musselblomma ikea

Dubbel mooi: IKEA-producten van gerecycled materiaal

Soms sta ik er echt van te kijken wat je allemaal kunt maken van gerecycled materiaal. Ik kom steeds meer initiatieven tegen: van de Re-Wool-collectie van Fjällräven (outdoor-kleding van gerecyclede wol) tot meubels en tassen van IKEA. En ik wist al helemaal niet dat er nu ook al oceaanplastic werd gerecycled. Hoopgevend! Kende jij deze IKEA-producten van gerecycled materiaal al?

MUSSELBLOMMA van (oceaan)plastic

MUSSELBLOMMA is een collectie van gerecycled polyester, waarvan een deel door Spaanse vissers uit de Middellandse Zee is gevist. Eenmaal aan land wordt al het opgeviste afval schoongemaakt en gesorteerd. Een deel wordt verwerkt tot garen en polyester. Maar voor elke kilo plastic afval die op deze manier kan worden gebruikt, wordt ook nog eens negen kilo ander afval (metaal, rubber, glas…) uit de oceaan gehaald. 100% van het materiaal van MUSSELBLOMMA is afkomstig van gerecycled plastic, en 2% daarvan is uit zee gevist.

Behalve recyclen wil IKEA op deze manier ook aandacht vragen voor het probleem van de ‘plastic soup’. De patronen op de MUSSELBLOMMA-stof zijn gebaseerd op de golven en kleuren van (het leven in) de zee. De volgende producten van dit materiaal zijn verkrijgbaar:

  • een tas (gemaakt van ongeveer negen gerecyclede halveliterflessen)
  • kussenslopen
  • een tafelkleed

Het materiaal van de MUSSELBLOMMA-collectie is geschikt voor gebruik binnen- en buitenshuis.

musselblomma van ikea
Foto: IKEA-persportaal

Lampen van bamboe en flessen

De MISTERHULT-lampen worden door Vietnamese wevers gemaakt van bamboe, een snelgroeiend, duurzaam en biologisch afbreekbaar materiaal. Ook de KNIXHULT-lampen zijn gemaakt van bamboe. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van donker bamboe, dat normaal gesproken wordt weggegooid. Ik vond deze lampen toch al erg mooi – misschien iets voor op onze slaapkamer? – maar ik wist nog niet dat ze ook nog duurzaam waren.

Deze TROLLBO-lamp voor de kinderkamer (in de vorm van een circustent) is gemaakt van een ander duurzaam materiaal, namelijk gerecyclede petflessen.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

TILLVERKA: vilt van textielresten

TILLVERKA is een collectie viltproducten die zijn gemaakt van restanten IKEA-textiel uit Nederland. Ze worden geproduceerd door door een lokale en sociale onderneming: i-did, een Utrechtse onderneming die mensen in Nederland steunt die al langere tijd geen baan hebben. De collectie van zacht en kleurrijk vilt bestaat onder andere uit:

  • opvouwbare dozen
  • kussens
  • een vilten variant van de beroemde FRAKTA-shopper van IKEA

Let’s Go-tassen van gerecycled polyester

Meer tassen, maar dan van gerecycled polyester (deels van PET-flessen), vind je in de Let’s Go-collectie. Deze bestaat onder andere uit:

Extra voordeel: het gerecyclede materiaal zorgt er meteen voor dat de tassen stevig en slijtvast zijn.

IKEA gaat circulair

In 2019 werd vijftig procent van alle textielproducten van IKEA gemaakt van gerecycled polyester. IKEA wil in 2020 alleen nog gerecycled polyester gebruiken in textielproducten. Dit draagt onder andere bij aan een lagere uitstoot van broeikasgassen en minder vervuiling van oceanen. Daarnaast zijn alle producten gemaakt van plastic voor eenmalig gebruik uit het assortiment verwijderd.

In 2030 wil IKEA volledig circulair zijn. Dat betekent onder andere dat alle producten en verpakkingen dan gemaakt moeten zijn van gerecyclede of hernieuwbare materialen. Ook wil IKEA nieuwe manieren ontwikkelen waarmee klanten producten kunnen onderhouden of zelfs een heel nieuw leven kunnen inblazen, in plaats van weggooien en iets nieuws kopen. Dat klinkt heel positief en ik ben benieuwd hoe dit precies vorm gaat krijgen!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.