poster van de film Bergman Island

Enorme zin in Zweden na het zien van de film Bergman Island

Let op: op vrijdag 8 december kun je (pas om 0.08 uur) op NPO2 kijken naar de film Bergman Island, die zich afspeelt op een eilandje bij Gotland. Ik zou de film Bergman Island niet direct omschrijven als een feelgood-film. Daarvoor is het leven van de hoofdpersonages toch niet genoeg rozengeur en maneschijn. Bovendien heeft het verhaal niet het voorspelbare verloop (inclusief happy ending) dat veel feelgood-films hebben. Toch kreeg ik tijdens het kijken naar de film ontzettend veel zin om direct naar Zweden af te reizen door de vele zonnige beelden en het ogenschijnlijk zo relaxte leventje op het eiland Fårö, een eiland bij Gotland dat iets groter is dan Terschelling.

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

Het verhaal van Bergman Island

In Bergman Island reist het Amerikaanse stel Chris en Tony naar het Zweedse eiland Fårö om ieder aan het script van een eigen film te werken. Tony gaat meteen aan het werk, maar Chris kan haar draai niet vinden. Ze vindt het er bijna té rustig en perfect.

Behalve het werk aan hun eigen scripts worden Tony en Chris op het eiland onherroepelijk ondergedompeld in de wereld van de Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman. Er is een filmzaal waar je heel veel films van Ingmar Bergman kunt komen bekijken en er lopen echte Bergman-kenners rond. Je kunt op Fårö zelfs op Bergman Safari: met een bus langs filmlocaties uit bijvoorbeeld Persona en de plek waar Bergman woonde en op het eiland.

Maar niet iedereen op het eiland is dol op Bergman: de eilandbewoners lijken wel klaar met Bergman en weigeren toeristen de weg te wijzen naar de locaties die ze zoeken. “Waarom toch altijd die interesse voor Bergman?” spreekt een enkele Zweed zich uit. “Zo’n fijne man was het niet…” Een ander verklaart als antwoord op de vraag wat Bergman bezielde: “Nobody in Sweden cares anymore.” Chris is trouwens een stuk minder positief over Bergman dan Tony. Dat heeft ook weer met dilemma’s in haar privéleven te maken, zoals haar kijk op het gezinsleven in combinatie met het maken van (grootse) films.

Na een toevallige ontmoeting met de Zweed Hampus, die haar enkele van zijn favoriete plekken op het eiland laat zien, krijgt Chris dan toch inspiratie. Wanneer ze Tony vertelt over haar idee (of hij ook echt luistert, is een tweede…) ontstaat een raamvertelling. In het script van Chris komen Amy en Jonas, twee ex-geliefden, naar Fårö voor een bruiloft. Hun liefde leeft weer op, maar is ook problematisch. Mede doordat het verhaal van Amy zich afspeelt op Fårö, waar Chris zelf ook verblijft, lopen werkelijkheid en fictie steeds meer door elkaar heen. Dat levert voor de kijker verrassende momenten op

poster van de film Bergman Island
Afbeelding met dank aan September Film

Zweden op zijn mooist

Ik vond het verhaal – of eigenlijk de verhalen – van de film Bergman Island hierdoor zeker interessant. Maar de film vertelt nog een derde verhaal: het verhaal van hoe Zweden op z’n mooist kan zijn. Beelden van zonnige fietstochtjes over het eiland, stranden met bijzondere steenformaties (raukar), buitenfeestjes met lantarens en Zweedse muziek en nachtelijke saunabezoekjes en zwempartijen maakten dat ik meteen wel zou willen afreizen naar Zweden. Als je wel eens op Fårö geweest bent, is Bergman Island ongetwijfeld een feest der herkenning.

Over de cast van Bergman Island

Tony en Chris worden gespeeld door Tim Roth en Vicky Krieps. Als Chris eenmaal haar idee voor een script begint te vertellen, nemen Mia Wasikowska en Anders Danielsen Lie (o.a. uit Nobel en Mammon) de hoofdrollen over als Amy en Jonas. Andere bekende Scandinavische acteurs die je kunt herkennen zijn bijvoorbeeld Joel Spira (o.a. Thicker than water, Conspiracy of Silence, STHLM Rekviem en Top Dog) en Melinda Kinnaman (o.a. Modus, The Bridge en Inner Circle). De film is geregisseerd door Mia Hansen-Løve.

In de film wordt vooral Engels gesproken (al dan niet met een Zweeds accent) en soms een beetje Zweeds.

Waar is Bergman Island te zien?

Bergman Island is vrijdagavond laat (0.08 uur pas) te zien op NPO 2.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Hieronder kun je alvast de trailer van Bergman Island bekijken:

Ik mocht Bergman Island alvast bekijken om erover te schrijven op Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.