Als je houdt van een Scandinavisch interieur, wil je vast ook je tafel dekken in Scandinavische sferen. Maar hoe doe je dat? Waar begin je om uiteindelijk dat mooie totaalplaatje neer te zetten? Ik volgde laatst een masterclass ‘dining table setting’ van Lynn van de Vorst. En gelukkig deelde ze tips om thuis ook een Scandinavisch gedekte tafel te creëren. Ik verklap ze hieronder.
- Heb je de gratis kalender met Scandinavische feestdagen al gedownload?
- Hier vind je nog meer gratis Scandinavische dingen en kortingsacties
- Bij deze Scandinavische woonwinkels kun je heel veel inspiratie opdoen (mooie foto’s!)
- Hier vind je Scandinavische woontrend
- En hier mijn favoriete Scandinavische designmerken
- Meer lezen? Bekijk dan ook deze boeken over Scandinavisch design
Tips vooraf
Dus, wil jij een Scandinavische maaltijd op tafel toveren en daarbij de tafel dekken in Scandinavische sferen? Dan helpen deze tips je op weg:
- Het begint allemaal in de keuken: kijk naar wat er op het menu staat en bepaal op basis daarvan een thema. Scandinavisch bijvoorbeeld 🙂
- Kies 4-5 kleuren die je wilt gaan gebruiken en zorg ervoor dat alles wat je op tafel zet in dat kleurenpalet past.
- Wissel ook af in materialen.
- Zet dan eerst grofweg op tafel wat je wilt gaan gebruiken – je hoeft het nog geen definitief plekje te geven. Kijk eerst of het allemaal bij elkaar past en of er een mooie balans ontstaat.
- Denk niet alleen aan serviesgoed en bestek, maar ook aan vaasjes met takjes, kandelaars met kaarsen etc.
- Een menukaart en naamkaartjes in dezelfde stijl zorgen voor een extra feestelijk tintje.
- Denk ook buiten de tafel om en maak bijvoorbeeld een bijpassende playlist of dresscode.
- Ga je alles een definitief plekje geven, hou het dan speels. Dat kun je bijvoorbeeld doen door altijd met oneven aantallen te werken (bijvoorbeeld bij het aantal bloemen dat je gebruikt). Drie dingen in een driehoekje bij elkaar zetten werkt vaak goed.
- Zet ook alvast de schalen op tafel die je gaat gebruiken om het eten op/in te serveren. Zo voorkom je dat er van alles verschoven moet worden als je het eten opdient, en dat het te vol wordt op tafel.
- Voorkom dat er te hoge dingen tussen de gasten staan. Je moet elkaar wel kunnen aankijken!
- Gebruik ook geen geurkaarsen – iedereen moet meekrijgen hoe lekker het eten ruikt.
- Dek ’s middags al de tafel voor het diner. Zo heb je er lekker de tijd voor, zonder dat je ook al druk bent met het eten of de gasten. Bovendien staat het alvast gezellig.
Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.
Aan de slag met je Scandinavische tafel
Goed, genoeg tips om aan de slag te gaan. Lynn gebruikte hiervoor servies, bestek en accessoires van de Zweedse online woonwinkel Jotex. En wat zag het er mooi uit!
Nordic Fresh Air
Deze door Lynn gedekte tafel was echt mijn favoriet.
Hij is gedekt met spullen uit de collectie Nordic Fresh Air van Jotex. Wat ik hier mooi aan vind, is de combinatie van de strakke lijnen van het bestek, de glazen en de borden, en het rustieke van bijvoorbeeld het tafelkleed. Die combinatie van minimalistisch en natuurlijk zorgt voor een heel rustig en toch gezellig beeld. (De stoelen vind ik trouwens ook erg mooi!)
Japandi
Hou je van Scandinavisch, maar hoeft het ook weer niet per se allemaal Scandinavisch te zijn wat de klok slaat? Dan word je misschien wel enthousiast van Japandi. Japandi is een combinatie van Japans en Scandi. Ook hier zie je eenvoud en organische vormen terug, maar door het zwart krijg je een heel ander sfeertje.
Je ziet hier al wat meer ‘frutsels’ en ‘bling’ dan bij Nordic Fresh Air, maar het oogt nog steeds rustig.
Pink Pale
Nog meer tierelantijnen? Dan kun je altijd nog gaan voor tafel nummer 3: Pink Pale. Deze heeft volgens mij het minst een Scandinavische uitstraling, maar de kandelaars vond ik wel ‘vertrouwd’ ogen.
Bij Jotex vind je in dezelfde drie stijlen nog meer meubels en woonaccessoires voor de rest van je woning. Welke tafel vind jij het mooist gedekt?
Scandinavische tafel dekken met ferm LIVING
Maar je tafel dekken op z’n Scandinavisch kan natuurlijk op nog veel meer manieren. Wat denk je bijvoorbeeld van de woonaccessoires van het Deense designmerk ferm LIVING?
- De Merge-onderzetter combineert de elementen water, aarde en vuur met elkaar. Hij is met de hand gemaakt in Italië, van klei uit de rivier de Po. De keramieken tegel heeft een gemarmerd oppervlak dat voor elk item uniek is. Handig om je tafel te beschermen tegen hete pannen, maar het staat ook nog eens erg sfeervol.
- De Verso-kan is een keramieken kan met een klassieke vorm en een sierlijk, oversized handvat. De kan is afgewerkt met een glanzend glazuur dat met de hand is aangebracht, zodat elke kan er weer net iets anders uitziet.
- Voor een feestelijk gedekte tafel in de lente of misschien zelfs voor pasen zijn deze glazen Casca-eieren erg mooi. De eieren zijn mondgeblazen en de monochrome stippen in het glas zijn daarom op geen twee eieren hetzelfde. Ze zijn 9 cm lang met een doorsnee van 6,5 cm en kosten € 25,-. De glazen eieren zijn er in de kleuren roos, paardenbloem, chocoladebruin en melkwit. Ideaal als je iets paasachtigs op tafel wilt zetten, maar dan wel in de sfeer van stijlvol minimalisme. En juist daardoor zijn deze eieren eigenlijk het hele jaar door mooi – zeker als de zon erop valt. Er zijn ook glazen en vazen van Casca.
Als je nog iets zoekt om de eieren in te leggen, zijn deze geglazuurde keramieken mandjes misschien een idee. Ze combineren traditioneel vlechtwerk met keramiekkunst. Ze zijn handgemaakt en je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken als broodmandje, fruitschaal of gewoon om je interieur mee op te sieren. De keramieken mandjes zijn er in de kleuren off-white, blauw en cashmere en ze zijn er in drie maten.
Je vindt het Deense design van ferm LIVING bij webwinkel Nordic Nest. Ze hebben een enorm assortiment en eigenlijk altijd wel interessante aanbiedingen. Ik ben zelf ook geabonneerd op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de aanbiedingen en acties.
Meer Scandinavische broodmandjes
Maar ik kwam de laatste tijd nog meer gezellige Scandinavische broodmandjes tegen.
Klassieke Stelton-broodmand
Ik begin met de klassieke Stelton-broodmand die in 2009 werd ontworpen door Klaus Rath. Sindsdien is het eenvoudige ontwerp in allerlei verschillende kleuren uitgebracht. Deze broodmand staat decoratief op tafel, ruim, maar neemt geen ruimte in beslag in de lade of kast. Bovendien helpt het zachte katoenen canvas om het brood knapperig te houden, want het laat het brood ademen, zodat het niet zacht of droog wordt. De broodmand is gemaakt van 100% OEKO-TEX-katoen, wat garandeert dat alle materialen vrij zijn van schadelijke stoffen. Hij kan makkelijk worden gewassen in de wasmachine (op maximaal 40 graden).
Hier zie je de broodmand samen met thermoskan EM77 – nog zo’n klassieker.
Emma van Stelton
Er is ook een Emma-broodmandje. De Emma-collectie is een populaire en bekroonde designklassieker van Stelton, die bekendstaat om zijn strakke lijnen en materiaalcombinaties met staal, steen en beukenhout. De designfilosofie die erachter zit, is een dikke knipoog naar de Deense designtraditie uit de jaren vijftig. De uitgebreide Emma-collectie omvat onder andere een waterkoker, een broodrooster, koffie- en theepotten, kopjes en borden. De handgreep van licht beukenhout, die je misschien wel kent uit de rest van de serie, komt terug in de handgreep van de broodmand. Hij vormt een mooi contrast met de gelakte stalen buitenkant. Tegelijkertijd combineert de warmte van het hout ook mooi met de binnenkant van zacht katoen. Je draagt de broodmand makkelijk aan het handvat van de keuken naar de tafel, waarna je het handvat naar beneden kunt klappen zodat iedereen makkelijk bij het brood kan. Er is ook een bijbehorende keukenrolhouder van beukenhout en geglazuurd steen in een lichtgrijze kleur die past bij de rest van de Emma serie.
De Emma-reeks is ontworpen door Sebastian Holmbäck (geboren in 1971 in Denemarken) en Ulrik Nordentoft (geboren in 1974 in Denemarken). Ze ontmoetten elkaar op de Deense Design School. De ontwerpfilosofie van HolmbäckNordentoft bestaat uit het creëren van tijdloos design dat emoties oproept en waarvan zin en doel tastbaar zijn. Het ontwerpduo richt zich vooral op esthetiek en produceert designs die mooi verouderen. HolmbäckNordentoft heeft voor Stelton talloze prachtige designs gemaakt, zoals Pure Black en de Emma-collectie, die diverse designprijzen hebben gewonnen.
Broodmand Luna
De nieuwe Luna-broodmand heeft een stijlvol en karaktervol design. Ook bij het ontwerpen van deze serie hebben de ontwerpers Halskov en Dalsgaard gespeeld met de interactie die ontstaat wanneer verschillende materialen worden gecombineerd. De uitsparingen in het mat gelakte roestvrij staal van de broodmand openen zich naar de zachtheid van het zandkleurige katoenen zakje. De 2 delen kunnen ook afzonderlijk van elkaar worden gebruikt, bijvoorbeeld als broodzakje en fruitschaal.
Er zijn ook bijpassende theelichtjes, waarbij de uitsparingen van de theelichthouders het mogelijk maken om de vlam direct te zien. De patronen die het brandende kaarsje afgeeft, creëren een speels licht.
Ontwerpers Hanne Dalsgaard en Christina Halskov zijn opgeleid aan de Royal Danish Academy of Fine Arts (afdeling Industrial Design), waar ze eind jaren tachtig afstudeerden. In 1990 richtten ze in het centrum van Kopenhagen Halskov & Dalsgaard Design op. Ze werken aan het hele proces van idee- en conceptontwikkeling tot het uiteindelijke product. Halskov & Dalsgaard ontwierpen eerder al SPICE-IT en PLANT-IT voor RIG-TIG en de Embrace-collectie voor Stelton.
De designs van Stelton zijn verkrijgbaar bij online woonwinkel Nordic Nest.
Hebben jullie de Scandinavische agenda die ik heb gemaakt al gezien?
Graag wil ik Lynn en Jotex bedanken voor deze interessante masterclass en het laten uitproberen van Nordic Fresh Air.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.