fjallraven wool

Fjällräven Re-wool: een complete collectie van gerecyclede wol

Dat je glas en papier kunt recyclen, dat weten we natuurlijk allemaal wel. En gelukkig worden er steeds meer materialen gerecycled. Zo kwam ik laatst de Re-wool-collectie tegen van mijn favoriete Zweedse outdoormerk Fjällräven  (ik ben fan sinds ik deze jas heb). Maar ik vroeg me wel af: hoe werkt dat dan precies, het recylen van wol? En hoe komt dat er dan uit te zien?

Hoe recycle je wol?

Voor de Re-wool-collectie van Fjällräven worden restjes van kostuums en wol van oude truien gebruikt. Nadat al het verzamelde materiaal op kleur is gesorteerd, wordt het versnipperd. Met die ‘snippers’ kun je vervolgens kleuren gaan mengen, net zoals je verf kunt mengen. Elke kleur heeft een eigen ‘recept’. Ik had er echt nooit bij stilgestaan dat je dit op deze manier zou kunnen doen.

Het voordeel van het recyclen van oude kleding is natuurlijk in de eerste plaats dat hierdoor minder kleding verandert in ongebruikt afval. Daarnaast is voor het recyclen van wol veel minder energie nodig dan voor het maken van nieuwe wol. En ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik vind het resultaat er echt prima uitzien.

fjallraven re-wool
Re-wool muts, sjaal, Greenland-trui en shirt jacket. Foto’s met dank aan Fjällräven.

Steeds gekker op wol

En zo heb ik er nog een reden bij om meer en meer van wol te gaan houden. Als klein meisje was ik namelijk superallergisch: als ik kleding droeg die ook maar een beetje kriebelde, zat ik binnen de kortste keren onder de rode uitslag. Dat is gelukkig al lang niet meer zo, maar op de een of andere manier zat het idee dat wol niets voor mij is nog in mijn hoofd verankerd. Dat veranderde vorig jaar pas door voorzichtig weer eens te proberen: een paar Merinowollen sokken, een wollen vest… En toen was ik verkocht.

Naar aanleiding van wat ik had gelezen over Fjällräven Re-wool besloot ik het Canada-shirt met gerecyclede wol te proberen. Ik draag het graag bij fris, maar droog weer met een thermoshirt eronder als ik ga wandelen. Het Canada-shirt voelt totaal niet dik of propperig aan, maar houdt me wel erg goed warm. Omdat het goed ademt, wordt het niet te warm of klam als ik het warm krijg van het wandelen. Als ik het echt warm krijg, maak ik de drukknopen los en draag ik hem als een jas.

fjallraven-rewool

Zo word ik dus steeds meer fan van wol. Het is echt waar wat ze zeggen: wol isoleert en ademt, kan veel vocht opnemen zonder nat aan te voelen en houdt geen vieze geurtjes vast. Bij al die voordelen kan ik nu dus optellen dat je wol (op zich al een heel duurzaam materiaal) ook prima kunt recyclen. Voortaan ga ik, als ik op zoek ben naar een nieuwe Fjällräven, op zoek naar ‘re-wool‘ op het label!

Je vindt een uitgebreide collectie Fjällräven-producten bij Bever. Maar je kunt ook even bij bol.com kijken, want daar zijn ook veel Fjällräven-artikelen te vinden.

Ik kreeg mijn re-wool-shirt van Fjällräven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.