gerecyclede wol Fjallraven

Nieuw: de Fjällräven Kånken re-wool van gerecyclede wol

Misschien kun je je nog herinneren dat ik een tijdje geleden iets schreef over de re-wool-collectie van Fjällräven. Zelf heb ik een lekker warm shirt uit de re-wool-collectie, die wordt gemaakt van gerecyclede wol. Wat ik nog niet heb (maar wat wel hoog op mijn verlanglijstje staat) is een Kånken-rugzak – ik zou bijna zeggen hét gezicht van Fjällräven dat je echt overal tegenkomt. En die Kånken-rugzak komt er nu ook in een re-wool-versie. Dat vind ik goed nieuws.

Niet alleen basislagen en truien

Als je aan wol denkt, denk je qua outdoorproducten misschien toch vooral aan lekkere warme basislagen en truien. En dat klopt ook wel. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze mooie Scandinavische truien. Wol is nu eenmaal een geweldig isolatiemateriaal.

gerecyclede wol Fjallraven
Rechtsboven de Greenland Re-Wool Pattern Knit W – Foto met dank aan Fjällräven

Maar wol – gerecycled of niet – is meer dan dat. Ik heb zelf bijvoorbeeld een heel lekker zitmatje van wol (gemaakt door Ivanhoe of Sweden), om op te pauzeren tijdens een wandeling. Fjällräven gebruikt wol inmiddels ook als voering in jassen, en voor een voorgevormde rugplaat van een rugzak. En waarom zou je er geen rugzakken van maken?

In plaats van alleen kijken naar de functionaliteit en daar een materiaal bij zoeken, kun je ook uitgaan van het ruwe materiaal en bedenken hoe je dat allemaal zou kunnen toepassen. Dat gebeurt nu steeds vaker.

De Kånken Re-Wool

Daarom is er nu dus ook de Kånken Re-Wool. Deze een wolmix die bestaat uit 80% gerecyclede wol en 20% gerecycled nylon. Dit weefseltype, dat Melton heet, is duurzaam en weerbestendig. De wolmix is versterkt met vlakken van duurzaam G-1000.

Het oppervlak van de tas is glad en viltachtig, waardoor deze Kånken echt een eigen uitstraling heeft. De Kånken Re-Wool is verkrijgbaar in lichtgrijs, marineblauw of een rood-zwarte houthakkersruit. En natuurlijk ontbreekt het ronde logo met de Fjällräven-vos niet.

gerecyclede wol Fjallraven
Foto met dank aan Fjällräven

Hoe werkt gerecyclede wol?

Maar hoe werkt gerecyclede wol dan precies? Gerecyclede wol bestaat vooral uit pre-consumer resten: wol die overblijft bij de productie. Die wol wordt op kleur gesorteerd, versnipperd en opnieuw gesponnen. Voor de stevigheid worden de Re-Wool-stoffen opnieuw gewoven met 20% gerecyclede nylon.

Omdat er op kleur wordt gesorteerd, hoeft de wol niet opnieuw te worden gekleurd en dat scheelt water, energie en chemicaliën. Bovendien wordt er minder materiaal weggegooid.

Inmiddels gebruikt Fjällräven al zoveel gerecyclede wol, dat de Textile Exchange het merk heeft aangemerkt als een van de top 10 merken wat betreft het gebruik van gerecyclede wol naar volume.

Meer duurzame wol

Maar duurzame wol houdt niet op bij het recyclen van wolresten. Fjällräven doet meer en betrekt hier de hele leveranciersketen bij. Er wordt ook steeds meer wol teruggewonnen (waaronder wol die overblijft in de vleesindustrie). Fjällräven wil de markt voor dit soort wol stimuleren in landen waar nog steeds wol wordt weggegooid. Ook wordt ervoor gezorgd dat de wol traceerbaar is. Want alleen als je precies weet waar wol vandaan komt, kun je instaan voor de duurzaamheid ervan voor mens, dier en milieu.

gerecyclede wol Fjallraven
Foto met dank aan Fjällräven

Regeneratieve landbouw

Zo ontstaat als het goed is op steeds meer plekken een proces van regeneratieve landbouw, waarbij bodem, planten en dieren samenwerken:

  • In gezonde bodem groeien voedzame planten.
  • Dieren eten de planten en vertrappen wat overblijft. Daarna gaan ze naar een ander weiland om hetzelfde te doen.
  • Microben in de bodem breken het plantaardige materiaal af en samen met de achterbleven uitwerpselen van de dieren ontstaat zo een natuurlijke bemesting die zorgt voor nieuwe begroeiing.

Fjällräven wil boerderijen die op deze manier bijdragen aan dierenwelzijn en verantwoordelijk landbeheer stimuleren. Het merk werkt daarom samen met ZQ Wool bij het selecteren van leveranciers van fijne merinowol, Zweedse herwonnen wol en ruwe wol. Daarnaast werkt Fjällräven samen met de Zweedse boerderij Brattlansgården voor kwaliteitswol én als leerschool op het gebied van holistisch landbeheer.

De soorten wol van Fjällräven

Zo kun je bij Fjällräven de volgende soorten wol tegenkomen:

  • Re-Wool: wol die voor en na de consument wordt gesorteerd, versnipperd en gerecycled tot nieuwe garens.
  • Recovered Wool: zorgvuldig geselecteerde overtollige wol uit Gotland.
  • ZQ Wool: gecertificeerde en gecontroleerde wol, traceerbaar tot op boerderijniveau.
  • Brattlands Wool: wol van de Zweedse holistische boerderij Brattlandsgarden.

En zo weet je dus precies waar de wol in jouw product vandaan komt en hoe je daarmee bijdraagt aan een diervriendelijkere en duurzamere wereld.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.