ikea winkel

Bring Back Friday: IKEA koopt je oude IKEA-meubel weer terug

In november is het weer Black Friday – een ook in Nederland steeds bekendere dag waarop je – ook met het oog op de komende feestdagen – flink op koopjesjacht kunt gaan. Maar Black Friday staat ook een beetje symbool voor de consumptiemaatschappij waartegen steeds meer mensen zich afzetten, op weg naar een duurzamere manier van omgaan met onze spullen. Daarom introduceert IKEA met een knipoog naar Black Friday nu Bring Back Friday, om aandacht te vragen voor de meubel-inruilservice van het Zweedse woonwarenhuis.

Breng je gebruikte IKEA-meubel terug

Ik loop als ik bij IKEA ben altijd wel even door de koopjeshoek. Binnenkort kun je er ook voor zorgen dat je eigen oude meubels in de koopjeshoek komen te staan. IKEA koopt nu namelijk ook meubels die nog in goede staat zijn voor een gereduceerd bedrag terug van klanten. Via de koopjeshoek krijgen ze dan een tweede leven bij mensen thuis die er nog wel heel blij mee zijn. Dit sluit aan bij de ambitie van IKEA om uiterlijk in 2030 circulair en klimaatpositief te zijn.

Als je IKEA-meubels wilt terugbrengen naar IKEA, voer je eerst op IKEA.nl de meubels en de staat ervan in. Je krijgt dan van IKEA een vrijblijvend prijsvoorstel van zo’n 30-50% van het oorspronkelijke aankoopbedrag.

Daarna kun je de meubels (vanwege COVID-19 wel op een afgesproken tijdstip)) naar de winkel brengen. Als daar blijkt dat ze in net zo’n goede staat verkeren als je online hebt aangegeven, krijg je een IKEA-tegoedbon ter waarde van het prijsvoorstel. Die tegoedbon is onbeperkt geldig. IKEA verkoopt de meubels vervolgens via de koopjeshoek. Dat doet de Zweedse meubelgigant voor dezelfde prijs als de waarde van de tegoedbon, dus zonder er een extra marge bovenop te doen.

ikea winkel

Hou je van Scandinavisch design? Kijk dan zeker ook even op de website van Nordic Nest (met heel veel Scandinavische designmerken) en word gratis lid van de klantenclub. Je krijgt dan korting op je eerste bestelling en spaart punten bij elke bestelling. Daarnaast blijf je op de hoogte van de aanbiedingen die ze regelmatig hebben.

Bring Back Friday

Er is bewust voor gekozen om deze Meubel-inruilservice extra onder de aandacht te brengen rondom Black Friday. In plaats van overmatig consumeren wil IKEA klanten namelijk juist stimuleren om hun meubels niet af te danken, maar een nieuw thuis te gunnen. Of om bij het winkelen niet per se voor nieuw te gaan, maar ook eens hergebruik te overwegen (wat ook nog eens voordeliger is).

IKEA verwacht dit jaar zo’n 20.000 producten een tweede leven te geven op deze manier. Het verkopen van tweedehands meubels is een volgende stap om ervoor te zorgen dat IKEA in 2030 honderd procent circulair is. Alle producten moeten dan gemaakt zijn van hernieuwbare of gerecyclede materialen. Ze zijn dan zo ontworpen dat ze na gebruik een nieuwe functie kunnen krijgen, kunnen worden gerepareerd, hergebruikt, doorverkocht of gerecycled. Momenteel zijn al meer dan 5000 producten in het IKEA-assortiment circulair.

Lees hier wat je precies wel en niet kunt terugverkopen aan IKEA.

Ik vind het een prima plan en vraag me eigenlijk maar één ding af: of de koopjeshoek bij ‘mijn’ IKEA Hengelo wel groot genoeg zal zijn voor al die teruggebrachte meubelen. Ik ben benieuwd hoe dat in de praktijk zal gaan!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.