serie Knutby

True crime in de Zweedse serie Knutby (The Congregation)

De Zweedse serie Knutby (The Congregation) is een indringende serie die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de dodelijke schietpartij in een religieuze gemeenschap in het dorpje Knutby, ten noorden van Stockholm.

Het verhaal van Knutby

De serie Knutby is gebaseerd op de gelijknamige roman van Jonas Bonnier. Die roman is dus weer gebaseerd op de waargebeurde dodelijke schietpartij in een klein Zweeds dorpje, begin jaren 2000 – en wat er allemaal voorafging aan deze schietpartij. ‘True crime’ dus.

We volgen in de serie Anna (Alba August), een jonge vrouw die op zoek is naar zichzelf en verhuist naar het kleine plaatsje Knutby op het Zweedse platteland om daar een nieuw leven op te bouwen. Terwijl Anna probeert haar draai te vinden in Knutby, raakt ze verwikkeld in een hechte religieuze gemeenschap.

De leden van die gemeenschap geloven (op basis van allerlei ‘voortekenen’) dat de wederkomst van Christus zal plaatsvinden in hun dorp en hij daar zijn bruid zal kiezen. Aan het hoofd van de religieuze gemeenschap staan twee charismatische predikanten: Sindre (Einar Bredefeldt uit o.a. Top Dog) en Eva (Aliette Opheim uit o.a. Thicker than water en Exit).

serie Knutby
Foto: Aril Wretblad via Lumiere/Media Tornado

De serie is geregisseerd door Goran Kapetanovic en geschreven door Fredrik Agetoft, Jonas Bonnier en Anna Platt. Behalve de al genoemde acteurs zie je ook Malin Persson (o.a. uit The Restaurant) terug als Irma, en Amy Deasismont (o.a. uit Gösta) als Lilian.

Waar is Knutby te zien?

De Zweedse serie Knutby bestaat uit zes afleveringen van 43 minuten en is verkrijgbaar op dvd.

Wist je dat je via NLZIET alle Nederlandse on-demand televisie (NPO, RTL, etc) kunt bekijken wanneer jij dat wilt? Hier kun je het 14 dagen gratis uitproberen.

Volgens Kijkwijzer is de serie geschikt voor kijkers vanaf 12 jaar. Hier kun je alvast de trailer bekijken:

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.