fjallraven-kleding voor de winter

Fjällräven houdt je warm in de herfst en winter van 2022

De oprichter van Fjällräven, Åke Nordin, hield van de winter, maar had een hekel aan kou. Zijn doel was dan ook om mensen (ook als het koud is) comfortabel buiten te laten zijn. Dat deed hij met innovatieve, functionele, duurzame en tijdloze producten. En nog steeds heeft Fjällräven mooie producten voor als je in de herfst en de winter toch warm en droog van het buitenleven te laten genieten. Elk jaar komen er nieuwe producten bij of maakt Fjällräven bestaande modellen duurzamer of nog net wat praktischer. Hieronder lees je wat je dit jaar voor nieuwigheden kunt tegenkomen.

De Expedition Down Jacket

Hoe kwam het eigenlijk dat Åke Nordin zo’n hekel had aan kou? Nou, tijdens een bitterkoude winterexpeditie in Noord-Zweden raakte hij tijdens een miserabele nacht in een bivak (een handgegraven sneeuwkuil) tot op het bot verkleumd. Hij zei toen tegen zichzelf dat hij, zodra dit voorbij was, een jas zou ontwikkelen die wel goed zou beschermen tegen de kou. Dat werd de Expedition Down Jacket. Deze jas bestond uit twee aan elkaar genaaide jassen, waardoor zelfs onder de koudste omstandigheden warmteverlies werd geminimaliseerd. Na bijna 50 jaar is de Expedition Down Jacket nog steeds een iconische Fjällräven-jas.

Een van de tevreden gebruikers van deze jas is rendierhoeder Bitte Päiviö Nygård uit Suorva in Lapland. Bitte kocht haar Expedition Down Jacket ruim 30 jaar geleden bij Sport-Anders in Jokkmokk voor speciale gelegenheden zoals de jaarmarkt. “De Expedition Down Jacket was toen het toppunt op modegebied, dus ik moest er een hebben. Een donsjas was toen helemaal in de mode. Het was een dure jas, maar ik kocht hem als een investering. Nu is het mijn werkjas. Hij is opgelapt en aan elkaar genaaid, en vies en hij ruikt naar rook. Maar hij is nog steeds mooi!”

Ongeacht zijn huidige staat bewijst Bitte’s Expedition Down jas elk jaar weer zijn waarde als de rendieren worden verplaatst. Dit gebeurt op basis van de seizoenen. Ze grazen in de winter op de Lule-archipel, en in april worden ze elke dag gevoerd tot ze naar de bergen van Padjelanta worden verplaatst. Niet per se omdat ze elke dag moeten worden gevoederd, maar om ze bij elkaar te houden. In de bergen van Padjelanta brengen de rendieren het einde van de winter en de zomer door.

De omstandigheden op weg naar de bergen kunnen pittig zijn. Bitte herinnert zich een moment waarop haar investering van onschatbare waarde bleek: “Ik herinner me nog een keer lang geleden toen we brandhout aan het zoeken waren in de bergen. Op de weg terug sloeg het weer serieus om. We moesten een ravijn oversteken op de weg naar beneden, maar we durfden niet verder te gaan totdat er goed zicht was. Daarom besloten we de sneeuwscooters stil te zetten, de sledes op hun kant zetten ter bescherming tegen de wind en het uit te zitten. Ik droeg de jas en had het helemaal niet koud.”

Ondanks de lange tijd dat ze haar jas al in haar bezit heeft en ondanks alle beproevingen die ze ermee heeft doorstaan, blijft Bitte onder de indruk van de prestaties ervan: “Als je bedenkt hoe zeer ik hem al heb versleten, gaat hij al verbazingwekkend lang mee.” Tegenwoordig draagt Bitte de jas om warm te blijven tijdens het seizoen waarin de rendieren worden gescheiden. Ieder jaar houdt Bitte begin december namelijk de gegevens bij van de scheiding van de rendieren voor haar familiebedrijf. Daarbij is ze wel de hele tijd buiten, maar niet zo veel in beweging. En als je stilstaat in de kou, is een warme jas natuurlijk heel belangrijk.

Fjällräven verzamelt graag bijzondere verhalen die gebruikers meemaken met hun producten. Zoals het verhaal van My Falks, die haar Expedition Down Jacket tot drie keer toe kwijtraakte en weer terugvond. Haar verhaal lees je hier.

Voortdurende verbeteringen

In de loop der jaren verbetert Fjällräven dit soort klassiekers wel regelmatig. Op die manier is een collectie ontstaan van jassen met uitstekende isolerende eigenschappen, een lange levensduur en een tijdloos ontwerp. Ook belangrijk: ze moeten makkelijk te repareren zijn, duurzame materialen gebruiken en vol zitten met functionele, handige details.

Dat voortdurende verbeteren van de collectie doen ze onder andere op basis van gebruikerservaringen tijdens de jaarlijkse Fjällräven Polar. Hierbij leggen 20 mensen een tocht van 300 kilometer af door de Zweedse arctische wildernis. Dat doen ze met een hondenslee, die ze vlak voor vertrek leren besturen, en aan de hand van gedetailleerde informatie over hoe ze kunnen omgaan met de arctische omgeving. Fjällräven wil daarmee laten zien dat met de juiste uitrusting en de juiste kennis iedereen kan genieten van de natuur in arctische omstandigheden, ongeacht eerdere outdoor-ervaring.

Nieuwe en vernieuwde jassen

Ook dit seizoen is de collectie jassen van Fjällräven uitgebreid met nieuwe oplossingen en functionaliteit. Een paar voorbeelden:

  • Expedition X-Lätt Shirt (heren): een licht, compact opvouwbaar en geïsoleerd shirt voor winterse activiteiten. Het shirt is gemaakt van soepele, gerecyclede polyamide en perfect als licht jack op warme dagen. Maar je kunt het ook gebruiken als tussenlaag tijdens de winter. De ultralichte synthetische vulling (55% gerecyclede vezels) levert een aangename warmte zonder te dik of te zwaar te voelen. Drukknopen op de voorkant en een drukknoopbandje waarmee je de kraag om de hals vastzet bieden bescherming tegen de koude wind.
  • Expedition Pack Down Anorak (dames): een nieuwe aanwinst in de iconische Expedition Series van Fjällräven. Het is een lichtgewicht en compact opvouwbare anorak voor winteractiviteiten en dient perfect als extra laag over of onder een shell jas. De anorak is gemakkelijk aan en uit te trekken dankzij de rits op het zijpand en de iets ruimere pasvorm. Het item is gevuld met één laag ethisch geproduceerde dons in de doorgestikte kanalen en een synthetische vulling op de ellebogen en schouders voor extra isolatie en bescherming tegen druk en vocht. De anorak bevat verder twee steekzakken en een buidelzak, elk voorzien van een rits.
fjallraven-kleding voor de winter
Foto: Daniel Blom/Fjällräven via Image PR
  • De klassieke Nuuk Parka is een lange, ruime jas die valt tot over je billen, tot op de bovenbenen. Daarmee is dit de ideale keuze voor wisselvallig weer: je bent beschermd tegen wind en regen en blijft dankzij de synthetische vulling warm als de temperatuur flink daalt. De met fleece gevoerde stormcapuchon is voorzien van een metalen draad en een afneembare rand van (nep)bont. De Nuuk parka heeft maar liefst acht zakken, dus er is volop ruimte om je spullen mee te nemen. Verder heeft de jas een trekkoord in de taille en een dubbelzijdige rits met beschermende flap.
  • Ook de Singi Down Jacket is dit seizoen vernieuwd met duurzame materialen en een verbeterde functionaliteit. Deze warme, klassieke donsjas heeft een traditionele, lange snit. De pasvorm is aan te passen door middel van trekkoorden in de taille en zoom en klittenbandsluitingen onder aan de mouwen. De jas is gemaakt van slijtbestendig G-1000 Eco met extra slijtvaste verstevigingen van G-1000 HeavyDuty op de schouders en rug. De Singi Down Jacket is een goede keuze voor minder intensieve activiteiten op hele koude winterdagen. De Singi Down Jacket bevat verder veel opbergruimte in de vorm van twee grote borstzakken met rits, twee klepzakken, plus een binnenzak en meshzakken.
fjallraven-kleding voor de winter
Foto: Daniel Blom/Fjällräven via Image PR

Warme tussenlagen

Een tussenlaag is de kledinglaag tussen de basislaag (het dichtst op je lichaam) en de isolatielaag of shell-laag (ook wel buitenlaag genoemd). Het kan een trui, fleecejack, top met lange mouwen, hoodie of dun donsjack zijn, afhankelijk van de omstandigheden en de activiteit. Op een normale trektocht verandert je lichaamstemperatuur regelmatig, dus is het een goed idee om meerdere tussenlagen te dragen als onderdeel van het laagjessysteem, vooral in de winter. Op die manier kun je onderweg je lichaamstemperatuur reguleren. De tussenlagen van Fjällräven zijn niet alleen functioneel een klasse apart, ze worden ook op duurzame wijze geproduceerd met materialen van de hoogste kwaliteit. De wol in een Fjällräven-trui is bijvoorbeeld traceerbaar en afkomstig van regeneratieve landbouwbronnen (het milieu verrijken en helpen in plaats van het van haar grondstoffen beroven). Fjällrävens Happy Fleece Program zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk microvezels van fleecejacks vrijkomen, terwijl het dons in alle producten wordt geleverd met de befaamde Down Promise, die traceerbaarheid en kwaliteit garandeert.

fjallraven-kleding voor de winter
Foto: Daniel Blom/Fjällräven via Image PR
  • De Vardag Pile Fleece is een warm en comfortabel vest, uitgevoerd in een tweelaagse teddy fleece van gerecycled polyester. De Vardag Pile Fleece is uitstekend geschikt als robuuste warme tussenlaag op koude winterdagen of als een tussenjas op mildere dagen.
  • De Övik Knit Roller Neck is een nieuwe uitvoering van de populaire Övik Knit Sweater. Hij is voorzien van een col en jacquardgebreid van zachte, ethisch geproduceerde wol. Een klassiek kledingstuk met een Scandinavisch breipatroon dat ook nog eens uitstekende regulerende functionaliteit biedt, dankzij de eigenschappen van de wol. De Övik Knit Roller Neck kan dienen als isolerende tussenlaag onder een shell jas of gecombineerd worden met een bodywarmer op warmere dagen. De trui bevat verder details als een geribbelde rand aan de boorden en zoom en verstevigde ellebogen.
fjallraven-kleding voor de winter
Foto: Daniel Blom/Fjällräven via Image PR

Warme winterlegging

En je benen dan (voor zover die niet door je jas worden bedekt)? Hiervoor heeft Fjällräven de Abisko Värm Trekking Tights.

Toen Fjällräven in 2017 de outdoor community voor het eerst liet kennismaken met de trekkinglegging, was de eerste reactie er een van twijfel. Een legging? Voor trekking? Serieus? Maar Fjällräven bleek het niet als enige een goed idee te vinden: de trekking community was er dol op en tegenwoordig worden de leggings van Fjällräven gedragen door natuurliefhebbers over de hele wereld. Het ontwerpteam, dat uitsluitend uit vrouwen bestaat, wilde een echt comfortabele legging ontwerpen en hield daarbij rekening met verschillende lichaamstypen en -vormen. Het resultaat is een serie functionele en uiterst comfortabele leggings waarin je kunt genieten van de adembenemende ervaring van de natuur. Zelf gebruik ik met veel plezier mijn Abisko Trail Tights en ook deze zijn weer lekker compact mee te nemen.

Nu is er ook de Abisko Värm Trekking Tights voor de koudere maanden. Deze technische trekkinglegging voor dagtochten in de herfst of winter heeft de volgende kenmerken:

• Dubbelgebreid slijtvast stretchmateriaal van gerecycled polyester/elastaan met een geborstelde binnenkant voor extra warmte.
• Windbestendige panelen van gerecycled polyester/elastaan, met een wind- en waterdicht PU-membraan en geborstelde binnenkant.
• Winddichte panelen op de voor- en zijkant van de dijen voor extra bescherming.
• Uiterst elastische Cordura-verstevigingen op de knieën met een waterafstotende afwerking voor extra bescherming.
• Comfortabele, hoge tailleband die kan worden versteld met een trekkoord aan de binnenkant.
• Stevige klepzakken op de pijpen.
• Laag uitgesneden zomen voor een comfortabele combinatie met sokken en wandelschoenen.
• Reflecterende details aan de voor-, zij- en achterkant voor zichtbaarheid bij weinig licht.
• Inzetstuk bij het kruis en low-profile flatlock naden die het risico van schuren minimaliseren.

fjallraven-kleding voor de winter
Foto: Daniel Blom/Fjällräven via Image PR

Het lijkt me zeker fijn om ook in de winter een wandellegging te kunnen dragen!

Hebben jullie de Scandinavische agenda die ik heb gemaakt al gezien?

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.