film becoming astrid

Zweedse film Becoming Astrid (Unga Astrid): Astrid Lindgrens jonge jaren

Hoera: een film over Astrid Lindgren! Haar kinderboeken over Pippi Langkous, Michiel (Emiel/Emil) van de Hazelhoeve, de kinderen van Bolderburen, Ronja de roversdochter en de gebroeders Leeuwenhart gingen de hele wereld over.  Ze zijn vertaald in wel honderd talen – de enige kinderboekenschrijvers die vaker vertaald werden, zijn Enid Blyton, H. C. Andersen en de gebroeders Grimm. Wereldwijd zijn er zo’n 165 miljoen boeken van Astrid Lindgren verkocht. Daarnaast zette Astrid zich actief in voor de rechten van kinderen. Al met al was ze een zeer boeiende en invloedrijke persoonlijkheid. En nu kunnen we haar beter leren kennen dankzij een film over haar jonge jaren: Becoming Astrid/Unga Astrid (nu online te zien bij Cinemember en verkrijgbaar op dvd).

Tip: hou je van Scandinavische filmhuisfilms? Bij Cinemember kun je een heleboel bijzondere films kijken wanneer jij dat wilt. Met een proefabonnement kun je het 2 weken gratis uitproberen.

film Becoming Astrid

Jonge en oude Astrid

De film heeft de vorm van een raamvertelling. Eerst zien we de oude Astrid in haar werkkamer zitten. Ze krijgt verjaardagswensen van Zweedse kinderen. Sommige kinderen stellen vragen, zoals: hoe komt het dat jij zo goed snapt wat kinderen denken en voelen?

Vanuit die situatie gaan we terug naar Astrids jeugd. We zien hoe ze zich moest verbijten om stil te zijn in de kerk, hoe ze af en toe alle energie die ze in zich had echt niet meer kon bedwingen en gewoon moest dansen of schreeuwen.

Levensloop

Astrid Lindgren werd in 1907 geboren in Zweden en heette toen nog Astrid Ericsson. Ze groeide op in het dorpje Näs bij Vimmerby. In de film zien we haar vanaf haar 16e en het is duidelijk dat ze toen al moeite had met het gareel waarin ze opgroeide. Niet veel later mag ze stage komen lopen bij de plaatselijke krant van Vimmerby en krijgt ze een affaire met haar baas, Reinhold Blomberg, die zich aangetrokken voelt tot haar vrije geest.

Zo raakt Astrid op haar 18e zwanger. Ze vertrekt eerst naar Stockholm en dan naar Denemarken om daar haar zoon Lasse op de wereld te zetten. Hij zal opgroeien bij pleegmoeder Marie tot Blomberg zijn zaakjes op orde heeft en een leven met Astrid en Lasse kan opbouwen. Astrid gaat intussen aan de slag als secretaresse. Ze gaat zo vaak mogelijk naar Denemarken om haar zoon te zien en zoekt haar familie op in het dorpje waar het een schande zou zijn als iemand zou weten van haar zwangerschap.

film Becoming Astrid
Foto: Erik Molberg Hansen met dank aan September Film

De film houdt op als Astrid begin 20 is en je vraagt je vanzelf af of er nog een vervolg komt over haar verdere levensloop. In ieder geval is duidelijk dat deze heftige gebeurtenissen Astrid hebben gevormd tot de sterke, eigenzinnige vrouw die zo beroemd is geworden. Dat wordt onderstreept door de vragen van kinderen die tussendoor te horen zijn, zoals: “Hoe komt het dat kinderen in jouw verhalen zo sterk zijn?” en “Waarom staan de personages in je boeken er zo vaak alleen voor?”

Geweldig gespeeld door Alba August

De expressieve Astrid wordt geweldig neergezet door Alba August, die je misschien wel kent als Lina uit Jordskott, of uit de relatief nieuwe serie The Rain. Daarnaast zien we onder andere Magnus Krepper (Inspector Winter, The Bridge) als Astrids vader Samuel, Henrik Rafaelsen uit Acquitted als Blomberg en Trine Dyrholm (The Legacy) als pleegmoeder Marie.

De film Becoming Astrid is Deens en Zweeds gesproken. Hij is inmiddels online te zien bij Cinemember en verkrijgbaar bij bol.com. Hieronder kun je alvast de trailer bekijken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

4 reacties

 1. Ach ja, Astrid Lindgren!!! Ik wil deze film absoluut zien, want ik ken veel kinderboeken van haar en lees die ook regelmatig op school met mijn leerlingen. Nu “Mio, mijn Mio”, beeldschoon en de kinderen vinden het prachtig. Dat zal ook wel komen, omdat ik verteld heb, dat ze mijn lievelingskinderboekenschrijfster is. Ik help de kinderen bij de minder makkelijke Zweedse namen. Ik spreek en lees zelf Noors, dat is heel anders en is er toch aan verwant. En veel oude gebruiksvoorwerpen uit Astrid Lindgrens jeugd in Småland, die voorbijkomen, leg ik ook uit.
  De kinderen, groep 5, pakken moeiteloos de sprookjesachtige sfeer op en vinden de gebeurtenissen heel natuurlijk, zoals ze ook Pippi Langkous grappig en natuurlijk vinden. Op elke school waar ik gewerkt heb tot nu toe, heb ik gesmeekt om enig budget voor haar boeken, omdat ze er zelden waren. Vaak “nee” als antwoord, dus soms zelf aangeschaft, omdat ik ze heel waardevol vind.
  Ik vind dat elk kind in zijn/haar jeugd minstens een boek van Lindgren gelezen dient te hebben, of je lezen nu leuk vindt of niet, omdat haar boeken mooi taalgebruik en vooral veel innerlijke waardes bevatten: moed, trouw, eerlijkheid, samenwerking, vindingrijkheid enz.
  Vooral “de gebroeders Leeuwenhart” bevatten deze elementen, een weergaloos, schitterend boek.
  Ik ken ook Astrid Lindgrens levensverhaal in grote lijnen, heel bijzonder. Soms heel erg zwaar in die tijd, een aanmoediging voor ons om vast te houden aan eigen principes. Want dat deed zij ook.
  Daarom wil ik de film graag zien en vind het knap dat een jonge actrice is gecast, die uiterlijk op de schrijfster lijkt in haar jonge jaren.
  Ben heel erg blij met de schat aan prachtige boeken die ze voor ons achterliet. Ik zie onder het lezen met de kinderen altijd de schitterende natuur van het Zweedse platteland voor me, zoals ik het me herinner en vertel daar ook over. Hoewel ik nog veel meer van Noorwegen houd, vind ik Zweden ook oogstrelend.
  Dank je wel voor de trailer, die vond ik al aangrijpend! je bent altijd heel erg goed op de hoogte ook van Scand. boeken, series, films en dankzij jou, wij dus ook! Ha det, Maria!

  • Bedankt weer voor je uitgebreide reactie, Maria! Ik ben het helemaal met je eens: de boeken van Astrid Lindgren zijn in zoveel verschillende opzichten ontzettend waardevol. Ik doe mijn best om op de hoogte te blijven en jullie op de hoogte te houden 🙂

 2. Dat lukt prima, Sandra, want menigmaal word ik hier door jou geattendeerd op films en serie uit het Noorden, die ik nog niet ken.
  Boeken hou ik zelf bij via internet en constateer dat nogal wat (met name) Ijslandse schrijvers wel in het Engels en soms in het Duits worden vertaald, maar weinig in het Nederlands, te klein taalgebied.
  Omdat de film en jouw artikel hierboven over “Unga Astrid”/de jonge Astrid, gaan, kwam bij mij de vraag op of er ook nog een vervolg op komt en of jij hier iets over weet. Op internet vind ik er niets over. De dame in kwestie is hoogbejaard, 95, geworden, dus wellicht nog een interessant vervolg?
  Andere vraag: sta je weleens op de Kerstmarkt van de Norske Sjømannskirke, hier in Rotterdam met een kraam?
  Die Noren vieren dat altijd in november elk jaar (hebben geen boodschap aan de Ned. Sinterklaas, want dat heb ik al eens voorgesteld daar, het later te doen, omdat dat de volgorde is in Nederland!). Hilsen og lykke til, Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.