muts van seger uit zweden

Achter de schermen bij de sokken en mutsen van het Zweedse merk Seger

Tijdens mijn reis langs verschillende Zweedse outdoormerken in West-Zweden stopte ik onder andere in Gällstad. Hier begon de 16-jarige Gunnar Segerqvist in 1947 zijn eigen bedrijf in sokken: Gunnar Segerqvist Hemstickeri. Later zou het kortweg Seger gaan heten, waarbij het mooi meegenomen is dat seger overwinning betekent. Vandaar dus de V van victory op de producten van dit Zweedse outdoormerk.

Sokken en mutsen bij Seger in Zweden

Hoe het begon

Gunnar Segerkvist begon met een heel kleinschalige productie, vlak bij de plek waar nu nog steeds de sokken en mutsen van Seger worden gemaakt. In de West-Zweedse bossen tussen Göteborg en Linköping bediende hij in de oude houtschuur van zijn ouders eigenhandig zijn breimachine. Als hij er genoeg had gemaakt, ging hij op de fiets van zijn opa de West-Zweedse boerderijen langs om zijn sokken te verkopen.

Toen hij eenmaal wat geld had verdiend, kocht hij voor 4800 Zweedse kronen een Renault stationwagon, waarmee hij richting Skaraborg, Värmland, Dalarna en Småland reed. De fiets ging ook mee, voor klanten die niet aan de weg woonden.

Zo werd zijn bereik steeds groter en kon hij producten aan zijn collectie toevoegen. Naarmate hij noordelijker kwam, was er bijvoorbeeld meer behoefte aan skisokken en mutsen. Voor het zomerseizoen ging hij voetbalsokken maken. En zo groeide Segerqvist, oftewel Seger, steeds verder. De verkoop verplaatste zich van huis-aan-huis naar afgehuurde openbare gebouwen en er werden inmiddels ook bestellingen opgestuurd. In 1963 kwam er een echte fabriek met moderne machines. Deze werd in 1970 alweer uitgebreid en in 1985/1986 heropgebouwd na een grote brand. Het is deze fabriek waar tegenwoordig nog steeds zo’n 80 mensen werken voor Seger.

Sokken en mutsen bij Seger in Zweden

Voeten zijn ingewikkeld genoeg

Er is een periode geweest dat Seger ook shirts maakte – en dat lukte ook prima. Toch keerde Seger terug naar zijn roots en richtte het zich weer op sokken. Voeten zijn namelijk al ingewikkeld genoeg: elke voet heeft zo zijn unieke vorm en is met al die kleine botjes een gecompliceerd lichaamsdeel. Voeg daaraan toe dat iedereen zijn of haar eigen manier van lopen heeft en het is best een prestatie om sokken te maken die daar allemaal rekening mee houden.

Nauw contact met sporters

Het goede resultaat dat Seger daarbij behaalt, is onder andere te danken aan het feit dat het bedrijf altijd nauwe banden heeft onderhouden met sporters. Die geven voortdurend feedback op de producten, zodat die steeds verder verbeterd kunnen worden. Zowel het Zweedse nationale voetbalelftal als de Olympische ploeg van Zweden hebben in het verleden sokken van Seger gedragen.

Sokken en mutsen bij Seger in Zweden

Ook heeft Seger een eigen lab om de sokken voortdurend te kunnen testen en verbeteren. En zo maakt Seger dus hardloopsokken waarin je geen blaren krijgt, compressiesokken, sokken voor skiërs en voetbalteams en ‘gewone’ sokken van Merinowol. Die laatste heb ik zelf mogen uitproberen.

Sokken en mutsen bij Seger in Zweden

Om eerlijk te zijn heb ik nooit zoveel aandacht besteed aan mijn sokken en had ik al helemaal nooit Merinowol gedragen. Maar ik moet toegeven: de sokken voelden echt heerlijk aan mijn voeten. Een beetje vergelijkbaar met het fijne gevoel als je een zachte, warme deken over je heen trekt. Ook had ik zo mijn twijfels bij de bewering dat wollen sokken geen geurtjes vasthouden – onmogelijk met mijn zweetvoeten, dacht ik. Maar ik moet mijn mening bijstellen: toen ik na een hele dag lopen mijn schoenen uittrok, voelde de sokken droog aan en stonken ze niet. Ik ga mijn aankoopbeleid voor sokken toch maar iets aanpassen, denk ik.

De human touch van Seger

Tijdens een bezoek aan de fabriek van Seger heb ik gefascineerd staan kijken naar de machines die de sokken maken en de lappen stof aanleveren waarvan later mutsen worden gemaakt.

Sokken en mutsen bij Seger in Zweden

Alleen het magazijn waar garen in allerlei kleurtjes klaarliggen was al mooi om te zien. 

Sokken en mutsen bij Seger in Zweden

Er waren ook speciale machines om bijvoorbeeld veters en pompons te maken. Onderstaande video geeft je een indruk van de fabriek van Seger.

Minstens net zo leuk was het om te zien dat alle producten van Seger door mensenhanden gaan voordat ze worden verstuurd. De mutsen worden met de hand genaaid en ook de eindcontrole en het verpakken gaat handmatig. Op de achtergrond staat een wasmachine te spinnen om te testen hoe de sokken zich na een of meerdere wasbeurten houden. Al met al deed deze plek ondanks alle technische kennis nog steeds erg knus aan. Een fijne herinnering elke keer als ik die sokken aantrek of een van mijn twee Seger-mutsen op doe 🙂

Je vindt de Seger-sokken in deze webshop

muts van seger uit zweden

Ik bezocht Seger op uitnodiging van de Scandinavian Outdoor Group.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.