ivanhoe of sweden stof

De mooie en functionele wol van Ivanhoe of Sweden

Als kind was ik voor van alles allergisch – en al helemaal voor wol. Ik hoefde er bij wijze van spreken maar naar te kijken en ik zat al onder de rode vlekken. Als gevolg daarvan ben ik ook op latere leeftijd nooit wol gaan dragen. Ik dacht dat het gewoon niets voor mij was. Maar na mijn bezoek aan Ivanhoe of Sweden is daar verandering in gekomen. Ik ben gek op mijn nieuwe wollen vest van Ivanhoe en weet nu hoeveel voordelen wol heeft. Bovendien is het leuk om, als ik dat vest aantrek, terug te denken aan mijn bezoek aan dit familiebedrijf uit Gällstad.

Tip: kijk als je op zoek bent naar Scandinavische kleding of accessoires zeker even op de website van Afound. Daar vind je altijd hoge kortingen op merken als H&M, H&M Home, & Other Stories, ARKET, Monki, Weekday en COS. Zo bespaar je tot wel 70% op kleding, accessoires en schoenen. Ik heb er al een paar keer heel voordelig mooie Scandinavische kleding op de kop weten te tikken.

organic basics ondergoed
Mijn heerlijke wollen vest van Ivanhoe of Sweden

Anders, Anna en hun opa

Ik werd bij Ivanhoe of Sweden in Gällstad hartelijk ontvangen door Anders Göthhagen. Hij en zijn zussen Anna en Karin runnen het bedrijf. Het was hun opa Martin die in 1946 dit familiebedrijf opzette, toen nog samen met drie vrienden en onder de naam Gällstads Ylle. De grondleggers van Ivanhoe hadden hun eigen schapen en maakten daarvan wollen dameskleding.

Er was in die tijd een ware ’textielboom’ gaande. Vlak bij Ivanhoe startte startte Gunnar Segerqvist in 1947 bijvoorbeeld sokken- en mutsenbedrijf Seger. Dat het juist textielbedrijven waren die in dit deel van Zweden ontstonden, heeft te maken met de luchtvochtigheid. Bij een te droge lucht breken garen snel, maar een te vochtige lucht is ook niet gunstig. In en om Gällstad is de luchtvochtigheid ideaal.

Nu runt Anders het bedrijf dus met zijn twee zussen. Anna is verantwoordelijk voor de ontwerpen en liet me enthousiast zien hoe ze van losse panden zo’n heerlijk vest in elkaar puzzelt. Daarbij houdt ze er rekening mee dat veel klanten van Ivanhoe echte outdoor-liefhebbers zijn. De kleding moet dus niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. Zo worden de naden niet boven op de schouder geplaatst, maar iets erachter of ervoor, zodat de banden van je rugzak er niet op drukken.

Bouwen op de geschiedenis van Ivanhoe

Bij het perfectioneren van haar ontwerpen maakt Anna dankbaar gebruik van de feedback die ze van klanten krijgt. De lijntjes zijn kort: de winkel van Ivanhoe staat vlak bij de fabriek. Natuurlijk is ook de kennis van wol en breien die van generatie op generatie is doorgegeven binnen het familiebedrijf een grote kracht.

Een andere manier waarop Ivanhoe of Zweden kracht put uit de geschiedenis van het bedrijf, zijn de  langetermijnrelaties met zowel klanten als leveranciers. Nu duurzaam en natuurlijk ‘in’ is en meer kledingproducenten overstappen op verantwoord geproduceerde wol, staat Ivanhoe dankzij die langetermijnrelaties boven aan de klantenlijst van leveranciers. Zo vist het bedrijf niet achter het net als de vraag naar goede wol groter is dan het aanbod.

Wollen kleding van Ivanhoe of Sweden

De voordelen van wol

Het is duidelijk dat de liefde van Anders en Anna voor wol diep zit. Het is alsof ze gaan stralen als ze erover vertellen:

  • Wol is een 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar product
  • Er is veel minder water en energie nodig voor de productie van wollen kleding in vergelijking met bijvoorbeeld katoen
  • Wol is een ademend materiaal en elastischer dan synthetische vezels
  • Het houdt je warm als het koud is (zelfs als het nat is!) en voert warmte en zweet af van het lichaam als je het warm hebt (ik had hier geen idee van, maar er worden zelfs hoesjes voor bierflesjes van wol gemaakt om ze koel te houden)
  • Wol is kleurvast
  • Dankzij de zelfreinigende werking van wol houdt het nare luchtjes niet vast. De beste manier om wollen kleding te ‘wassen’ is volgens Anna door deze een nacht buiten te hangen in vochtige lucht – meer is niet nodig.

Een kijkje in de fabriek

Ik heb geluk: ik mag met Anders en Anna een kijkje nemen in de fabriek. Hier zie ik de machines die lappen wol van twintig meter lang breien – effen of met een patroon. Voor één trui is zo’n zeven kilometer garen nodig.

Wollen kleding van Ivanhoe of Sweden

Er is een speciale technicus die de ontwerpen van Anna op de computer omzet in de programmering voor de machines.

Wollen kleding van Ivanhoe of Sweden

Een kledingstuk wordt altijd uit dezelfde lap gemaakt. Bovendien moet die lap altijd eerst een tijd lang rusten voordat je erin gaat knippen en de verschillende panden aan elkaar gaat naaien. Als ‘finishing touch’ wordt aan de linkerkant van elk kledingstuk (in de naad of onderaan) een Zweeds vlaggetje bevestigd. Dat vind ik als fan van Zweden toch wel erg leuk!

Producten van Ivanhoe bestellen vanuit Nederland kan hier

Ook kan er nog borduursel worden aangebracht, zoals op deze rok.

Wollen kleding van Ivanhoe of Sweden

Om zo weinig mogelijk materiaal te verspillen, maakt Anna van de restjes die bij het knippen van de panden overblijven lappendekens en andere interieurontwerpen.

Wollen kleding van Ivanhoe of Sweden

De fabriek van Ivanhoe of Sweden is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt wel even binnen kijken door middel van deze video:

Ik bezocht Ivanhoe of Sweden op uitnodiging van de Scandinavian Outdoor Group.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.