Scandinavische trui van Helly Hansen

Mijn IJslandse trui van Helly Hansen: warm en superzacht

Afgelopen zomer kocht ik in een outlet-winkel in het Finse Levi mijn eerste kledingstuk van het Noorse merk Helly Hansen. En dat beviel uitstekend! Daarom wilde ik wel eens iets meer weten over dit merk – en er wat meer van uitproberen. Ik zocht op waar de naam Helly Hansen vandaan komt en heb er inmiddels een hele fijne wollen trui van dit merk bij. Ideaal om mee te wandelen als het buiten wat frisser wordt!

Tip: kijk als je op zoek bent naar Scandinavische kleding of accessoires zeker even op de website van Afound. Daar vind je altijd hoge kortingen op merken als H&M, H&M Home, & Other Stories, ARKET, Monki, Weekday en COS. Zo bespaar je tot wel 70% op kleding, accessoires en schoenen. Ik heb er al een paar keer heel voordelig mooie Scandinavische kleding op de kop weten te tikken.

Wie was Helly Hansen?

Op de website van Helly Hansen kwam ik te weten wie de Helly Hansen achter dit Noorse outdoor-merk eigenlijk was. Een kapitein! Kapitein Helly Juel Hansen om precies te zijn, die het in 1877 zat was om elke keer kleddernat te worden en op zoek ging naar een betere bescherming tegen het Noorse weer op zee. Samen met zijn vrouw Maren Margarethe ging hij grof linnen weken in lijnzaadolie. Zo maakten ze waterbestendige kleding voor zeevaarders. Dat was het begin van het merk Helly Hansen – gemaakt in de kelder van het echtpaar.

De kleding werd al snel een succes. Na één jaar viel Helly Hansen al in de prijzen op de wereldtentoonstelling in Parijs. De productie werd opgevoerd, er kwamen nieuwe producten bij en meerdere fabrieken verspreid over Noorwegen. Helly Hansen maakte niet meer alleen uitrusting voor op zee, maar ook voor boeren en de industrie. Er waren inmiddels ook artikelen zoals reddingsvesten van kurk en gasmaskers. En zo bleef Helly Hansen meegaan met actuele behoeften en beschikbare technologieën. Aan het begin van de twintigste eeuw kregen mensen steeds meer vrije tijd en kwamen er ook artikelen bij voor kampeerders en recreatieve zeilers. Maar ook kwam er steeds meer kleding voor dagelijks gebruik.

Nieuwe technologieën

Na de Tweede Wereldoorlog was Helly Hansen na een studiereis naar de VS een van de eerste bedrijven die plastic ging gebruiken bij het maken van kleding. De techniek bleef hetzelfde, alleen werd de lijnzaadolie vervangen door PVC. Dankzij technologieën als Linox en Helox werd steeds meer mogelijk, zoals doorzichtige regencapes zodat je mooie jas daaronder nog zichtbaar bleef. Vanaf 1984 was er dankzij HELLY TECH® een water- en winddicht materiaal dat toch ademend was.

Drie technische lagen

In de jaren 60 kwam Helly Hansen met thermo-ondergoed en in 1970 kwam de eerste technische basislaag: LIFA®. Nu had Helly Hansen de ideale combinatie van drie lagen: LIFA® als basislaag, Pile of LIFALOFT® als tussenlaag en HELLY TECH® als buitenlaag. Dankzij al die technologische ontwikkelingen is Helly Hansen al lang niet meer alleen een merk voor zeilers, maar ook voor skiën en andere sporten onder extreme omstandigheden. De kleding wordt bovendien gebruikt door reddingswerkers en gidsen die in de bergen werken. Maar het hoofdkwartier van Helly Hansen staat in Oslo, vlak bij de zee waar het allemaal mee begon en bij Moss waar de eerste fabriek gevestigd was.

IJslandse trui van Helly Hansen

Nu ik wat meer weet over de geschiedenis van Helly Hansen, weet ik ook wat beter welk idee er achter mijn trui (een tussenlaag dus) zit. De Arctic Ocean Iceland Wool Knit Sweater (want zo noemt Helly Hansen hem zelf) is namelijk een IJslandse versie van de traditionele schipperstrui. Dat past dus heel goed bij de roots van dit Noorse merk.

Nou denk ik zelf bij schipperstruien eigenlijk truien die nogal grof zijn. Maar zodra ik deze trui in handen had, voelde ik dat hij heerlijk soepel en zacht is. Ik heb nogal een gevoelige huid, maar de trui kriebelt mij helemaal niet. Ik hoef er niet een shirt onder te dragen maar kan de wol prima verdragen op mijn huid. De trui is trouwens gemaakt van RWS-gecertificeerd lamswol, om precies te zijn. Deze ‘Responsible Wool Standard‘ staat garant voor dierenwelzijn en stimuleert zorg voor het milieu en efficient landgebruik op boerderijen.

Wollen trui van Helly Hansen

Een van de dingen die me (behalve het patroon) aantrokken in deze trui, zijn de duimgaten. Ik vind het heerlijk om de mouwen van een trui tot over mijn handen te kunnen laten doorlopen. Deze duimgaten zorgen ervoor dat de uiteinden van de mouwen daar ook blijven. Mooi meegenomen is dat er ook nog minder koude lucht bij de boorden de mouwen in kan komen. Wat mij betreft hadden de mouwen wel iets langer mogen zijn (ik ben 1 meter 76 en draag maat L).

Scandinavische trui van Helly Hansen

Ook bij de hals is de trui goed af te sluiten tegen koude lucht. Is het fris, dan doe je gewoon de rits dicht. De huid in de hals is extra gevoelig, maar ook daar kriebelt de trui (zelfs als ik de rits dicht heb) helemaal niet.

Is het juist warmer dan je dacht toen je ervoor koos om de trui aan te trekken (zoals mij overkwam op de middag dat deze foto’s zijn gemaakt)? Dan is het een geluk dat wollen truien niet alleen goed isoleren, maar ook goed ademen. Bovendien kunnen ze veel vocht bevatten zonder klam aan te voelen. Ik heb me op deze zonnige herfstmiddag dan ook absoluut niet zweterig gevoeld in de trui. En toen ik in de namiddag weer op de fiets naar huis stapte en de temperaturen inmiddels flink waren gedaald, hield de trui me gewoon weer lekker warm.

IJslandse trui van Helly Hansen

Lijkt deze Scandinavische trui van Helly Hansen jou ook zo fijn? Je vindt hem hier op de website van Helly Hansen. Er is ook een herenvariant.

Meer over de Lopapeysa (IJslandse trui)

IJslandse truien (ook wel lopaseya van lopa=wol en peysa=trui) hebben vaak een cirkelvormig patroon rondom de nek, dat doorloopt aan de voor- en achterkant. Soms wordt het patroon ook aangebracht bij de boorden van de mouwen en de onderkant van de trui. Maar dat hoeft dus niet altijd – dat zie je hierboven. IJslandse truien werden halverwege de 20e eeuw populair, ook bij toeristen die het land bezochten en nog steeds bezoeken. Traditionele IJslandse truien worden gemaakt van de ongesponnen wol van IJslandse schapen, die natuurlijk heel goed gewapend zijn tegen de kou. Ongesponnen wol houdt meer lucht vast en isoleert daardoor beter. Ook zijn IJslandse truien hierdoor lichter dan Noorse truien. Net als in Noorwegen zijn ook IJslandse truien uitgegroeid tot een nationaal symbool. Kijk voor mooie voorbeelden maar eens op de website van de Handknitting Association of Iceland.

Ik kreeg deze trui om erover te schrijven op Scandinavisch Leven.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Scandinavisch Leven deel ik mijn liefde voor Scandinavië met je. Je vindt er leuke manieren om een beetje Scandinavië in huis te halen, zoals spannende boeken en series, Scandi-lekkers, mooi design en fijne kleding en verzorgingsproducten. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Nederland, Noord- en Oost-Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.