Jotex Nordic Fresh Air

Tips: zo creëer je een Scandinavisch gedekte tafel bij jou thuis

Als je houdt van een Scandinavisch interieur, wil je vast ook je tafel dekken in Scandinavische sferen. Maar hoe doe je dat? Waar begin je om uiteindelijk dat mooie totaalplaatje neer te zetten? Ik volgde laatst een masterclass ‘dining table setting’ van Lynn van de Vorst. Ze gebruikte daarvoor woonaccessoires van de Zweedse online woonwinkel Jotex en haar gedekte tafels zagen er echt prachtig uit. Gelukkig deelde ze tips om thuis ook een Scandinavisch gedekte tafel te creëren.

Over Lynn van de Vorst

Lynn van de Vorst weet alles van lekker eten en heeft net een eigen kookboek uitgebracht: Met Lynn de zomer in. Daarin staan 25 zomerse hapjes, bij-, voor- en hoofdgerechten, desserts en cocktails. Lynn weet precies hoe je een uitgebreide borrelplank, zonnige barbecue of feestelijk diner op tafel tovert.

Bij lekker eten hoort ook een mooi gedekte tafel. Lynn weet dan ook precies hoe je elke maaltijd zo mooi mogelijk kunt presenteren. Ik vond het echt handig om van haar tips te krijgen voor het dekken van een mooie tafel – ook voor een Scandinavische maaltijd.

Jotex Nordic Fresh Air
Kladdkaka smaakt nog lekkerder aan een Scandinavisch gedekte tafel

Tips vooraf

Dus, wil jij een Scandinavische maaltijd op tafel toveren en daarbij de tafel dekken in Scandinavische sferen? Dan helpen deze tips je op weg:

 • Het begint allemaal in de keuken: kijk naar wat er op het menu staat en bepaal op basis daarvan een thema. Scandinavisch bijvoorbeeld 🙂
 • Kies 4-5 kleuren die je wilt gaan gebruiken en zorg ervoor dat alles wat je op tafel zet in dat kleurenpalet past.
 • Wissel ook af in materialen.
 • Zet dan eerst grofweg op tafel wat je wilt gaan gebruiken – je hoeft het nog geen definitief plekje te geven. Kijk eerst of het allemaal bij elkaar past en of er een mooie balans ontstaat.
 • Denk niet alleen aan serviesgoed en bestek, maar ook aan vaasjes met takjes, kandelaars met kaarsen etc.
 • Een menukaart en naamkaartjes in dezelfde stijl zorgen voor een extra feestelijk tintje.
 • Denk ook buiten de tafel om en maak bijvoorbeeld een bijpassende playlist of dresscode.
 • Ga je alles een definitief plekje geven, hou het dan speels. Dat kun je bijvoorbeeld doen door altijd met oneven aantallen te werken (bijvoorbeeld bij het aantal bloemen dat je gebruikt). Drie dingen in een driehoekje bij elkaar zetten werkt vaak goed.
 • Zet ook alvast de schalen op tafel die je gaat gebruiken om het eten op/in te serveren. Zo voorkom je dat er van alles verschoven moet worden als je het eten opdient, en dat het te vol wordt op tafel.
 • Voorkom dat er te hoge dingen tussen de gasten staan. Je moet elkaar wel kunnen aankijken!
 • Gebruik ook geen geurkaarsen – iedereen moet meekrijgen hoe lekker het eten ruikt.
 • Dek ’s middags al de tafel voor het diner. Zo heb je er lekker de tijd voor, zonder dat je ook al druk bent met het eten of de gasten. Bovendien staat het alvast gezellig.

Aan de slag met je Scandinavische tafel

Goed, genoeg tips om aan de slag te gaan. Lynn gebruikte hiervoor servies, bestek en accessoires van Jotex. En wat zag het er mooi uit!

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Nordic Fresh Air

Deze door Lynn gedekte tafel was echt mijn favoriet.

Jotex Nordic Fresh Air

Hij is gedekt met spullen uit de collectie Nordic Fresh Air van Jotex. Wat ik hier mooi aan vind, is de combinatie van de strakke lijnen van het bestek, de glazen en de borden, en het rustieke van bijvoorbeeld het tafelkleed. Die combinatie van minimalistisch en natuurlijk zorgt voor een heel rustig en toch gezellig beeld. (De stoelen vind ik trouwens ook erg mooi!)

Jotex Nordic Fresh Air

Japandi

Hou je van Scandinavisch, maar hoeft het ook weer niet per se allemaal Scandinavisch te zijn wat de klok slaat? Dan word je misschien wel enthousiast van Japandi. Japandi is een combinatie van Japans en Scandi. Ook hier zie je eenvoud en organische vormen terug, maar door het zwart krijg je een heel ander sfeertje.

Jotex Japandi

Je ziet hier al wat meer ‘frutsels’ en ‘bling’ dan bij Nordic Fresh Air, maar het oogt nog steeds rustig.

Pink Pale

Nog meer tierelantijnen? Dan kun je altijd nog gaan voor tafel nummer 3: Pink Pale. Deze heeft volgens mij het minst een Scandinavische uitstraling, maar de kandelaars vond ik wel ‘vertrouwd’ ogen.

Jotex Pale Pink

Bij Jotex vind je in dezelfde drie stijlen nog meer meubels en woonaccessoires voor de rest van je woning. Welke tafel vind jij het mooist gedekt?

Meer over gezellig gedekte Scandinavische tafels lees je in deze blogpost over Scandi broodmandjes.

Graag wil ik Lynn en Jotex bedanken voor deze interessante masterclass en het laten uitproberen van Nordic Fresh Air.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.