Fjallraven Ovik Knit Roll Neck trui

Fjällräven Övik Knit Roller Neck: Scandinavische trui met col

Mijn eerste Scandinavische trui was een Övik-trui van Fjällräven – deze Övik Knit Sweater om precies te zijn. En wat heb ik die trui veel gedragen sinds ik hem heb! De laatste jaren ben ik er steeds gekker op geworden om, als het even kan, zonder jas te gaan wandelen. Ook in de winter kan dat prima, als je tenminste een lekkere warme trui aantrekt (eventueel met een thermoshirt eronder). Zelfs bij een beetje miezer heb je aan een wollen trui genoeg, want wol heeft de bijzonder eigenschap om veel vocht te kunnen opnemen zonder nat aan te gaan voelen. Mijn Övik-trui houdt me dus al jaren onder veel weersomstandigheden warm en droog. Maar voor extra koude dagen heb ik nu ook een Scandinavische trui met een warme col: de Övik Knit Roller Neck van Fjällräven.

Kleuren en patroon

Het eerste dat me aantrok in deze trui, was toch wel het klassieke Scandinavische patroon in een ring rond de hals en schouders, en de kleurencombinatie waarin dit patroon is uitgevoerd. Ik heb deze trui in de kleurencombinatie Navy/Dark navy. Andere kleurcombinaties zijn Desert Brown/Autumn Leaf en Chalk White/Patina Green. Hier kun je de kleuren bekijken op de website van Fjällräven. Grappig verschil: in mijn versie vallen de verstevigde stukken op de ellebogen bijna niet op, terwijl ze in de andere kleurcombinaties juist mooi contrasteren.

Fjällräven verkoopt de Övik Knit Roller Neck in de maten XXS tot en met XL. Ter referentie: ik ben 1.,76 m en ik draag hier maat L.

Fjallraven Ovik Knit Roll Neck trui

Extra warm dankzij de col

Zoals ik al eerder vertelde, ben ik inmiddels echt fan geworden van wol, terwijl ik dat vroeger altijd associeerde met kriebelen. Bij deze versie met de col vroeg ik het me weer even af: zou dat echt niet gaan kriebelen aan mijn hals, zeker als ik het een beetje warm kreeg? Ik besloot het maar gewoon te proberen. En heel eerlijk: bij het aantrekken van de trui dacht ik even dat ik er wel last van zou hebben. Maar dat gevoel zakte heel snel weg en ik heb er de hele wandeling geen enkele last meer van gehad.

Toen ik het met iemand anders had over het al dan niet kriebelen van wollen truien, kreeg ik trouwens nog een interessante tip. Mocht je een wollen trui toch een keer vinden kriebelen, leg hem dan een nachtje in de vriezer. Dat schijnt echt te helpen – al weet ik niet precies waarom. Zelf heb ik het ook nog steeds niet uitgeprobeerd, omdat dat dus niet nodig was.

Fjallraven Ovik Knit Roll Neck trui

Alleen handwas

Als ik dan toch een nadeel zou moeten noemen van zo’n mooie Scandinavische trui van wol, dan is het wel dat je hem niet in de wasmachine moet doen – laat staan in de droger. Ik heb één keer de fout gemaakt om een wollen vest in de wasmachine te doen. Ik dacht dat dat op een lage temperatuur toch wel zou moeten kunnen. Helaas… Het vest kwam eruit in een kindermaatje. Dat zal me niet nog een keer overkomen. Onze wasmachine heeft ook wel een speciaal wolprogramma, maar ook daar ben ik terughoudend mee. Fjällräven geeft trouwens in de productomschrijving ook aan dat je deze trui alleen op de hand moet wassen.

Daar staat tegenover dat je wollen truien ook bijna nooit hoeft te wassen. Een van de mooie eigenschappen van wol is (behalve de uitstekende regulatie van temperatuur en vocht) dat het geen geurtjes vasthoudt. Wil je je wollen trui toch een keer een opfrisbeurt geven, dan kun je hem een tijdje buiten hangen, liefst nog als het mist. In de sneeuw leggen schijnt helemaal goed te zijn. Maar ja, sneeuw hebben we helaas niet zo vaak in Nederland. Hier vind je meer onderhoudstips voor wollen kleding.

Fjallraven Ovik Knit Roll Neck trui

Wol als duurzame keuze

Als het op de juiste manier wordt geproduceerd, is wol ook een duurzame keuze. De wol voor deze Övik Knit Roller Neck is ethisch geproduceerd. De gebruikte wol is traceerbaar, Mulesing-vrij, biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar. Fjällräven maakt zelf ook kledingstukken en tassen van gerecyclede wol: je herkent ze aan de aanduiding Re-wool. Zelf heb ik deze Re-wool houthakkersblouse.

Fjallraven Ovik Knit Roll Neck trui
Fjallraven Ovik Knit Roll Neck trui

Övik Knit Roller Neck als tussenlaag

Oh ja, en is het toch echt te koud om deze trui – ondanks de col – zonder jas te dragen? Dan kun je hem natuurlijk ook prima gebruiken als tussenlaag onder een jas of bodywarmer. Ik neem hem zeker mee als ik binnenkort op wintersport ga in Zweden. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij me ook dan heerlijk warm zal houden.

Je vindt een uitgebreide collectie Fjällräven-producten bij Bever. Maar je kunt ook even bij bol.com kijken, want daar zijn ook veel Fjällräven-artikelen te vinden.

Meer Scandinavische truien zien? Hier vertel ik je welke Scandinavische truien ik nog meer graag draag.

Ik kreeg deze trui om erover te kunnen schrijven op Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.