crashtest ibsen

Crashtest Ibsen: bingewatch Noorwegen in het theater

Tussen 2013 en 2018 voegden Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht elk seizoen een nieuwe Crashtest Ibsen toe aan hun repertoire. De voorstellingen waren grote hits op Oerol en in de theaters. Moeremans en Robbrecht reden Hendrik Ibsen onbeschermd en plankgas tegen de muur, om daarna zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen. Onlangs reden ze hun eigen bewerkingen opnieuw tegen die muur, met als resultaat een all-inclusive-theaterervaring: 1 avond, 3 afleveringen, 6 acteurs, 18 personages. Vanaf augustus kun je de voorstelling Crashtest Ibsen komen bingewatchen. Je wordt getrakteerd op drie spannende afleveringen, Noorse lekkernijen en een groep acteurs om je vingers bij af te likken.

Noorwegen in de 19e eeuw

In deze bingewatch-voorstelling volg je het leven van de inwoners van een fictief negentiende-eeuws Noors stadje waarin zich drie wereldbekende Ibsen drama’s afspelen. Tijdens iedere aflevering van een uur spietsen de personages op een lichte manier, met de nodig humor en in hoog tempo maatschappelijke kwesties als sociale ongelijkheid en polarisatie als een portie versie vis aan hun speer. In ieder deel maak je kennis met de moraalridder, de non-conformist, de voorzichtige, de revolterende, het zwarte schaap en het buitenbeentje.

crashtest ibsen
Foto met dank aan Het Zuidelijk Toneel/Sofie Knijff

Afl. 1 Crashtest Nora

Kerst 1879. In een Noors stadje schopt Torvald Helmer het, na een fikse burn-out, tot bankdirecteur. Het is dankzij zijn vrouw Nora dat hij weer helemaal de oude is. Zij zorgde ervoor dat hij kon herstellen op het zonnige Capri. Nora leende daarvoor, zonder weten van haar man, geld bij de ’louche’ bankmedewerker Nils Krogstad. Nora komt in de problemen als haar man hem dreigt te ontslaan. Nils eist van Nora dat hij haar positie redt. Gaandeweg realiseert de vrouw zich dat het haar ondergeschikte sociale positie als vrouw en echtgenote is die maken dat ze steeds listen moet verzinnen om te overleven. En dus is het tijd voor en radicaal besluit…

Afl. 2 Crashtest Volksvijand

Lente 1881. In hetzelfde Noorse stadje maken de bewoners zich op om de badgasten te ontvangen in het plaatselijke kuurcentrum Waterworlds. De dokter, Thomas Stockmann, ontdekt echter dat het toevoerwater van het kuuroord sterk vervuild is. Het brengt hem op ramkoers met zijn broer; de burgemeester die er alles aan doet om de reputatie van het stadje te redden. De linkse pers ruikt bloed en jaagt de beide broers tegen elkaar in het harnas. Op wonderlijke wijze kiest de plaatselijke middenstand de kant van de burgermeester. Net op tijd beseffen de personages dat ze door de auteur tegen elkaar worden opgezet…

Afl. 3 Crashtest Ik Zie Spoken

Net buiten het Noorse stadje ligt Villa Rosevold. De vrouw des huizes, mevrouw Alving, kan haar geluk niet op. Haar zoon is thuis na een jarenlang verblijf in Parijs en ze opent een nieuw weeshuis ter ere van haar overleden man. Mevrouw Alving is ervan overtuigd dat ze regie voert over haar eigen leven en waant zich verzekerd van een gelukkige toekomst. Maar dan zijn er de andere personages. Haar zoon blijkt ongeneeslijk ziek. Haar meid, Regina, wil naar de stad voor avontuur. En de timmerman en dominee ruïneren, nog voor de officiële opening, eigenhandig het nieuwe weeshuis. En dan is er nog die mysterieuze gast, die alleen zij lijkt te zien…

6 archetypes

Crashtest Ibsen wordt gespeeld door zes steengoede acteurs, die in iedere aflevering een ander personage spelen. Dat personage is steeds gebaseerd op hetzelfde ‘archetype’:

  • Evelien Bosmans – De revolterende
  • Joep van der Geest – De moraalridder
  • Gillis Biesheuvel – De non-conformist
  • Judith van den Berg – De voorzichtige
  • Louis van der Waal – Het buitenbeentje
  • Peter Seynaeve – Het zwarte schaap

De regie is in handen van Sarah Moeremans, die in 2025 de nieuwe artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel wordt. Sinds 2021 is ze bij het gezelschap betrokken als vaste regisseur en co-artistiek leider. Eerder werkte ze voor o.a. voor Oostpool en het Noord Nederland Toneel. Sarahs werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Sinds 2013 werkt ze zeer regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht. Bij Het Zuidelijk Toneel maakte ze o.a. de succesvoorstellingen Rijgen, What Ever Happened to Mr. Pete? en Shut Up and Play with Me.

Wanneer is Crashtest Ibsen te zien?

Crashtest Ibsen ging op 25 augustus 2023 in de openlucht in première in Domburg op het Zeeland Nazomerfestival. Op 16 september is de theaterpremière in Tilburg. Daarna gaat de voorstelling door in theaters verspreid over het land.

Lijkt dit je leuk? Alle informatie inclusief speeldata en -locaties en kaartverkoop vind je op de website van Het Zuidelijk Toneel.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.