Polar smartwatch

Hoe mijn Polar uit Finland me laat bewegen (en afvallen)

Deze week is het een jaar geleden dat ik besloot een sporthorloge te kopen – de Polar Ignite om precies te zijn. Om eerlijk te zijn was ik een beetje bang dat ik veel geld zou uitgeven aan iets dat na een tijdje in de kast zou verdwijnen. Maar nu ik terugkijk over het afgelopen jaar, is de aankoop een goede beslissing geweest. Ik bewoog al best wel veel, maar ben in de loop van het jaar alleen maar meer gaan bewegen, ook al waren we vanwege de pandemie veel thuis. Mede daardoor – en door goed op mijn voeding te letten – ben ik ruim 10 kilo afgevallen. Mijn man, die ziet hoe deze smartwatch me heeft geholpen, heeft er nu ook één besteld. En waar ik niet eens bij had stilgestaan toen ik hem kocht: Polar is ook nog een Fins merk. Dat vind ik extra leuk.

Waarom ik een Polar-sporthorloge wilde

De reden waarom ik een sporthorloge wilde, was omdat ik het gevoel had dat ik wel al veel bewoog, maar toch nog worstelde met mijn energieniveau. Ik had gelezen dat de Polar Ignite ook meet in hoeverre je tijdens je nachtrust hersteld bent. Ik hoopte dat ik op basis daarvan beter zou kunnen bepalen op welke dagen ik intensief zou kunnen bewegen, en op welke dagen ik het beter wat rustiger aan zou kunnen doen. Daarnaast had ik gezien dat je met deze smartwatch van Polar ook ontspanningsoefeningen kunt doen. Dat sprak me ook wel aan. In 2019 voelde ik me namelijk toch nog best vaak moe en gespannen.

Hoewel ik meestal eerst de voordelen en dan de nadelen bespreek, brengt dit me meteen bij de nadelen of tegenvallers van dit horloge. Hoe het mijn slaap beoordeelt, daar snap ik namelijk echt helemaal niets van. Het gebeurde regelmatig dat mijn Polar vond dat ik uitstekend geslapen had, terwijl ik juist veel wakker had gelegen en brak wakker werd. Na een tijdje ging ik me hier zo aan ergeren, dat ik nu helemaal niet meer kijk naar hoe mijn sporthorloge mijn slaap beoordeelt. De ontspanningsoefeningen heb ik eerlijk gezegd nog steeds niet gebruikt.

Wat zijn dan wel de voordelen van dit sporthorloge?

Maar ik heb hier niet echt om getreurd. Inmiddels was ik namelijk wél helemaal weg van wat andere functies van deze smartwatch.

1. Dagelijkse activiteitsdoel

Ten eerste ben ik er heel erg op gebrand om mijn dagelijkse activiteitsdoel te behalen. Ik had wel eens eerder stappentellers gebruikt en die motiveerden me soms om de trap nog een paar keer extra op en af te lopen om die 10.000 stappen te behalen. Maar op de een of andere manier ben ik met deze smartwatch veel gemotiveerder om de 100% te halen. Dat lukt dan ook bijna elke dag. Ik begin zelfs te overwegen om van niveau 1 naar niveau 2 te gaan, zodat ik nog meer moet doen om de 100% te halen.

Polar smartwatch

2. Waarschuwingen bij inactiviteit

Wat me ook erg helpt, zijn de waarschuwingen die ik krijg als ik te lang achter elkaar inactief ben. Ik werk thuis en zit daarbij eigenlijk altijd achter mijn laptop. En ik vind mijn werk zo leuk, dat ik dat wel zou willen doen vanaf het moment dat ik wakker word tot het moment dat ik weer ga slapen. Dan komt de Polar Ignite in actie. Na een tijdje stilzitten geeft hij me een melding: “Kom in beweging!” Ook al heb ik ’s morgens al een uur gewandeld of 5 km hardgelopen, dat maakt niks uit. Dan nog krijg ik die meldingen om niet te lang achter elkaar stil te zitten, maar regelmatig in beweging te komen. En het gekke is: ik luister er nog naar ook! Dan ga ik even thee zetten, stofzuigen of wat oefeningen doen. Alles waar maar wat beweging voor nodig is.

Polar smartwatch

3. Trainingsdagboek

Bij het kopen van mijn smartwatch van Polar heb ik een Polar-account aangemaakt. Dat account kan ik openen door middel van een app op mijn telefoon, of door in te loggen op de Polar Flow-website. Zo kan ik nu terugkijken over het afgelopen jaar en zien hoe actief ik ben geweest. Ik kan er ook mijn gewicht in bijhouden en ik kan mijn trainingen vooruit plannen. Dat doe ik meestal aan het begin van de maand. Ik plan dan in op welke dagen ik wil gaan wandelen, wanneer ik wil gaan hardlopen en wanneer ik naar de sportschool ga. Als er iets gebeurt waardoor ik van mijn plannen moet afwijken, kan ik de trainingen altijd nog aanpassen.

Polar sporthorloge

Ik word er best trots van als ik terugkijk en zie in hoeveel weken en maanden mijn gemiddelde dagelijkse activiteit ruim boven de 100% ligt. En in de loop van het jaar ben ik alleen maar actiever geworden.

Minder ziek

Waar ik al helemaal blij van word als ik terugkijk, is dat het op 1 januari een jaar geleden is dat ik een migraine-aanval had die zo erg was, dat ik er meerdere dagen van in bed moest blijven en mijn zware medicijnen moest innemen. Dit was in 2019 bijna elke maand wel een keer het geval. Het begon echt effect te hebben op mijn werk (probeer maar eens een druk persreisprogramma te voltooien als je misselijk bent en sterretjes ziet van de migraine) en sociale leven (hmmm, dat weekend is het 4 weken geleden dat ik migraine had, dus dan zal ik wel weer in bed liggen). Voor de zoveelste keer: ik bewoog al best veel. Toch voel ik me veel gezonder sinds ik begin 2020 (mede dankzij mijn sporthorloge) bewegen écht tot een prioriteit maakte. Natuurlijk kan het zijn dat andere factoren hierbij ook een rol hebben gespeeld. Maar ik heb het gevoel dat mijn sporthorloge hier zeker bij geholpen heeft.

Polar sporthorloge
De app geeft aan wanneer je te weinig, maar ook wanneer je mogelijk te veel traint.

Afvallen met een sporthorloge

Hetzelfde geldt voor mijn gewicht. Ik ben dit jaar ruim 10 kilo afgevallen. Ja, 10 kilo in een jaar is tergend langzaam. Maar voor mij is het heel wat, aangezien ik toen ik 2 was al voor het eerst op dieet werd gezet door de huisarts en sindsdien van alles heb geprobeerd om af te vallen – altijd zonder langdurig resultaat. Ik geloof dan ook al lang niet meer in hongeren en diëten met verboden voedingsmiddelen. Die werken (in ieder geval voor mij) niet en ik denk persoonlijk dat het ook nog eens niet goed voor je is. De afgelopen jaren ben ik wel steeds bewuster gaan nadenken over welke voeding goed voor me is, en welke eigenlijk niet (wat niet hetzelfde is als verboden). Vooral de boeken Gelukseten (over je darmflora) en Eet meer energie hebben me daarmee op weg geholpen. Dat ik nu 10 kilo ben afgevallen, is dus zeker niet alleen de verdienste van mijn smartwatch. Maar ik heb wel het gevoel dat de bewustwording en het bijhouden van hoeveel ik beweeg me hebben geholpen.

En nu samen

Mijn man heeft ook gezien hoeveel plezier ik heb van de Polar Ignite. Daarom heeft hij besloten er ook eentje te kopen. En omdat Polar ook een Community-functie heeft, hebben we nu samen een groep aangemaakt. Ik ben benieuwd hoe dat bevalt.

Polar smartwatch

Meer sporthorloges van Polar

Polar wordt gemaakt door de Finse techonderneming Polar Electro Oy. Aangezien ik gek ben op Finland, vind ik dit wel een leuk idee, ook al was het geen factor bij het besluit tot mijn aankoop. Het hoofdkantoor van Polar is gevestigd in Kempele, vlak bij de stad Oulu, die we kort bezochten tijdens onze zomervakantie in Finland. Polar werd in 1977 opgericht door professor Seppo Säynäjäkangas, als spin-off van de Universiteit van Oulu. Het baanbrekende aspect was de manier waarop de hartslag gemeten wordt: niet door middel van een verbinding met een meetapparaat op de borst of vinger, maar door het horloge zelf – bij de pols dus. Dat zorgt voor veel meer bewegingsvrijheid tijdens het sporten. Het eerste prototype kwam in 1982 op de markt. Onder professionele duursporters schijnen de draadloze hartslagmeters van Polar de meest gebruikte hartslagmeters in West-Europa te zijn (volgens Wikipedia). Polar wordt ook veel gebruik voor wetenschappelijk onderzoek.

Polar maakt natuurlijk niet alleen de Polar Ignite. Er zijn nog veel meer sporthorloges van dit Finse merk, in verschillende prijsklassen, afhankelijk van hoe intensief je ze wilt gebruiken. Je vindt ze onder andere bij bol.com. Zelf heb ik er ook nog een screenprotector bij gekocht. Daar was ik al een keer heel blij mee toen ik per ongeluk met mijn pols tegen een bakstenen muur aan kwam. De screenprotector was stuk, mijn smartwatch nog heel. Ik heb dus meteen weer een nieuwe erop gezet. Want ik wil echt niet meer zonder mijn sporthorloge!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.