ikea circular hub

IKEA introduceert samen met lokale kunstenaars nieuwe ‘Circular Hub’

IKEA heeft iets nieuws: de Circular Hub. Dit is een plek waar meubels worden doorverkocht, hersteld, herverpakt, gedemonteerd of gerecycled. De Circular Hub is te vinden op de plek van een voormalige koopjeshoek en laat je inspiratie opdoen om duurzamer te leven. IKEA wil op deze manier kennis over duurzaamheid delen en laten zien dat duurzaam zijn makkelijk en betaalbaar kan zijn. Voor de lancering van de Circular Hub werkt IKEA samen met plaatselijke kunstenaars, die oude meubels op een creatieve manier nieuw leven inblazen.

Showmodellen, inruilservice en reserveonderdelen

In de Circular Hub worden onder andere artikelen verkocht die als showmodel zijn gebruikt, beschadigd zijn geraakt, of zijn geretourneerd. Ook zijn er meubels te vinden die zijn ingeleverd via IKEA’s inruilservice. Hiermee koopt IKEA tegen een gereduceerde prijs meubels terug van klanten die ze niet meer willen. Als het nodig is, worden deze meubels eerst opgeknapt. Dan krijgen ze een tweede-kans-label.

Ook kun je in de Circular Hub reserveonderdelen voor je IKEA-meubels vinden, zoals schroefjes en tafelpoten. Zo heb je nog langer plezier van je aankopen, ook als er eens aan gesleuteld moet worden.

De Circular Hub is voor het Zweedse bedrijf een belangrijke stap richting de doelstelling om in 2030 volledig circulair te zijn. Dat betekent dat er dan niets meer verspild wordt of verloren gaat: alles wordt hergebruikt. IKEA hoopt klanten te inspireren door zelf het goede voorbeeld te geven in de vorm van bijvoorbeeld hergebruik en recycling. IKEA recyclet nu al 75% van al het afval in de winkels.

ikea circular hub
Cirkulärbutiken in de IKEA in Älmhult, Zweden

Kunstenaars

Voor de lancering van de Circular Hub is IKEA een samenwerking aangegaan met twaalf lokale kunstenaars. Zij zullen, ieder in een een andere vestiging van IKEA, laten zien hoe je van oude IKEA-meubels iets nieuws kunt maken om de levensduur van je meubels te verlengen. In Amsterdam beplakt kunstenaar en beeldhouwer Cedric Laquieze de staande lamp Nymåne met kunstbloemen en in Groningen steekt kunstenaar en ontwerper Tamar Yogev vitrinekast Hemnes in een nieuw jasje met mozaïek. Bij ieder kunstwerk zit ook een handleiding, zodat je het thuis kunt nadoen.

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Kringloopwarenhuis Het Goed

Een andere samenwerking die IKEA voor de Circular Hub aangaat, is die met Het Goed, de grootste kringloopketen van Nederland. Producten die door ruimtegebrek niet in de Circular Hub passen, zullen door Het Goed worden geplaatst en daar verkocht worden.

Duurzame ambities

In 2030 wil IKEA klimaatpositief zijn. Dat betekent dat ze dan meer broeikasgassen uit de atmosfeer halen dan ze uitstoten. Hiervoor is het nodig dat IKEA niet alleen zelf duurzaam bezig is, maar ook dat de consumptie van IKEA-producten duurzaam kan zijn. Een breder aanbod van tweedehands producten maakt het ook voor klanten van IKEA mogelijk om bij te dragen aan een duurzame wereld. Een bonus voor de klanten is dat deze producten ook nog eens goedkoper zijn. Wie geen nieuwe IKEA-producten kan betalen, kan ook meedoen en nog steeds mooie dingen in huis halen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.