Zweedse serie The Restaurant (Vår tid är nu): meeslepend historisch familiedrama

Geschreven door Sandra van Bijsterveld

De Zweedse serie The Restaurant (Vår tid är nu) lijkt me echt iets om naar uit te kijken. Dit familiedrama bestaat in totaal uit 30 afleveringen, die zijn verdeeld over drie seizoenen. Alle seizoenen zijn te streamen op lumiereseries.com en verkrijgbaar op dvd. En kijk eens hoe mooi deze serie eruitziet:

Zweedse serie The Restaurant
Foto met dank aan The Publicity Company

Nieuwe wereld, nieuwe bedrijfsvoering?

De serie The Restaurant begint in 1945 en gaat over een van de populairste restaurants in Stockholm op dat moment: het restaurant van de familie Löwander genaamd Djurgårdskällaren. Middelste zoon Peter Löwander keert terug naar de Zweedse hoofdstad vanuit een vluchtelingenkamp waar hij tijdens de oorlog heeft gewerkt. Oudste zoon Gustaf heeft het restaurant in de oorlogsjaren overeind weten te houden – op elke manier die hij maar kon bedenken. Al gauw komt Peter erachter dat het restaurant van zijn familie op de rand van een faillissement staat. Heel Stockholm is in jubelstemming omdat het vrede is, maar er zal veel moeten veranderen wil de familie het hoofd boven water houden.

Jongste dochter Nina heeft daar wel ideeën over. Ze wil in de feestzaal van het restaurant een nachtclub openen, maar niet iedereen is het daarmee eens. Ze zal medewerking moeten krijgen van haar broer Gustaf (die alles het liefst bij het oude houdt), moeder Helga (die onder andere invloed uitoefent via chef-kok Stig ‘Stickan’ Backe) en directeur ‘Bellan’ Roos. Daarnaast wordt Nina’s aandacht afgeleid van haar plannen door haar gevoelens voor keukenhulp Calle.

Op de Zweedse Wikipedia-pagina over deze serie valt te lezen dat de serie The Restaurant grotendeels is gefilmd in Göteborg en deels in Jonsered. Het eerste seizoen (10 afleveringen van 60 minuten) loopt van 1945 tot 1950 en het tweede (opnieuw 10 afleveringen van een uur) van 1955 tot 1962.

Derde seizoen

Inmiddels is er ook een derde seizoen van The Restaurant. Dat speelt zich af van 1968 tot 1971, een periode vol politieke en maatschappelijke veranderingen. In mei 1968 staat Nina op het punt om samen met haar doortastende dochter Christina haar nieuwe nachtclub te openen. Van Gustaf krijgen ze alle medewerking, maar Peter en zijn vrouw Ester, die de nachtclub Royal runnen, voelen zich bedreigd door hun nieuwe concurrent. Maggan werkt hard aan haar politieke carrière en wordt daarbij aangemoedigd door haar vriendin Britt Gahn. Maar Maggans carrière en relatie met Britt Gahn staan op het spel wanneer haar oude liefde Lily weer opduikt.

The Restaurant is te streamen op lumiereseries.com en te vinden op bol.com.

Bekijk hier alvast de trailer van seizoen 1:

6 thoughts on “Zweedse serie The Restaurant (Vår tid är nu): meeslepend historisch familiedrama

 1. Etienne clement says:

  the restaurant zijn er boeken van? prachtige serie

   • Rob says:

    mocht je er achter komen of er boeken bestaan dan wil ik de boeken graag bestellen, is er sowieso een auteur te vinden van deze serie? dan kan ik zelf verder op onderzoek
    groeten
    Rob

 2. Wij volgen sinds kort deze prachtige serie. Sterke vertolking van alle acteurs en in een mooie omgeving, waar wij overigens zelf in 2018 een rondreis maakten. Daarbij bezochten wij zowel Goteborg als Stockholm. Als fans van Downton Abbey vinden wij hier alle elementen terug, die deze serie tot een must see maken. Geweldig gedaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *