pippi beker van primus

Primus uit Zweden komt met speciale Pippi-reeks

Je kent het Zweedse merk Primus vast wel van die handige, compacte kookstellen voor tijdens het kamperen. Primus heeft nog veel meer handigheidjes, zoals lantarens, barbecues en drinkflessen. Maar nog nooit was ik ergens zo enthousiast over als over de nieuwe Pippi-reeks van Primus. Misschien bedoeld voor kinderen, maar leuk voor iedereen die van Zweden houdt!

Over Primus

Primus maakt spullen om eten en drinken mee te nemen en klaar te maken tijdens grote, maar zeker ook kleine avonturen. Want zoals we deze zomer zelf ervaren hebben – je kunt ook prima wandelen en picknicken vlak bij huis als je om welke reden dan ook niet verder weg gaat. Zelf hebben wij de gewoonte ontwikkeld om regelmatig vroeg op te staan, een ontbijtje in te pakken en een mooie wandeling ergens hier in Twente te maken. We komen dan bijna geen mens tegen en komen opgefrist thuis alsof we op vakantie zijn geweest. En omdat je van buitenlucht nu eenmaal trek krijgt, gaat een kopje thee en een lekker ontbijtje er altijd wel in onderweg.

primus kookstel
Afbeelding: Primus

De geschiedenis van Primus

De Zweedse geschiedenis van Primus gaat ver terug. Het begon allemaal in 1892 in een smederij in Stockholm. Daar maakten F.W. Lindqvist en J.V. Svenson de eerste roetvrije kerosinebrander ter wereld. Daar komt de naam Primus ook vandaan: die betekent eerste.

Innovatie bleef (zoals bij zoveel toonaangevende Zweedse bedrijven) altijd belangrijk, maar met zo’n lange geschiedenis kan Primus dus ook bouwen op veel ervaring en expertise – wat ook bijdraagt aan de veiligheid van de producten. Geen wonder dat de branders van Primus echt een begrip zijn.

Tegenwoordig staat het hoofdkantoor in Solna bij Stockholm, waar ook het lab van Onderzoek & Ontwikkeling is gevestigd. Net als bij Thule, waar ik ooit een kijkje mocht komen nemen, worden hier alle nieuwe prototypes extreem streng getest op veiligheid.

Primus en Pippi

Als bedrijf dat in Zweden geboren is en houdt van op avontuur gaan, wilde Primus in 2020 natuurlijk wel de 75e verjaardag van Pippi Langkous vieren. En daar zijn dus die leuke Pippi-producten uit voortgekomen die ik laatst op Instagram tegenkwam. Eigenlijk zijn ze bedoeld voor kinderen, maar ik vind ze ook superleuk om je wandelingen dicht bij huis toch nog een Zweeds tintje te geven. En om het feelgood-gevoel helemaal af te maken, gaat een deel van de opbrengst ook nog eens naar Save the Children.

Dit zijn de Pippi-producten van Primus:

Lunchkan

Gemaakt van stevig roestvrij staal waaraan kleuren en geuren zich niet kunnen hechten, geïsoleerd met een dubbelwandige vacuümconstructie en met een brede opening zodat je er makkelijk uit kunt eten (ook handig bij het afwassen). De poedercoating aan de buitenkant zorgt voor meer grip. Ideaal voor als je in de winter naar buiten gaat (bijvoorbeeld op wintersport) en onderweg iets warms wilt eten. Inhoud: 400 ml.

pippi beker van primus
Foto’s: Primus
pippi beker van primus
pippi beker van primus

Drinkfles

Ook van roestvrij staal en geïsoleerd met een dubbelwandige vacuümconstructie. De fles heeft een handige kliksluiting, een poedercoating aan de buitenkant en een deksel die je als beker kunt gebruiken. De thermosfles is er in drie kleuren. Inhoud: 350 ml.

Maaltijdset

Twee diepe borden, een snackbakje, een beker en een spork. Deze set kan in de vaatwasser en de magnetron en is ook verkrijgbaar in drie kleuren met verschillende prints.

pippi lunchset van primus
Foto’s: Primus
pippi lunchset van primus

Primus en duurzaamheid

De laatste tijd ben ik steeds meer gaan letten op duurzaamheid – bijvoorbeeld bij mode en verzorgingsproducten. Hoe zit het met de duurzaamheid van de producten van Primus?

Primus maakt altijd al producten met de bedoeling dat je er de rest van je leven mee kunt doen en dat is op zich natuurlijk al een heel duurzaam uitgangspunt. Elke brander wordt door drie paar ogen bekeken én een keer aangestoken voordat hij naar de winkel of de klant gaat.

Mocht een brander toch een defect oplopen, dan zijn ze zo ontworpen dat ze makkelijk gerepareerd kunnen worden, zodat je geen hele nieuwe hoeft te kopen. Ook voor producten die niet meer gemaakt worden, zorgt Primus voor een voorraad reserveonderdelen. Wil of kun je je oude brander toch niet meer gebruiken, dan kunnen de materialen worden gerecycled.

Zuinig stoken

Wat ook helpt als je rekening wilt houden met het milieu, is dat de branders van Primus heel efficiënt met brandstof omgaan. Waar bij andere branders tot wel 40% van de energie verloren gaat, zijn de PrimeTech-branders bijna 2x zo efficiënt. (Hoe dat precies kan, kun je hier bekijken.) Dat betekent minder brandstof aanschaffen en meedragen én minder uitstoot. Extra voordeel: je eten of drinken is lekker snel warm.

Wat denk je, zo ik het kunnen maken om als volwassene met zo’n Pippi-beker te gaan rondlopen? Of kan ik toch beter iets anders van Primus op mijn verlanglijstje zetten voor onze buitenontbijtjes nu het wat kouder wordt?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.