Skogluft plantenmuur

Skogluft zorgt voor steeds meer groene kantoren en huizen

Een tijdje geleden schreef ik over het boek Skogluft (‘boslucht’) van de Noor Jørn Viumdal. Inmiddels is dit boek verkocht in meer dan 100 landen en vertaald in 11 talen. Viumdal deed uitgebreid onderzoek naar de voordelen van een groene woon- en werkomgeving en pleitte voor veel meer groen in ons leven – ook als we binnen zijn. Inmiddels hebben grote bedrijven zoals Coop en Google zijn advies opgevolgd en krijgen de binnenruimtes van woningen en kantoren op steeds meer plekken ter wereld een groener gezicht. En omdat steeds meer mensen de voordelen van Skogluft erkennen, zijn de plantenwanden waarmee je hele muren groen maakt op steeds meer plekken te verkrijgen. Goed nieuws als je het mij vraagt, want zelf weet ik in ieder geval zeker dat ik me beter voel als ik omgeven word door groen.

De voordelen van Skogluft

Maar de mensen van Skogluft gaan niet zomaar af op een ‘gevoel’. Oprichter Jørn Viumdal baseert zijn bevindingen niet alleen op ruim 30 jaar ervaring, Skogluft doet samen met de Norwegian University of Life Sciences en Vitenparken Ås University al meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van levende binnenplanten voor mensen. De resultaten van dat onderzoek zijn duidelijk: levende binnenplanten verhogen ons welzijn, verminderen stress en dragen bij aan het leervermogen van kinderen. En als je er even over nadenkt, is dat ook niet zo verbazingwekkend. We brengen in onze moderne samenleving nu eenmaal gemiddeld 90% van onze dagen binnen door, terwijl een gebrek aan planten en natuurlijk licht binnenshuis het risico op fysieke en mentale problemen met meer dan 60% verhoogt.

We zijn gezonder en gelukkiger wanneer we omringd zijn door planten en natuur, maar studies tonen aan dat we ongeveer 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Met ons wetenschappelijk bewezen concept willen we iedereen laten zien hoe je zelf een natuurrijke omgeving kunt creëren. De tijd is rijp voor onze groene boodschap.

Jørn Viumdal, mede-oprichter van Skogluft

Nog een voordeel: planten helpen om allergenen en schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen. In openbare ruimtes dragen levende binnenplanten bij aan het zuiveren van de lucht – en sinds de pandemie zijn we ons allemaal alleen maar bewuster geworden van het belang van een goede luchtkwaliteit.

Skogluft plantenmuur
Foto: Skogluft

Van Noorwegen naar Nederland

In Noorwegen zijn de plantenwanden van Skogluft een groot succes. Openbare instellingen en internationale bedrijven zoals supermarktketen Coop en Google Noorwegen kiezen voor de plantenmuren omdat ze het welzijn van hun werknemers belangrijk vinden. Die spelen immers een grote rol in het succesvol functioneren van die instellingen en bedrijven. Onderzoek toont aan dat bedrijven die het welzijn van hun werknemers voorop stellen tot wel 11% minder personeelsverloop, een twee keer zo grote werknemersbetrokkenheid, minder ziekteverzuim en een verhoging van de productiviteit kunnen realiseren, met als resultaat een grotere ROI. Bedrijven met een Skogluft-plantenmuur op kantoor zagen de productiviteit van werknemers met gemiddeld 15% toenemen, het ziekteverzuim met 50% dalen en werknemers gaven aan zich gezonder en gemotiveerder te voelen.

Als CEO van Google Norway begrijp ik heel goed hoe belangrijk het is om een stimulerende werkomgeving te hebben. Ik raad het Skogluft-systeem ten zeerste aan.

Jan Grønbech, CEO van Google Norway

Maar ook particulieren omarmen deze combinatie van natuur, wetenschap en gezondheid. Steeds meer Noren zijn ervan overtuigd dat de natuur binnenshuis halen onze levenskwaliteit verhoogt. En nu brengt HealthTech Skogluft de levende plantenmuren uit Noorwegen ook naar Nederland en andere landen. Zo hopen ze nog veel meer mensen weer dichter bij de natuur te brengen met als resultaat een betere mentale en fysieke gezondheid.

Skogluft Academy en app

Om dat doel dichterbij te brengen, is er nu ook de Skogluft Academy. Na voltooiing van dit programma, dat wereldwijd beschikbaar is, mogen deelnemers zich ‘Certified Skogluft Indoor Nature Consultants’ noemen.

De droom van Skogluft is om de binnenomgevingen waarin we leven en werken radicaal te veranderen naar een gemeenschap van doelgerichte en gedreven Indoor Nature Consultants en ambassadeurs over de hele wereld.

Kat Novotna, hoofd van Skogluft Academy

Daarnaast biedt Skogluft binnenkort ook een Skogluft-app aan. Deze in-house ontwikkelde Skogluft-app biedt door middel van sensortechnologie ondersteuning bij het verzorgen van de planten. De app geeft op basis van metingen advies over de juiste verlichting, voeding en het juiste vochtgehalte. Dat vind ik wel een fijn idee, want ik heb bepaald geen groene vingers en zo kunnen ook mensen zoals ik zo’n plantenmuur in leven houden (hoewel het installeren en onderhouden van de plantenwanden wel makkelijk schijnt te zijn). Daarnaast vormt de app een platform waar de wereldwijde Skogluft-gemeenschap elkaar kan vinden, zodat ze elkaar kunnen inspireren, met elkaar kunnen netwerken en kennis met elkaar kunnen uitwisselen.

Duurzaam geproduceerd

De Skogluft-plantenmuur wordt in Europa op een ethische, duurzame en circulaire manier geproduceerd. Omdat er lokaal wordt geproduceerd, is er ook relatief weinig vervoer nodig, wat de CO2-voetafdruk verder omlaag brengt. Daarnaast is de verpakking herbruikbaar en gemaakt van recyclebaar materiaal.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Meer weten over Skogluft?

De Noorse HealthTech scale-up Skogluft bestaat sinds 2019. Het hoofdkantoor staat in Oslo en onlangs is het bedrijf ook in Amsterdam neergestreken. Skogluft wil binnenruimtes over de hele wereld vergroenen en de vestiging in Nederland is de eerste stap op de Europese markt. Tegelijkertijd blijft Skogluft onderzoek doen en op basis daarvan innovatieve producten ontwikkelen, waaronder manieren voor indoor voedselproductie – iets dat in de toekomst wel eens heel belangrijk zou kunnen worden. Meer informatie vind je op de website van Skogluft.

We hebben het geluk dat we in een positie zijn om bij te kunnen dragen aan de menselijke gezondheid en mensen weer in contact te kunnen brengen met de natuur. Wat is een betere manier om dat te doen dan door samen te werken met planten?

Morten Kvam, CEO van Skogluft

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.