zijn er de workshops die Oetdoor aanbiedt:

  • Zweedse fika: vuur leren maken, samen zoete en hartige snacks klaarmaken en die dan lekker opeten
  • Outdoor-lunch met wandeling: eerst een kopje koffie met wat lekkers bij het kampvuur, dan een wandeling van ongeveer 1,5 uur in de omgeving en daarna vuur maken voor wat verse soep en worstjes met zelfgebakken brood
  • Outdoor cooking: vuur leren maken zonder lucifers of aansteker, koken op het kampvuur en daarna samen eten
  • Kinderfeestje: een leuke activiteit (bijvoorbeeld hout sprokkelen & vuur maken, een speurtocht of een eigen suggestie) en daarna worstjes grillen met zelfgemaakt brood & pannenkoeken/poffertjes

Oetdoor-wellness

Liever wat minder actief? Dan kun je de wildernis-spa boeken en lekker samen in de houtgestookte hottub gaan zitten (maximaal 6 personen). Eventueel kun je er een borrelplankje met streekproducten bij boeken. Of – als je ’s avonds komt genieten van de wellness – een overnachting.

Scandinavisch overnachten bij Oetdoor

Want je kunt bij Oetdoor blijven slapen in een Scandinavische ingerichte bell-tent met houtkachel. Er zijn tenten voor twee en voor 4 personen. Koken kan in de gezamenlijke stuga met kookstelletjes, keukenmaterialen en een koelkast. Je kunt ook de gietijzeren pannen gebruiken om op een kampvuurtje te koken. Voor wat extra verwennerij kun je een ontbijtmand met streekproducten bijboeken.

Tip: meer plekjes om Scandinavisch te overnachten in Nederland vind je hier.

Sami-kampeerveld

Als je liever je eigen trekkerstent of kampeerbusje meeneemt, kun je terecht op een van de 8-12 plekken op het Sami-kampeerveld. Ook dan kun je gebruikmaken van de faciliteiten van het Oetdoor Camp.

Finse kota

Tot slot staat er een Finse grillkota op het terrein, die je kunt huren om bijvoorbeeld je eigen (kook)workshops te geven. Maar het is ook een mooie plek om – als dat weer kan – met maximaal 15 personen binnen iets te vieren. Van de bankjes in de kota kunnen twee bedden gemaakt worden, dus ook blijven slapen is een mogelijkheid.

Eigenlijk te veel om op te noemen dus. Kijk daarom zeker even op de website van Oetdoor voor alle mogelijkheden en actuele activiteiten.

Mij lijkt een middagje wandelen of kanovaren, een avondje wellness en dan slapen in zo’n mooie bell-tent echt het einde. Wat zou jij graag willen doen bij Camp Oetdoor?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.