wandellegging Fjallraven

Wandellegging van Fjällräven: mijn ervaring met de Abisko Trail Tights

Een legging dragen tijdens het sporten vind ik superfijn. Die beweegt aan alle kanten soepel mee, ritselt niet, fladdert niet om je benen heen, ventileert goed… Daarom draag ik altijd een legging als ik naar de sportschool ga, ga hardlopen of aan yoga doe. Maar tijdens de sport die ik het vaakst beoefen, namelijk wandelen, durfde ik tot voor kort geen legging te dragen. “Leggings are not pants!” had ik ooit eens ergens gelezen en dat had ik in mijn oren geknoopt. Blijkbaar was het ‘not done’ om me onder de mensen te begeven met een legging aan in plaats van een broek. Zeker niet als je niet de billen van een fitgirl hebt – en die heb ik niet. Toch dacht ik laatst: bekijk het maar! Ik ga het gewoon proberen en dan zie ik wel hoe het me bevalt. En na een paar keer wandelen in de Abisko Trail Tights (van het Zweedse merk Fjällräven) ben ik helemaal om. Wandelen in een legging is superfijn en met zo’n mooie wandellegging vind ik dat het ook prima kan. Wie mijn billen niet wil zien, moet maar de andere kant op kijken 🙂

Wat is er zo fijn aan deze wandellegging van Fjällräven?

Wat ik al vermoedde, bleek ook echt waar te zijn. Ik vind wandelen in en wandellegging heel comfortabel. Deze Abisko Trail-wandellegging zit in ieder geval heel lekker. Zo lekker zelfs, dat ik hem ook zo zou aantrekken voor een luie zondag op de bank!

Maar de eerste keer dat ik hem droeg, was tijdens een wandeling op een zondagochtend die mistig en frisjes begon en zonnig en warm eindigde. De perfecte testomstandigheden dus voor wandelen met een wandellegging bij verschillende temperaturen.

wandellegging Fjallraven
Op pad in natuurgebied het Witte Veen

Pasvorm van de wandellegging

Het eerste dat opvalt, is de pasvorm. Ik heb vrij lange benen, maar de pijpen van de legging zijn ruimschoots lang genoeg. Geen koude kier tussen mijn sokken en de legging dus – en dat is bij andere leggings wel eens anders.

Zodra ik begin te lopen, valt het meteen op: geen geritsel van mijn broekspijpen die bij elke stap langs elkaar heen gaan en niet meer af en toe moeten bukken omdat de zoom van mijn broekspijp niet lekker om de bovenkant van mijn (hoge) wandelschoenen zit. De Abisko Trail Tights sluiten fijn aan om mijn benen en blijven de hele wandeling op hun plek.

Topper: de tailleband

Ook als je even op een bankje gaat zitten voor een pauze, of moet bukken om je veters te strikken, blijft de legging op z’n plek. Dat komt door de brede en flexibele tailleband boven aan de legging. Die is zo lekker breed en zacht, dat hij me een beetje deed denken aan de rekbare, hoge taille van zwangerschapsbroeken die zo lekker zaten dat ik er na de geboorte eigenlijk geen afstand van wilde doen.

Bij leggings die een vrij stugge en smalle elastieken band bovenaan hebben, gebeurt het me nog wel eens dat de band ‘omklapt’ als ik buk. Als ik dan weer rechtop ga staan, ‘klapt’ hij weer terug, of hij blijft gekanteld staan waardoor ik hem zelf weer goed moet doen. De tailleband van de Abisko Trail Tights is breed en flexibel, waardoor dit niet gebeurt. Hij blijft perfect op zijn plek en zorgt dat de legging altijd blijft aansluiten op je lichaam, ook als je bukt. Ook zorgt hij er perfect voor dat de wandellegging niet afzakt. Het trekkoord dat erin zit heb ik dan ook nog niet nodig gehad. Gelukkig maar, want het trekkoord mist een manier om hem vast te zetten als je hem strakker zou willen trekken. Ik had iets van een koordstopper verwacht, maar ik denk dat je er gewoon een knoop in moet leggen. Maar dat was dus niet nodig.

wandellegging Fjallraven

Het materiaal van de wandellegging

Even technisch nu. De Abisko Trail-wandellegging is gemaakt van stretchstof die in vier richtingen rekbaar is, zodat je optimale bewegingsvrijheid hebt. Hij is vooral bedoeld voor warmere dagen en voor extra ventilatie is in de taille, het kruis en aan de achterkant een lichtere stof gebruikt. De stukken die het meest te verduren krijgen, zoals de knieën en billen, hebben een keramische print voor extra versterking. Maar dat is veel minder opvallend gedaan dan je vaak bij outdoorbroeken ziet. Het viel me eigenlijk pas op toen ik met mijn hand eroverheen ging. De keramische print voelt (aan de buitenkant) wat ruwer aan.

wandellegging Fjallraven
De zwarte stof is extra ventilerend, het stuk onder de naad boven de knie is extra slijtvast

Een legging met zakken

Wat ik wel eens mis aan leggings, zijn zakken. Dat is bij deze wandellegging opgelost. Op elk been is een zak aanwezig: op het linkerbeen een zak met een rits (wel een beetje een ielig touwtje om hem aan open en dicht te trekken) en op het rechterbeen een zak die wordt afgesloten met een overslag. Die zak vind ik echt superhandig en gebruik ik om mijn telefoon in te doen. Die haal ik onderweg nogal vaak tevoorschijn om foto’s te maken en op deze manier hoef ik daarvoor niet steeds een sluiting open en dicht te doen en kan het ook makkelijk met één hand.

Je zou het bijna niet merken, maar achter in de tailleband zit nog een klein zakje, bijvoorbeeld voor je huissleutel of wat kleingeld/een betaalpas.

wandellegging Fjallraven

Voor lente en herfst

Toen ik voor het eerst ging wandelen in de Abisko Trail Tights was het begin maart. De ochtend begon fris en dat voelde ik wel een beetje door de legging heen. Maar ik krijg het altijd snel warm van wandelen, dus echt koud heb ik het niet gehad. En toen de zon eenmaal doorkwam, was de legging qua warmte helemaal perfect. Hij lijkt me dan ook heel geschikt om mee te wandelen in het voor- en najaar – en voor koele zomerdagen. Op warme zomerdagen draag ik graag wandelrokjes en bij echt koud weer denk ik dat deze wandellegging een beetje aan de dunne kant is. Het zou dus best eens kunnen dat ik voor komende winter op zoek ga naar een warme wandellegging voor de winter, zoals de Abisko Trekking Tights.

wandellegging Fjallraven

Het oog wil ook wat

Hoewel ik de functionaliteit van wandelkleding het belangrijkste vind, wil het oog natuurlijk ook wat. Ik vind dat deze wandellegging van Fjällräven er mooi uitziet, mede omdat de verstevigde stukken op knieën en billen dezelfde kleur hebben als de aansluitende stof. En natuurlijk ontbreken het Zweedse vlaggetje en het vosje niet!

Zelf heb ik gekozen voor de kleur Dark Navy. Ik vind die ook mooi passen bij mijn Abisko Trail Fleece, die ik ook draag op de foto’s. De wandellegging is ook verkrijgbaar in zwart, grijs en ‘dark garnet’ (bordeauxrood). Op de website van Fjällräven kun je alle kleuren goed vergelijken. Voor de actuele verkoopprijzen kun je ook even kijken bij Bever of bol.com.

Voor mij voortaan een wandellegging

Ik ben dus om en zal in de toekomst denk ik eerder een wandellegging kopen dan een wandelbroek. Als we weer kunnen reizen, zie ik nog een extra voordeel: een wandellegging neemt minder ruimte in en weegt minder in je bagage.

Ik kreeg deze wandellegging van Fjällräven om uit te proberen en op Scandinavisch Leven te delen wat ik ervan vond.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Eén reactie

  1. Ik zie dat ze er ook voor heren zijn.
    Wel is het heren assortiment (nogal) beperkt tot 1 (bij Fjällräven).
    Zou fijn zijn als er iets meer varianten zouden komen.

    Heb er nog niemand mee zien lopen, en waarom als ik jouw artikel lees is het gewoonweg beter dan al die outdoor broeken / afritsbroeken die je constant hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.